11 iun. 2014 | 18:00

Cercetătorii dezvoltă un sistem pentru detecția șoferilor alcoolici

ACTUALITATE
Cercetătorii dezvoltă un sistem pentru detecția șoferilor alcoolici

Cercetătorii, băieții și fetele în halate albe, lucrează la un sistem de detecție al șoferilor care au băut și apoi s-au urcat la volan. 

Sistem laser Alcool

Cercetătorii din Polonia spun că au dezvoltat un sistem bazat pe raze laser, ce poate fi direcționat către mașinile aflate în mers, pentru a determina dacă acesta a consumat alcool înainte să se urce la volan.

Acesta funcționează cu ajutorul unor oglinzi speciale curbate și în baza unor emisii de raze laser, și pot detecta vaporii de alcool din habitaclul mașinii. Poți fi de exemplu un prieten bun, și să îți conduci amicul care a băut, acasă, însă sistemul te va opri pentru că detectează vapori de alcool în mașină.

Studiul spune că acest sistem poate detecta concentrații de alcool chiar mai mici de 0.1% chiar la limita de 0,08%, lucru ce specifică nivelul minim de alcoolemie pentru a fi oprit și amendat de poliție. Există totuși o serie de minusuri pe care acest sistem nu le poate depăși momentan, cum ar fi factorii care influențează aerul din habitaclu. Acestea sunt posibilitatea ca șoferul să aibă geamul deschis, aerul condiționat pornit sau pur și simplu ventilația interioară activă.

În ciuda acestor minusuri, cercetătorii insistă că produsul creat de ei, ar putea duce la o identificare mai rapidă a mașinilor în care circulă persoane ce au consumat alcool.