14 mai 2014 | 19:30

ASRock are cel mai rapid socket pentru SSD-urile M.2

ACTUALITATE
ASRock are cel mai rapid socket pentru SSD-urile M.2

Plăcile de bază Z97 și seria de procesoare Haswell Refresh nu aduc cel mai mare nivel de inovație în domeniul PC-urilor, însă vin cu o serie de elemente interesante, cum ar fi slot-ul pentru SSD-uri M.2, iar ASRock pretinde că îl deține pe cel mai rapid.

ASRock M.2

Socket-ul M.2 este probabil cel mai important element pe care îl aduc în discuție noile plăci de bază, iar ASRock a implementat deja versiunea a treia a acestuia, versiune care abia a fost anunțată.

Viteza de transfer a socket-ului M.2 Gen3 dublează efectiv viteza de transfer a generației anterioare și face conectorul SATA 6 Gbps să pară un fel de conexiune Dial-Up din punct de vedere al vitezei. Ultra M.2, așa cum se numește acum, beneficiază de această viteză datorită conexiunii directe cu procesorul. Interfețele M.2 din prima și a doua generație aveau nevoie de un controller înainte de a trimite informația către procesor, situație ce introducea în discuție și o mică latență. Acum această latență este semnificativ redusă, și se deschide calea către o performanță mult mai bună.

Noua interfață este disponibilă în prezent pe ASRock Z97 Extreme 6, placă de bază pentru noua generație de procesoare Intel ce vine cu un VRM în 12 faze, Purity Sound 2, Dual LAN, SATA Express și ASRock Cloud. Viteza maximă atinsă pe acest conector a fost de 1.1 GB/s la tranferul de date, și denotă faptul că momentan, nici SSD-urile actuale nu sunt suficient de rapide încât să atingă limita maximă teoretică, așa cum se întâmplă cu SATA 6 Gbps.