20 nov. 2013 | 10:23

Surpriză, consola PS4 este aproape neprofitabilă pentru Sony

ACTUALITATE
Surpriză, consola PS4 este aproape neprofitabilă pentru Sony

Chiar dacă cei mai mulţi probabil că nu vă mai aduceţi aminte, la început, consola PS3 a celor de la Sony s-a vândut în pierdere. La fel și consola PS4, acum.

ps4 dismantle pret sony playstation 4

Sunt incredibil de interesant de urmărit practicile unor companii precum Sony sau Microsoft când vine vorba de şi Xbox One. Cel mai noi set de informaţii vizavi de consola next-gen a celor de la Sony confirmă un profit infim pentru fiecare PlayStation vândut.

Fiecare consola PS4 este mai ieftină cu 100 de dolari faţă de consola celor de la Microsoft care, exceptând senzorul Kinect, este foarte similară din punct de vedere hardware. Deşi nu se cunoaşte exact motivul pentru care Sony a refuzat să câştige 50 de dolari în plus la fiecare model comercializat, cei de la IHS au făcut un studiu vizavi de politica de preţuri a gigantului japonez.

Cu un preţ de 399 de dolari pentru un PS4, aparent, Sony rămâne cu 18 dolari la fiecare bucată, ca valoare de profit. Dacă faceţi un calcul rapid, această cifră se manifestă în aproximativ 5% câştig net per exemplar. Luând în calcul fiecare componentă atât din interiorul consolei cât şi al controller-ului, este evident că Sony, pentru o lungă perioadă de timp, nu va câştiga decât din vânzările de jocuri exclusive dezvoltate in-house de studiourile Sony.

,,Dacă Sony ar putea să producă noua consola PS4 la un preţ mai mic, ar face-o. În acelaşi timp, dacă istoria funcţionează ca un indicator, tot atunci i-ar micşora preţul de retail.” Andrew Rassweiler de la IHS a încercat să ne explice în cateva cuvinte filozofia celor de la Sony în a-şi comercializa produsul.

În teorie, faptul că japonezii rămân cu 18 dolari la fiecare consolă este un pas în direcţia corectă. Pe de altă parte, mă gândesc și la numărul mare de care vor fi schimbate în garanţie şi care vor reuşi să transforme într-o valoare negativă profitul asociat noului PlayStation.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele