05 dec. 2013 | 15:30

SkyJack – Şi dronele sunt vulnerabile la hacking, cu uneltele potrivite

ACTUALITATE
SkyJack - Şi dronele sunt vulnerabile la hacking, cu uneltele potrivite

Dacă tot au fost promovate intens în ultima perioadă, SkyJack este un sistem care ne arată că dronele nu sunt cele mai sigure gadgeturi.

parrot ar.drone-skyjack raspberry pi

Se discută intens de utilizarea dronelor în următorii ani în cât mai multe scenarii. Doar zilele trecute cei de la Amazon au anunţat că în 4-5 ani vor folosi astfel de mijloace de transport pentru a livra în 30 de minute colete pe o rază de zece kilometri de la sediul companiei. Deşi este vizibil că aceste aparate nu sunt cele mai sigure din lume, Samy Kamkar a creat o dronă ce poate prelua cu uşurinţă controlul altor drone.

SkyJack este o dronă aparent obişnuită ce are abilitatea de a exploata în zbor vulnerabilităţi de securitate ale altor , cu scopul de a transfera controlul acestora către atacator. La baza aparatului stă un Parrot AR.Drone şi o placă Raspberry Pi. La aceasta din urmă este ataşată o baterie de mici dimensiuni şi două transmiţătoare wireless. Întregul ansamblu este capabil să detecteze semnalul wireless emis de alte drone ale celor de la Parrot doar ca în scurt timp să ,,spargă” securitatea respectivului canal de comunicaţii, să preia comanda dronei sau, în cel mai rău caz, doar să obţină acces la stream-ul video capturat în timp real de aceasta.

Pentru a realiza partea de hacking, dacă aveţi drone vulnerabile în zonă, este suficient şi un PC cu Linux şi veţi avea aceeaşi rată de succes. Merită reţinut că SkyJack momentan este limitat doar la drone de tip , deoarece toate aceastea folosesc un bloc identic al adresei MAC, aspect ce le face mai uşor detectabile.

Dacă aveţi acces la un controller Raspberry.Pi şi două drone Parrot, pe blogul personal, Samy Kamkar a publicat un tutorial destul de detaliat pe marginea experimentului. În plus, tot acolo găsiţi toate fişierele folosite pentru a le putea descărca fără probleme.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele