26 apr. 2013 | 13:30

Nokia nu castiga mai nimic la un telefon Lumia

ACTUALITATE
Nokia nu castiga mai nimic la un telefon Lumia

Nu ca ar fi o surpriza enorma, se pare insa ca Nokia din nou datorita marjelor infime de profit cu care lucreaza.

nokia profit telefoane

In teorie productia de telefoane nu este nici pentru nici o secunda o afacere caritabila, tocmai din acest motiv costa de multe ori 100 – 150 de dolari sa produci un telefon care la liber . In practica insa, in piata actuala, dominata de o concurenta acerba este aproape imposibil sa ai aceeasi marja de profit acum, ca in urma cu 5 ani.

Nokia castiga atat de putin la un telefon Lumia vandut, incat marja de profit este similara cu cea obtinuta la comercializarea unui Nokia 105. In cazul incare nu ati mai auzit de Nokia 105, merita sa retineti ca este un telefon vandut la liber cu doar 26 dolari. Cum era de asteptat, acesta este dedicat pietelor aflate in curs de dezvoltare si tarilor din lumea  a treia. In aceste conditii, am putea spune ca un telefon precum Nokia Lumia 820, care costa cateva sute de dolari, este de fapt un act caritabil.

Informatia descrisa mai sus a fost oferita ca raspuns la o intrebare legata modul in care compania finlandeza spera din nou sa aiba profituri generoase cu preturi atat de mici la smartphone-uri. Sursa acestei informatii interesante este Jun Wang – Director al departamentului de R&D a platformei Nokia in China. In concluzie, se pare ca atat intr-un caz cat si in altul, producatorii terminalelor Lumia spera sa vanda volume impresionante din fiecare produs pentru a-si justifica cercetarea si dezvoltarea din spate acestora.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele