14 mart. 2013 | 15:40

Nintendo pierde lupta pentru 3D fara ochelari

ACTUALITATE
Nintendo pierde lupta pentru 3D fara ochelari

Consola 3DS de la Nintendo a adus probabil in prim-plan tehnologia 3D fara ochelari, insa cu siguranta nu a inventat-o. De acord cu aceasta afirmatie a fost si juriul de la New York, care a gasit produsul Nintendo in incalcarea unui patent al unui alt inventator japonez: Seijiro Tomita.

Nintendo 3DS

Tomita este fost angajat Sony si sustine ca a realizat si patentat tehnologie asemanatoare cu mult timp inaninte de dezvaluirea consolei portabile cu capabilitati 3D. Initial acesta a cerut 9,80 dolari pentru fiecare consola 3DS vanduta, o suma care s-ar fi ridicat la aproximativ 292 de milioane de dolari, in cazul in care avea castig de cauza. Juriul si judecatorul acestui proces insa au decis ca suma totala pe care Nintendo o are de platit este mult mai mica, dar in continuare substantiala: 30,2 milioane de dolari.

Seijiro Tomita sustine ca Nintendo a „furat” aceasta tehnologie dupa intalnirile pe care le-a avut cu producatorul de console in 2003, cand probabil compania japoneza abia incepea sa se documenteze in domeniul 3D fara ochelari.

Din fericire, totul s-a terminat cu bine, iar consolele vor fi in continuare disponibile in magazine in toata lumea. Nu este insa clar daca Nintendo va trebui sa plateasca in continuare dividente pentru unitatile pe care le va vinde de acum inainte, sau daca cei 30 de milioane de dolari acopera taxa de utilizare a tehnologiei pentru totdeauna.