01 iul. 2013 | 18:10

Lanterna care se alimenteaza de la caldura corpului uman

ACTUALITATE
Lanterna care se alimenteaza de la caldura corpului uman

O tanara cu varsta de 15 ani a inventat o lanterna ce se alimenteaza de la caldura generata de corpul uman, lanterna termoelectrica.

Ann Makinowsky lanterna Termoelectrica

Ann Makinoski din Canada a participat anul trecut la un targ de stiinta si tehnologie cu un alt produs, o lanterna ce folosea energia kinetica pentru a alimenta LED-urile montate pe aceasta. Anul acesta, concureaza cu un concept similar, care insa foloseste energia dezvoltata de palma umana pentru a genera suficienta lumina. Pentru acest proiect, a folosit o serie de placi Peltier, care, daca sunt incalzite pe o parte si racite pe cealalta, genereaza electricitate.

Problema se pune daca se poate genera destul de multa energie pentru a putea alimenta chiar si un singur LED. Mai intai, ea a masurat caldura generata de palma, aproximativ 57 miliwati, si cat de mult avea nevoie pentru a aprinde un LED, aproximativ 0,5 miliwati. A montat circuitul pe un tub din aluminiu pentru a folosi aerul ce trece prin tub in scopul racirii suprafetei inferioare a placilor Peltier si, cu cateva mici modificari, a obtinut o lanterna ce se alimenteaza doar la caldura corpului uman.

Lanterna nu este foarte puternica, dar e suficienta pentru a iti gasi cheile sau pentru a lumina pagina unei carti pe care o citesti. Diferenta de temperatura din mediul in care este folosita Lanterna Termoelectrica poate fi de asemenea de ajutor in generarea energiei necesare.

Proiectul a fost inscris pentru targul de tehnologie organizat de Google, iar Ann va calatori pana la sediul acestora din Mountain View California pentru a isi prezenta creatia in fata juriului. Acolo vor fi prezenti 15 finalisti, fiecare cu idei si proiecte interesante. Premiul cel mare consta intr-o bursa in valoare de 50.000 dolari si un an de expertiza pentru proiectul respectiv.

„Este o experienta extraordinara si sunt inca uimita ca am ajuns atat de departe, ma simt binecuvantata ca am aceasta experienta. Este o surpriza foarte mare pentru mine si o onoare ca reprezint Canada in aceasta competitie” – a declarat Ann pentru NBCNews.

E un inceput frumos pentru tanara de 15 ani, nu-i asa?