05 dec. 2013 | 09:20

Două milioane de parole compromise de o infecţie botnet Pony

ACTUALITATE
Două milioane de parole compromise de o infecţie botnet Pony

Este incredibil cât de sunt cele mai multe sisteme pe care le utilizăm, dacă este să avem în vedere o infecţie recentă de tip botnet. Botnet Pony, mai exact.

pasword-hack-botnet statistici parole

Deşi astfel de evenimente sunt neplăcute pentru cei care se trezesc că parolele lor ajung postate pe diverse site-uri de internet, acestea funcţionează şi ca lecţii pentru noi, ceilalţi. În definitiv, rareori suntem motivaţi să adoptăm pe site-urile pe care intrăm zilnic, cu toate că acestea protejează cantităţi enorme de conţinut digital din ce în ce mai important şi privat.

Cea mai recentă lecţie vine sub forma unor atacuri cu un virus de tip botnet care a infectat câteva mii de sisteme, doar ca în scurt timp să acumuleze nu mai puţin de două milioane de parole prin intermediul unui keylogger instalat pe respectivele computere. După generarea listelor, nu a durat mult până când respectivele parole au fost postate online. Pentru că nu era frumos să discrimineze, parolele sunte extrase de pe tot felul de servicii online, inclusiv Yahoo!, Facebook, Twitter, LinkedIn şi altele. Vizavi de Facebook, aproximativ 300.000 de conturi au fost publicate. Firma de securitate TrustWave a realizat un material pe baza infecţiei în urma căruia aflăm că botnet-ul în cauză poartă numele de Pony şi este foarte probabil ca încă să mai fie activ.

Dacă eraţi în căutarea unor informaţii mai ingrijorătoare decât infecţia în sine, gândiţi-vă la simplul fapt că 15820 de parole furate prin acest botnet Pony erau de forma 123456, în timp ce 4875 de utilizatori în căutare de diversitate au folosit 123456789. Nu este drăguț nivelul de atenţie pe care îl alocă unii internauţi securităţii online?

Citește și: Cum sa ai o parola puternica si sa o tii minte

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele