21 oct. 2013 | 08:00

PiracyData.org: De ce piratam filme, de fapt?

ACTUALITATE
PiracyData.org: De ce piratam filme, de fapt?

Fenomenul pirateriei de filme nu pare sa scada prea curand. Un nou site, PiracyData.org a reusit sa gaseasca o justificare plauzibila privind cauzele pirateriei.

PiracyData.org piraterie explicatie drepturi de autor

Din ce in ce mai multi dintre utilizatori, la nivel global, apeleaza la . Interesant este insa ca o parte semnificativa din motivatia acestui gest s-ar putea sa nu fie legata de nevoia cronica a internautilor de a fura continut digital si de a insela oraganizatiile preocupate cu apararea drepturilor de autor.

Cei de la PiracyData.org vin cu o propunere noua in ceea ce priveste cauzele pirateriei de filme. Aparent, cei mai multi dintre noi apeleaza la astfel de mijloace ilegale deoarece isi doresc teribil de tare sa vada un film si sistemul actual nu ne permite sa vizionam respectivul titlu la o perioada suficient de scurta dupa ce a fost disponibil la cinema. Aceasta mentalitate are si niste argumente cat se poate de convingatoare. Trecand peste faptul ca in Romania si alte tari est europene nu avem servicii de streaming foarte performante, gen Netflix, si nici nu putem inchiria sau cumpara filme de pe iTunes, studiul de mai sus gaseste in aceste servicii raspunsul la cea mai mare problema a industriei cinematografice.

Analogia a fost facuta intre cele mai piratate filme, dupa TorrentFreak si disponibilitatea acestora pentru streaming, inchiriere sau achizitie, dupa CanIStreamIt. Avand in vedere ca doar 4 din cele 10 filme cuprinse in top 10 saptamana trecuta sunt disponibile pentru vizionare intr-o forma sau alta online, ar trebui sa nu vina ca o surpriza faptul ca oamenii pur si simplu nu mai au rabdare. Din acest motiv, alternativa este pirateria.

,,Daca un anumit film nu este disponibil pentru streaming sau achizitie la un moment dat, in orice caz, nu justifica furtul sau de la creatorii si producatorii care au muncit atat de mult la el.” Cum era de asteptat, un purtator de cuvant al MPAA nu a asteptat mult pana sa vina cu un argument nu foarte convingator pe marginea subiectului.

Personal, sunt de parere ca foarte multi ar fi in stare sa plateasca pretul unui bilet la cinema pentru a vedea la calitate foarte buna un film de acum trei-patru luni. In final, desi sunt unii care vor pirata toate viata filme, in piata actuala, este evident ca ne dorim sa dam si bani pe continut video, cu conditia sa-l putem viziona online la nivel calitativ.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele