24 oct. 2013 | 10:00

ASUS Nexus 7 2013 – Prea usor, prea subtire, prea performant! [REVIEW]

ACTUALITATE
ASUS Nexus 7 2013 - Prea usor, prea subtire, prea performant! [REVIEW]

Review ASUS Nexus 7 2013

Primul Nexus 7 a schimbat complet conceptul de tableta ieftina atunci cand s-a lansat, anul trecut. Nexus 7 2013 vine in acest an cu un set de imbunatatiri ce nu pot fi trecute cu vederea.

Primul Asus Nexus 7 a fost o revelatie. Avea un ecran de calitate, un chipset puternic, si cea mai noua versiune de Android preinstalata, primind de asemenea update-urile la momentul aparitiei acestora. Pretul a fost cel care a incheiat cercul unui produs de succes. Acest prag de perfectiune a fost atins insa destul de rapid, si in 12 luni aveam deja produse asemanatoare de la concurenta, chiar si cu un pret apropiat. Google a fost atent la ceilalti producatori si a lucrat in parteneriat tot cu Asus pentru a aduce pe piata o noua varianta, mai usoara, mai subtire si mai performanta, care poarta numele de Nexus 7 2013.

Design

ASUS Nexus 7 2013 design

Ca in cazul oricariu produs de acest tip, design-ul este esential pentru utilizator. Cu cat mai bine este construit dispozitivul, cu atat experienta de utilizare este mai placuta. Chiar daca materialele folosite pentru primul model erau de calitate, prima impresie pe care am avut-o la pipaire a fost a unor calitate de nivel putin peste mediu. Noul model insa depaseste asteptarile in materie de design. Este complet neagru, nu detine nici un fel de insertii argintii cum avea primul model, iar spatele are o textura foarte fina, mata.

Grosimea tabletei a scazut la 8,7 mm si a pierdut in greutate considerabil, ajungand la 290g, de la 340g. Marginile ecranului sunt si ele mai inguste, de aproximativ 6 mm, ceea ce confera un plus de eleganta. Marginile de sus si de jos si-au pastrat latimea, fiind identice cu ale modelului anterior – este un lucru bun, fiindca de acolo tii tableta pe orizontala atunci cand te joci, cu o pozitie ferma si comoda in mana, fara a atinge ecranul.

Conectorii si-au pastrat amplasarea, cel de incarcare si transfer de date fiind in partea inferioara a tabletei, cel de casti pe latura superioara, iar butoanele de standby si volum in partea de sus a lateralei drepte. Continutul pachetului este clasic: un incarcator, manual si cablu microUSB, totul intr-o cutie simpla si doar cu cativa milimetri mai mare decat tableta in sine.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS Nexus 7 2013/”/]

Specificatii

[table id=195 /]

Tabelul de mai sus ilustreaza foarte bine diferentele intre cele doua modele, cel din 2012 si cel actual ce poarta denumirea Nexus 7 2013. Dupa cum putem observa imbunatatirile sunt majore in special la nivel de hardware. Noul Nexus 7 dispune de un Snapdragon S4, mult mai rapid decat Tegra 3 si 2 GB memorie RAM DDR3. Acumulatorul este o idee mai slab insa pe de alta parte procesorul este mult mai econom. Cantitatea de stocare a crescut la minim 16 GB si exista varianta si de 32 GB. Din pacate, inca nu permite cresterea memoriei cu ajutorul cardurilor microSD. Google se pare ca inca tine la acest aspect.

Conectivitatea a fost imbunatatita si suporta Bluetooth 4.0 precum si slot de SIM cu capabilitati LTE. Camera foto a primit de asemenea un upgrade semnificativ si are o rezolutie de 5 megapixeli, cea de pe spatele tabletei. Avem acum si o camera secundara pentru convorbiri, aflata pe partea frontala, care este de 1.2 Megapixeli. Se observa posibilitatea incarcarii wireless a dispozitivului, standul de incarcare putand fi achizitionat doar separat de pe site-ul Google. La noi in tara nu s-au adus aceste standuri din cate stiu, pretul unuia fiind in jur de 80 de dolari.

Display

ASUS Nexus 7 2013 sistem de operare

Upgrade-ul este major. De la 1280×800 la putin peste FullHD este un pas destul de mare si nu este singurul care a fost facut in cazul lui Nexus 7 2013. Reproducerea culorilor a fost putin problematica la versiunea anterioara si sunt multumit ca a fost rezolvata la acest model. Calibrarea, din cate am inteles, se face odata in fabrica de catre producatorul de panouri, si a doua oara la fiecare dispozitiv in parte dupa ce este asamblat. Aa recomanda aceasta tehnica tuturor producatorilor, insa sunt sigur ca ar creste probabil semnificativ costurile pentru multi dintre ei. Testele de display confirma cele precizate mai sus.

[table id=196 /]

Performanta

Review ASUS Nexus 7 2013 ecran pornire

CPU-ul

In timp ce primul Nexus 7 era destul de rapid pentru pretul la care putea fi achizitionat, noul este suficient de rapid. Spun asta pentru ca trecerea de la Tegra 3 la Snapdragon este una benefica pentru platforma. Nvidia avanseaza putin mai greu decat Qualcomm la acest capitol, lucru care este de inteles. Pe de alta parte nu este exclus ca Qualcomm sa le fi facut celor de la Asus o oferta mai buna, sau pe de alta parte sa fi fost singurul care sa poata livra un numar limitat de procesoare pentru acest model. In orice caz, este o imbunatatire, nu una extraordinar de mare, insa suficient cat sa aduca Nexus 7 2013 din nou in topul celor mai performante dispozitive de 7 inci.

Tableta detine 4 nuclee de tip Krait 300, ce fac parte din seria Snapdragon S600 a lui Qualcomm. Acestea ruleaza totusi la o frecventa mai redusa decat in alte dispozitive si anume la 1.5 GHz. Samsung Galaxy S4 are aproximativ aceeasi configuratie, insa la o frecventa de 1,7 GHz. Frecventa procesorului din Nexus 7 2013 oscileaza ceva mai putin decat cea a lui Galaxy S4, dar asta nu este neaparat un lucru rau. Vorbim totusi de un acumulator semnificativ mai mare si de o carcasa gandita cu totul diferit. Asadar, nu trebuie sa ne facem griji ca va consuma mai multa baterie sau ca se va incalzi mai mult. Este totusi mai stabil la frecventa de 1.5 GHz decat S4 la 1.7 GHz, reusind sa livreze o performanta superioara in functie de situatie.

Am mentionat cele de mai sus intrucat, pentru oricare dispozitiv, testele de performanta releva o serie de varfuri pe care le poate atinge procesorul si GPU-ul. Pe de alta parte, putine dispozitive reusesc sa sustina aceasta performanta un timp mai indelungat, iar ASUS Nexus 7 2013 este unul dintre acestea.

Unul dintre cele mai folosite benchmark-uri este SunSpider, in acesta noul Nexus avand un rezultat de 1140 de puncte, in comparatie cu vechiul model, care obtinea 1400 puncte. Aici, cu cat este cifra mai mica, cu atat performanta este mai buna, asadar observam o crestere de aproape 30 de procente.

GPU-ul

Puterea de procesare grafica este oferita de un Adreno 320, un procesor grafic ce ruleaza la o frecventa de doar 400 MHz, in comparatie cu 450 MHz pe alte dispozitive ce detin o configuratie asemanatoare. Si aici s-a mers pe aceeasi idee, lasam frecventa putin mai jos, si eficientizam produsul incat sa functioneze sustinut la aceasta frecventa. Ideea se pare ca a dat roade si, daca vechiul Nexus acumula aproape 3500 puncte in 3DMark, noul model ajunge sa depaseasca chiar 10000 puncte, depasind chiar si Nexus 10 la acest capitol. In comparatie, Galaxy Note 8 sau galaxy Tab 3 de 8 inci sunt putin mai slabe decat vechiul Nexus 7.

[table id=197 /]

Autonomie

Review ASUS Nexus 7 2013 Conectivitate

Autonomia este importanta, ba chiar foarte importanta, si depinde in majoritatea cazurilor la fel de mult de SoC-ul folosit in constructia dispozitivului cat si de modul cum este configurat acesta. Chiar daca dispui de un procesor puternic si un GPU pe masura, acestea pot fi configurate sa ofere un raport de performanta echilibrat, salvand si bateria in acelasi timp. Se observa in tabelul de specificatii ca bateria are o capacitate putin mai mica, aproximativ 6 procente. Avand in vedere ca discutam de un SoC mult mai eficient din punct de vedere energetic, testele releva faptul ca autonomia este chiar mai mare decat primei versiuni.

Momentan, suntem relativ limitati in acest sens, tehnologia acumulatorilor netinand pasul cu microcipurile. Avand in vedere ca performanta este de 3-4 ori mai mare, o autonomie identica sau putin mai crescuta este de apreciat. Testele au fost efectuate cu o luminozitate medie spre joasa, pentru a incerca sa obtinem cele mai bune rezultate. Tinand cont ca display-ul este cel mai mare consumator de energie, o valoare mai ridicata a luminozitatii ar putea avea un impact major asupra autonomiei.

[table id=198 /]

Concluzii

Legat de constructie, Nexus 7 2013 cred ca este cel mai bine construita tableta de 7 inci din cate am vazut. Nu ar fi foarte corect sa o comparam cu una de 10 inci la acest capitol, pentru ca discutam de alta carcasa. Display-ul este aproape perfect, iar hardware-ul depaseste asteptarile. Nu apreciez atat de mult dispozitivele care accentueaza prea mult culorile si nu pot sa spun ca sunt un fan al display-ului AMOLED chiar daca are un consum mai redus de energie. Nexus 7 2013 demonstreaza ca si cu un panou de tip IPS se poate ajunge la o autonomie remarcabila. Pe de alta parte, producatorii care folosesc panouri AMOLED nu au eficientizat atat de bine consumul procesorului, de unde rezulta ca sunt comparabile produsele lor cu Nexus 7 2013 la capitolul autonomie.

Dimensiunea de 7 inci este probabil cea mai comoda de pana acum. Tableta poate incapea chiar si intr-un buzunar, in cel de la sacou sau chiar de la pantaloni, sau purtata intr-o geanta de dama de dimensiuni reduse. Poate fi tinuta in mana mult mai bine decat o tableta de 8 inci si ofera o experienta aproape identica cu una cu 1 inci mai mare. Nu sunt inca de acord cu lipsa slotului pentru extinderea capacitatii de stocare, mai ales pentru o tableta, care ar trebui sa permita salvarea multor albume de fotografii sau chiar muzica si filme. Sincer, as prefera sa car dupa mine cateva carduri de 32-64 GB avand in vedere pretul modic la care au ajuns acestea. Ca referinta, un card de 64 GB se invarte undeva pe la 200 lei in magazin.

Pretul pentru modelul testat  de noi poate ajunge si la 1600 lei, fiind varianta 4G cu 32 GB memorie interna, pe cand varianta cu WiFi si 16 GB memorie are un pret in jurul a 1150 lei.

Review ASUS Nexus 7 2013 Camera Foto