24 iul. 2013 | 21:05

ASRock Z87 Pro3 – Platforma pentru Haswell la un pret de invidiat [REVIEW]

REVIEW
ASRock Z87 Pro3 - Platforma pentru Haswell la un pret de invidiat [REVIEW]

ASRock Z87 Pro3 Review

Intel Haswell reprezinta cea mai nou arhitectura, una care speram ca a venit pentru a sta ceva vreme. Speram ca nu va fi inlocuita chiar anul viitor, asa cum se intampla de aproximativ trei-patru ani, cu reinnoieste atat a arhitecturii, cat si socket-urilor Intel, fapt care ii pune pe utilizatori intr-o postura dificila an de an.

Oricum, LGA 1150 da semne ca va fi un socket ceva mai longeviv. Exista o multime de modele de placi de baza pentru ASRock acest socket, unul dintre ele, Z87 Pro3, cel din review-ul nostru, fiind adresat segmentului mainstream, fara pretentii de overclocking sau configuratii SLI ori CrossfireX.

„Unboxing”

ASRock Z87 Pro3 Unboxing

Un termen pe care nu il indragesc de nici un fel, acesta se potriveste totusi acestui segment de hardware, unde accesoriile fac de multe ori diferenta, mai ales din punct de vedere al pretului. Ambalajul lui A-Style: ASRock Z87 Pro3 este, la prima vedere… anost. Aduce foarte mult aminte de sistemele albe de acum opt-noua ani, fara nici un pic de personalitate. ASRock incearca sa isi promoveze in acest sens brandul nou creat pentru a usura utilizatorilor alegerea unei placi de baza.

ASRock Z87 Pro3 Cutie

Mergand pe aceasta idee, denumirea acestei placi, A-Style: Home Cloud, pare ca mai mult incurca. Utilizatorii stiu bine ca pretul unei placi de baza este factorul decisiv, mai ales pentru cei care au un buget mai limitat pentru construirea unui nou desktop.

ASRock Z87 Pro3 Accesorii

Accesoriile prezente in cutie sunt cele obisnuite, si anume: cartuliile de rigoare, CD-ul cu drivere, bracket-ul metalic pentru conectori si… doua cabluri SATA. Atat. Apreciem desigur ambalajul placii de baza intr-un suport de spuma poliuretanica, suport care poate face diferenta la transport al unui produs sensibil.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASRock Z87 Pro3/”/]

Specificatii

ASRock Z87 Pro3 Specificatii

La acest capitol, cel mai concludent este tabelul, asadar va las in compania lui si vom trece apoi la segmentul de caracteristici.

[table id=181 /]

Caracteristici

ASRock Z87 Pro3 Caracteristici

Ce vom spune aici? Ei bine, ne vom referi la o parte din dotarile pe care insista si producatorul si vom detalia unele elemente ce merita mentionate. Conectorii putem spune ca sunt suficienti. Avem patru porturi USB 3.0 si doua porturi USB 2.0 pe partea din spate, plus inca doua porturi pentru conectarea la partea frontala a carcasei.

Placa dispune de toate iesirile de video folosite, mai putin DisplayPort. Avem sase conectori SATA si patru slot-rui de memorie RAM ce suporta pana la 32 GB. Placile de extensie pot fi montate in belsug cu cele patru PCI Express-uri, din care unul pentru placa grafica, si cu cele doua PCI-uri de generatie mai veche. Exista suficienti conectori si pentru ventilatoare, patru la numar, inca nu trebuie sa ne ingrijoram nici la acest aspect.

Placa dispune de un VRM in patru faze, asadar nu ne putem astepta la o stabilitate prea mare in cazul overclocking-ului. Placa de sunet este reprezentata de un cip Asmedia, practic un codec Realtek ALC892, una dintre cele mai recente modele ale producatorului, insa nu este ecranata sau delimitata in vreun fel. Din acest motiv, exista ceva mici intereferente, foarte putin sesizabile pe o pereche de boxe de calitate. Placa detine condensatoare solide in procent de 100%, ceea ce nu mai este o noutate de aproximativ trei ani, insa este probabil o unealta inca buna de marketing. Suportul pentru display-uri este in numar de trei simultan, toate conexiunile putand fi folosite pentru afisarea imaginii doar cu ajutorul placii din CPU.

 

O functie interesanta implementata pe Z87 Pro3 este cea de accesare a computerului prin internet, chiar si atunci cand acesta este oprit. Asta se face cu ajutorul placii de retea Intel, care suporta PXe si Wake on LAN. Aceasta este practic si functia primara ce defineste placile din seria A-Style.

O alta functie interesanta este XFast RAM, ce permite folosirea unei cantitati de memorie RAM pentru a crea un disk virtual pe care pot fi instalate programe precum Photoshop si care poate fi folosit asemanator unui SSD cu performante ridicate. XFast LAN se refera la scaderea latentei placii de retea si este foarte utila in cazul jocurilor online, unde timpul de raspuns al conexiunii este crucial. XFast USB permite cresterea voltajului de lucru al porturilor USB 3.0 si prioritizarea transferului de date prin acestea. Astfel obtinem o conexiune stabila atunci cand avem un volum de date mare de transferat PC-ul mai este ocupat si cu alte task-uri in fundal.

Platforma de test

TestBenchProcesor: AMD FX 8350

Motherboard: ASRock 990 FX Extreme 3

Placa video: ASUS GeForce GTX 680 Direct CU II

SSD: Kingston HyperX 3K 240 GB

RAM: Corsair Vengeance Pro 16 GB

Carcasa: Fractal Design ARC XL

Sursa: Fractal Design Newton R3 800 W

Display: BenQ BL2710PT

Testare

ASRock Z87 Pro3 teste

Am folosit setarile implicite, atat pentru procesor, cat si pentru kitul de memorii la 1866 MHz. Avand in vedere ca nu am avut momentan alta placa pentru comparatie, nici macar cel mai puternic procesor din seria Haswell, am mers pe ideea de a testa placa la capitolul stabilitate si din alte puncte de vedere decat cele referitoare la performanta. Nu ne-am ocupat de overcloking pentru acest model, pentru ca, asa cum am spus, placa nu este construita in acest sens si pentru ca, dat fiind PVM-ul destul de saracacios, nu merita efortul. De asemenea, nu vom intra in detalii in ceea ce priveste performanta procesorului, diferentele sunt relativ destul de mici daca nu chiar inexistente in cazul placilor de baza mainstream si low-end.

Placa este foarte stabila cu memorii de pana la 2000 MHz, iar la frecvente stock ale procesorului s-a descurcat foarte bine in teste precum SuperPi sau in testele de randare video. Procesul de randare a durat aproximativ patru ore si in tot acest timp sistemul a fost folosit pentru browsing si vizionare de materiale video.

Temperaturile pot fi controlate si vizualizate cu ajutorul software-ului intern al placii, FAN-Tastic Tuning fiind functia ce se ocupa cu viteza ventilatoarelor instalate pe placa si permite crearea de grafice pentru o analiza a funtionarii sistemului. Temperatura VRM-ului este singura care a depasit valorile relativ normale, insa acest lucru se datoreaza si radiatorului de dimensiuni reduse. Se pare insa ca nu a afectat in nici un fel functionarea si stabilitatea sistemului.

Din punct de vedere al zgomotului, nu avem de ce sa ne facem griji, racirea placii se face complet pasiv, nu exista nici un ventilator pe southbridge sau pe radiatorul VRM-urilor, astfel discutia se limiteaza la placa video sau procesor.

Concluzii

 

ASRock Z87 Pro3 Concluzii

In momentul cand am scos placa de baza din cutie, cred am lasat-o pe bancul de proba vreo saptamana. La prima vedere, pare o placa simpla, relativ ieftina, si ma asteptam deja la probleme cu instalarea driverelor, la incompatibilitati si stabilitate scazuta. M-am inselat, se pare ca ASRock a rezolvat o mare parte din probleme sale de-a lungul timpului atat pentru variantele low-end si mainstream, cat si pentru high-end, placi cu care am mai avut de-a face recent.

Z87 Pro3 este o placa ce merita recomandata mai ales datorita pretului destul de scazut, dar si pentru multitudinea de functii cu care vine. Recunosc ca imi las sistemul pornit de multe ori pentru a avea acces la datele de pe el, chiar daca o mare parte din ele sunt deja in cloud. Functia de power on LAN ruleaza insa doar cu Windows 8, pe Windows 7 am avut destul de multe probleme cu ea si nu am reusit sa fac sistemul sa porneasca deloc.

Pot spune ca as fi „impacat” cu aceasta platforma chiar daca as folosi cel mai puternic procesor de la Intel, 4770, insa pentru versiunea „K”, cea cu multiplicatorul deblocat, as alege alta varianta ce permite si recomanda overclocking-ul. pretul acestei placi, pentru cei care nu au avut rabdare sa parcurga review-ul si sa se uite in tabel este de aproximativ 490 Lei.