25 iun. 2012 | 11:00

Un elicopter cu pedale a stat in aer 50 de secunde

ACTUALITATE
Un elicopter cu pedale a stat in aer 50 de secunde

Gamera II

Premiul Sikorsky, stabilit in 1980, este un concurs a carui recompensa de 250.000 dolari nu a fost castigata pana in acest moment. Scopul concursului international este realizarea unui elicopter cu propulsie umana, in principiu pedale, care sa stea in  aer 60 de secunde, la o inaltime de 3 metri, intr-un spatiu de 10 metri patrati. Pentru ca premiul sa fie castigat, zborul trebuie sa fie supravegheat de Asociatia Nationala de Aeronautica.

Desi restrictiile impuse mai sus par dificil de respectat, daca nu imposibil, un grup de studenti de la Universitatea din Maryland s-au apropiat destul de mult de tinta. Intitulat Gamera II, rezultatul muncii lor, pe care il puteti vedea in actiune mai jos, a reusit sa stea in aer 50 de secunde. Desi inaltimea nu s-a apropiat de 3 metri, sub nici o forma, creatia lor este cu siguranta un pas in directia corecta, motiv pentru care vor avea si alte tentative.

Ocupand 32 metri si avand o greutate de doar 32,2 kilograme, Gamera II functioneaza exclusiv prin pedalare. Trei studenti s-au ocupat in mare parte de proiect si tot ei au pedalat alternativ pentru fiecare tentativa de zbor.

Cu urmatoarea incercare programata petnru luna august anul acesta, creatorii sunt optimisti. Tentativele actuale au atins pragurile de 35, 40 si 50 de secunde.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele