28 nov. 2012 | 16:00

TRENDnet TV-IP572WI – O solutie completa de supraveghere

ACTUALITATE
TRENDnet TV-IP572WI -  O solutie completa de supraveghere


Camera IP TRENDnet TV-IP572WI cu nightvision si WPS

Camera IP TRENDnet TV-IP572WI este solutia optima de supraveghere pentru acasa sau la birou, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Aceasta vine echipata cu un modul infrarosu eficient pana la 7,5 metri, se poate conecta prin WPS la orice retea wireless N si poate fi programata sa inregistreze la orice miscare, sau sa trimita notificari pe langa stream-ul live pe un smartphone cu Android sau iOS, sau pe o tableta PC. In plus filmeaza si in formatHD. In randurile urmatoare va vom prezenta mai in detaliu modul de configurare si performantele acestui model de camera pentru supraveghere.

De ce o camera IP?

Cu o camera web, care a devenit din ce in ce mai performanta, daca vrei sa inregistrezi ceva sau vrei sa programezi inregistrarea automata la cea mai mica miscare, este relativ usor iar calitatea este foarte buna. O camera IP insa, pe langa faptul ca nu necesita un computer atasat pentru a functiona, este si foarte usor de configurat. In plus, o poti accesa cu usurinta de oriunde te afli prin intermediul unor aplicatii de iOS sau Android atat timp cat ai acces la internet.  Cele mai multe dintre ele au o performanta foarte buna, chiar si pe intuneric iar limitarile de rezolutie a materialului inregistrat aproape ca au disparut. O astfel de camera te poate avertiza prin email daca a detectat un intrus. Iti poate trimite automat poze sau secvente video in cazul unei urgente. In practica, confortul psihologic pe care vi-l ofera faptul ca puteti scoate telefonul din buzunar si sa vedeti daca copii s-au pus la somn sau sotia a ajuns cu bine acasa este nepretuit.

PC captura TrendNet IP-572Wi

Design

Camera IP de la TRENDnet venita la test are dimensiunile egale cu 75 x 115 x 30 mm, iar greutatea este de doar 120 grame. Luand in calcul aceste specificatii si faptul ca vine si cu un sistem inteligent de prindere atat pentru a fi asezata intr-un colt pe birou cat si pe perete, o veti putea integra cu usurinta in orice mediu. Carcasa este integral realizata din plastic, in schimb, sistemul de prindere si piciorul detasabil sunt metalice pentru o mai buna stabilitate si rezistenta. Pe spatele camerei gasiti o mufa ethernet 10/100 Mbps si o mufa pentru cablul de alimentare. Pe marginea din stanga a acestui model este butonul de WPS si un buton de reset, accesibil cu un ac, in timp ce pe marginea din dreapta e un slot MicroSD si o iesire audio. Slotul Micro SD este compatibil cu carduri de pana la 32GB  si poate fi folosit atat pentru inregistrare constanta cat si ocazionala in functie de preferinte. Partea din fata ascunde o lentila cu focus manual pe care trebuie sa il ajustati  in functie de pozitionarea acesteia, iar in jurul lentilei se afla LED-uri infrarosu pentru vizibilitatea pe timp de noapte. Avand in vedere ca vorbim de o camera IP compatibila cu standardul Wireless N ma asteptam la o antena destul de ostentativa, din fericire nu este cazul. Antena este interna si face o treaba foarte buna in a se conecta la router atat de la 2 metri cat si de la 20 de metri prin pereti, fara nici un compromis de calitate a imaginii.

iPhone App TRENDnet

Configurare

Din experienta mea cu astfel de camere, cele mai multe dintre ele, cel putin la inceput, trebuie legate la un computer. Pentru configurare, pentru alegerea retelei locale sau pentru stabilirea unui IP, pana acum un PC era nelipsit. Intamplarea face ca in cazul acestui model nu mai aveti nevoie de un PC in prima instanta. Un smartphone si eventual un router cu WPS este suficient pentru fiecare etapa. Pentru conectarea prin WPS(WiFi Protected Setup) este suficient sa apasati in acelasi timp butonul de WPS de pe camera si cel de pe router, iar LED-urile de activitatea de pe partea din fata a camerei se vor lumina in albastru. O puteti lega la reteaua locala si cu fir, insa ar fi pacat sa investiti aproximativ 500 lei pe o camera wireless si sa nu folositi functia care justifica o parte importanta din pret. In orice caz, dupa ce ati legat-o la retea, aveti doua optiuni pentru a-i afla IP-ul, in cazul simplu in care nu vreti sa folosit CD-ul din pachet. Avand in vedere ca unitatile optice au inceput sa dispara din cele mai multe sisteme portabile recente, sa vedem cum se rezolva problema fara CD. In primul rand puteti accesa pagina de configurare a routerului si sa vedeti in tabelul DHCP daca apare un dispozitiv intitulat TRENDnet. In al doilea rand puteti folosi un utilitar intitulat TRENDnet SecurView Pro care cauta camera in reteaua locala.

Configurare Trendnet IP572Wi 1

Aplicatia gratuita oferita de cei de la TRENDnet pentru accesul la camera este disponibila atat pentru terminalele cu Android cat si pentru iPad-uri sau iPhone-uri. Daca aveti un terminal cu iOS aplicatia poate fi descarcata din AppStore iar daca aveti un smartphone sau tableta cu sistemul de operare al celor de la Google aplicatia se gaseste in Google Play. Avantajul major al acestei aplicatii, fata de altele asemanatoare, este ca face o treaba foarte buna in a va gasi camera in reteaua locala si in a va afisa IP-ul aferent. Astfel am aflat de exemplu ca in cazul meu camera primise 192.168.1.5. Tot aceasta aplicatie va permite sa accesati stream-ul camerei, sa va creati o lista cu mai multe camere TRENDnet si sa sariti usor de la imaginile unei camere la alta. Din interfata de streaming puteti activa/dezactiva microfonul din camera, puteti comunica ceva persoanelor din casa apasand pe icoana microfonului din imaginea de mai sus sau puteti face o captura de ecran. Aplicatia este simplu de folosit iar lista camerelor compatibile cu ea este foarte mare.

Configurare Trendnet IP572Wi 5

Dupa ce ati aflat IP-ul camerei il puteti introduce in orice browser, eu am folosit Chrome pentru iOS, si puteti modifica parametrii de functionare daca nu va plac cei impliciti. Pagina de configurare este asemanatoare cu cea a unui router, si tot ca in cazul unui router pentru a o accesa trebuie sa introduceti userul admin si parola admin. Daca nu va pricepeti prea bine la termeni de retelistica, cea mai buna optiune este sa rulati asistentul de configurare al camerei folosind butonul Wizard.  Astfel puteti modifica reteaua wireless la care e conectata camera, puteti seta o conexiune PPoE daca este legata direct la internet sau puteti introduce un cont pentru DynamicDNS. In cazul in care vreti sa accesati camera de pe internet si nu aveti un IP static de la operatorul de internet, un cont DynDNS este obligatoriu. Merita retinut ca la fel de bine puteti evita asistentul de configurare si puteti alege manual setarile specifice unei conexiuni la retea.

Configurare Trendnet IP572Wi 3

Performante

Legat de partea de inregistrare si vizualizare a continutului exista mai multi parametri ce se pot modifica. In primul rand, camera poate inregistra pe cardul microSD, pe un server FTP sau pe un server local configurat cu Samba. In plus secvente video pot fi trimise si pe email, in cazul in care configurati datele de acces la un server SMTP. Exista si o sectiune intreaga de configurarea inregistrarii la detectarea de miscare. In principiu puteti alege ce procent din cadru trebui sa-si schimbe continutul pentru ca respectiva actiune sa fie considerata miscare si sa fie declansata procedura de inregistrare. Din ecranul principal, intitulat Live View, puteti vedea imaginile din fata camerei si puteti declansa o captura foto sau video pe hard disk-ul computerului pe care va aflati. Puteti apela la un zoom digital de pana la 4x si va puteti plimba pe intreaga imagine marita cu ajutorul mouse-ului. Tot pe aceasta pagina, in coltul din stanga jos a ferestrei de redare, aveti 4 butoane cu o grafica similara. Este vorba de 4 profile de calitate video pe care vi le puteti particulariza in sectiune Video/Audio. Puteti defini rezolutia fiecarui profil, codecul pentru video si pentru audio, bitrate-ul pentru video si pentru audio, toate pentru a va ajuta sa aveti o experienta de redare cat mai fluida proportionala cu conexiunea voastra la retea.

Configurare Trendnet IP572Wi 4

Concluzii

TRENDnet TV-IP572WI filmeaza HD la o rezolutie de 1280 x 800 cu  o viteza de 30 de cadre pe secunda. In acelasi timp, in functie de profilul ales, puteti alege si rezolutii mai mici de captura precum 640 x 480 sau 320 x 240. Implicit camera are si un mod „nightvision” care din experimentele mele a facut o treaba remarcabila. In ceea ce priveste distanta la care e eficienta camera pe timp de noapte, producatorul specifica o distanta de 7 metri in care ar trebui sa vedeti totul in focus. Daca luam in calcul abilitatile wireless ale camerei, dimensiunile reduse si faptul ca suporta salvarea pe aproape orice mediu, putine lucruri i se pot reprosa acestui model. In plus, faptul ca primiti aplicatii software pentru orice platforma este un alt detaliu care trebuie avut in vedere atunci cand vreti sa faceti o achizitie. In definitiv, daca bugetul vostru este in jurul sumei de 500 lei iar mediul pe care il doriti supravegheat poate fi acoperit cu una sau doua camere, aceasta solutie de la TRENDnet este perfecta, atat din punct de vedere hardware cat si software.

Configurare Trendnet IP572Wi 2

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele