28 sept. 2012 | 10:00

Tastaturi pentru iPad – Cinci solutii

REVIEW
Tastaturi pentru iPad – Cinci solutii

Desi tot mai multi isi cumpara tablete in ziua de astazi, la fel de multi prefera sa nu se atinga de astfel de produse. Motivul este faptul ca aceste dispozitive sunt mai degraba destinate consumului de entertainment si informatii si mai putin destinate productivitatii. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca lipseste un feedback fizic in momentul in care incepi sa scrii, iar experienta alaturi de o tastatura on-screen poate deveni frustranta pe termen lung. Exista insa o solutie la aceasta problema: tastatura fizica. Am decis astfel sa testez cinci tastaturi destinate iPad-ului, cea mai populara tableta din lume.

Apple iPad Keyboard Dock

Solutia cea mai evidenta pentru iPad este in primul rand accesoriul original, realizat de Apple. Aici vorbesc exclusiv despre iPad Keyboard Dock, care poate incarca dispozitivul in timpul utilizarii si poate oferi acces chiar si la sunetul redat de acesta printr-o mufa jack. Tastatura are un layout aproape identic fata de tastatura wireless Apple si cea folosita pentru Macbook-uri, ceea ce inseamna ca ofera o experienta foarte confortabila de utilizare, in special pentru utilizatorii de Mac.

Fiind o solutie de docking, aceasta nu include o baterie sau conectivitate wireless, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie conectata fizic pentru a putea fi utilizata. Din pacate insa, designul sau nu permite si folosirea in modul landscape, care ar fi mai indicat pentru realizarea de documente, ci numai in modul portret. De asemenea, nu avem de a face cu o solutie tocmai portabila, intrucat forma sa nu ii permite sa intre intr-o geanta normala.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Apple iPad Keyboard Dock/”/]

Logitech Ultrathin Keyboard Cover

Urmatoatrea tastatura mobila vine de la Logitech si poarta numele de Ultrathin Keyboard Cover. Daca cititi cu atentie denumirea acesteia, puteti sa va dati seama exact ce este. O protectie pentru ecran ultrasubtire (mai subtire decat un iPad 2 sau 3), care se lipeste de tableta asemeni unui Smart Cover cu magneti  si peste toate acestea este si o tastatura.In timp ce mecanismul de atasare de consola pare destul de fragil, fiind realizat din plastic, restul tastaturii pare a fi foarte solid.

Tastele sunt pozitionate bine si se apasa foarte usor, iar layout-ul este destul de confortabil pentru a nu gresi prea des daca sunteti obisnuiti cu o tastatura de marime normala. Conexiunea cu iPad-ul se face prin Bluetooth, iar bateria pare sa tina o vesnicie, intrucat nu am reusit sa o consum.  Logitech a realizat un sistem foarte interesant prin care poti lipi cu ajutorul magnetilor tableta intr-o fanta a tastaturii, pentru a o folosi mai usor in modul landscape.  Din pacate, in utilizare pe termen lung ca “protectie pentru ecran”, aceasta fanta poate zgaria sticla de protectie a tabletei, intrucat marginea acestei este putin ridicata.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Logitech Ultrathin Keyboard Cover/”/]

QwertyPad 960

Qwerty Design, o firma autohtona, vinde diverse accesorii pentru iPad, printre care si huse din piele, care au integrate tastaturi Bluetooth. Am avut la dispozitie doua modele, fiecare avand particularitatile sale. Modelul 960 ofera protectie completa a tastaturii din toate directiile.

Avem de a face cu o tastatura realizata complet din silicon, cu taste putin diferite celor clasice de laptop, dar care dupa obisnuinta dau un randament satisfacator. Conexiunea se face tot prin Bluetooth, iar tastatura este compatibila cu orice alt device aveti la indemana. De altfel, aceasta poate fi scoasa din aceasta husa si poate fi folosita oriunde. Sistemul de blocare a tastaturii se face cu ajutorul unor magneti, iar pozitionarea iPad-ului in pozitie verticala se face sprijinind marginea tabletei de tastatura.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Qwerty iPad Case with Bluetooth Keyboard/”/]

Logitech Fold-Up Keyboard

Cea de-a doua tastatura de la Logitech este Fold-Up Keyboard, care m-a lasat cu gura cascata si m-a dezamagit in acelasi timp. Designul acesteia se invarte in jurul unui mecanism care desparte tastatura in doua bucati care pot fi ascunse cand nu este folosita. Din pacate insa, aceasta tastatura este de departe cea mai mare si mai grea solutie dintre toate. Fold-Up Keyboard dubleaza greutatea tabletei, insa vine cu un avantaj major.

Este vorba evident despre tastatura in sine. Aceasta nu face niciun compromis, oferind o marime normala, cu un spatiu intre taste normal, si cu dimensiuni generoase pentru fiecare tasta. Aceasta este de departe cea mai confortabila tastatura third-party pentru iPad pe care am scris vreodata, insa cum spuneam si mai sus, portabilitatea tabletei scade din cauza greutatii si volumului pe care il adauga. Ca si in cazul tastaturii Ultrathin, bateria nu este o problema, fiind nevoie probabil o incarcare la cateva luni.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Logitech Fold-Up Keyboard/”/]

QwertyPad 931

Cea de-a doua solutie de la Qwerty Design, botezata 931, ofera o solutie de productivitate asemanatoare cu cea normala. Aceeasi husa din piele imbraca intregul iPad, in timp ce o tastatura este de asemenea lipita cu magneti pe “coperta”. Din fericire insa, tastatura de fata este mult mai usor de utilizat, gratie sistemului X-Scissor.

Acesta ofera un feedback foarte asemanator cu tastaturile de pe laptop-uri si cu siguranta va veti bucura sa auziti ca tastele sunt realizate din plastic dur si nu din cauciuc. In rest, avem de a face cu aceeasi conectivitate Bluetooth si de un sistem de “proptire” a tabletei. Din pacate insa, sistemul folosit pentru acest model nu este la fel de stabil, intrucat necesita ca toata greutatea sa fie trimisa spre spatele tabletei.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Qwerty X-Scissor Type/”/]