16 mai 2012 | 15:50

SONY si Panasonic deschid o fabrica de panouri OLED impreuna?

ACTUALITATE
SONY si Panasonic deschid o fabrica de panouri OLED impreuna?

sony_xel2

Se zvoneste ca SONY si Panasonic si-ar deschide impreuna o fabrica de panouri OLED. Daca se confirma, un efort comun din partea companiilor s-ar reflecta in impartirea costurilor pe partea de productie si pe partea de cercetare. Desi negocierile sunt intr-un stadiu incipient, motiv pentru care s-ar putea sa nu se reflecte in nimic, daca vor fi privite cu ochi buni si de alti jucatori din industrie, nu e exclus sa mai atraga si alti parteneri.

Astfel de colaborari sunt stimulate in parte de cifrele dezastruoase de vanzari, in parte de inundatiile care au avut loc anul trecut si inca mai au repercursiuni in piata.

Tehnologia OLED permite dezvoltatorilor de HDTV-uri sa creeze panouri mai eficiente atat din punct de vedere al consumului energetic, cat si din punct de vedere al grosimii.  TV-urile cu OLED sunt mai mai subtiri decat panourile LED si plasma, datorita eliminarii stratului de retro iluminare. Tot panourile OLED pot fi folosite in ecrane flexibile.

In ceea ce priveste costurile ridicate aferente productiei de astfel de panouri, aceasta realitate este cauzata de fapt de randamentul scazut cand sunt produse in numar mic. In momentul in care vor intra in productie in masa, ne putem astepta la costuri mai mici de productie, moment in care si utilizatorii finali vor vedea preturi mai mici pentru modele de pe raft.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele