05 iul. 2012 | 09:55

Smartphone-urile cu Android sunt infectate din nou

ACTUALITATE
Smartphone-urile cu Android sunt infectate din nou

Android Botnet

Un nou botnet care vizeaza exclusiv smartphone-urile cu Android a fost descoperit de unul din ingerii Microsoft specializat pe tehnologii anti-spam. Problema a fost sesizata dupa ce cantitati industriale de Spam au inceput sa fie receptionate global cu nota de subsol ,,Sent from Yahoo! Mail for Android.”

Terry Zink a descoperit problema botnetului pentru Android dupa ce a analizat atent heade-erele mai multor mesaje spam ce contineau indicativele unui terminal cu Android. Diversitatea locatiei din care au provenit mesajele, Orientul Mijlociu, Asia si Europa de Est, nu a facut decat sa confirme ca problema afecteaza un numar impresionant de utilizatori.

Utilizatorii infectati nici nu isi dau seama – aceasta a fost concluzia lui Zink. Incercand sa gaseasca o logica pentru situatia actuala, inginerul Microsoft a dat vina pe aplicatii infectate de Android care ajung pe terminalele celor care nu vor sa plateasca pentru versiuni oficiale ale acelorasi programe. Sursa problemei ar fi putut fi rezumata si la o iteratie virusata a aplicatiei Yahoo! Mail – din pacate, acest scenariu e mai putin probabil.

Ca o lectie de istorie, smartphone-urile cu Android au mai beneficiat de un tratament asemanator in luna februarie a acestui an.  La momentul respectiv, aplicatia malitioasa prelua controlul terminalului si incepea sa apeleze numere de telefon cu suprataxa, imbogatind creatorii virusului. Intr-un episod anterior, Symantec a descoperit mai multi publisheri de aplicatii care postau aplicatii infectate pe Google Play fara sa fie sanctionati de Google.

Astfel de probleme nu fac decat sa reconfirme faptul ca ideea de ecosistem inchis practicata de Apple este mai sigura pentru utilizatori, iar un App Store in care nu ajung decat aplicatii testate atent previn extrem de multe probleme.

Daca stiti episoade asemanatoare ale caror victime au fost terminale cu iOS, le puteti mentiona in comentarii, personal nu am cunostinta de vreunul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele