15 oct. 2012 | 15:14

Sistemele „Designed for Windows 8” ar putea sa nu ruleze Linux

ACTUALITATE
Sistemele

Odata cu Windows 8, Microsoft a facut presiuni mari pentru ca producatorii de echipamente hardware sa faca trecerea la UEFI cu Secure Boot in locul BIOS-ului clasic. Aceasta schimbare nu se va petrece insa fara compromisuri.

Linux Windows 8 Bootloader

Cu toate ca masurile de securitate pe care le introduce adoptarea unui sistem cu UEFI Secure Boot sunt net superioare BIOS-ului clasic, problemele nu lipsesc nici pe departe. Faptul ca acesta necesita ca fiecare aplicatie software ce ruleaza pe respectivul sistem, pornind cu sistemului de operare, sa incorporeze o semnatura digitala reprezinta un dezavantaj major pentru utilizatorii de Linux.

Linux Foundation a cautat deja de cateva luni o solutie la problema si in urma cu cateva zile se pare ca a si gasit-o. Momentan solutia implica obtinerea unui bootloader customizabil, semnat de Microsoft care sa fie rulat in permanenta inainte de bootloaderul sistemului de operare efectiv pe care il aveti instalat. Ulterior veti putea rula orice aplicatie. Ideea nu este perfecta si cu siguranta nu este de preferat fata de sistemului de pana acum. Din pacate pana la aceasta ora reprezinta singura varianta concreta prin care veti putea rula Linux sau orice alt SO nativ pe o astfel de platforma.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele