04 apr. 2012 | 00:20

Qualcomm planuieste sa atace piata ultrabook-urilor

ACTUALITATE
Qualcomm planuieste sa atace piata ultrabook-urilor

Qualcomm lucreaza intens la o varianta Quad Core a cipului sau S4 pentru o viitoare implementare pe varianta de laptop a acestuia.

Intel nu se asteapta prea curand la un competitor pe piata ultrabook-urilor, mai precis nu din partea lui AMD. Qualcomm are insa alte planuri, cel putin in ceea ce priveste noul sistem de operare de la Microsoft, Windows 8. Compania spune ca poate aduce o autonomie mult mai ridicata intr-un laptop, pe langa functii multimedia si probabil si ceva grafica 3D, si spera sa faca acest lucru si la un pret mai redus decat Ultrabook-ul.

Odata cu acest pas, linia de demarcare intre segmentul de laptop-uri si cel de mobile va fi din ce in ce mai subtire. Intel intentioneaza, de asemenea, sa intre pe piata de smartphone-uri cu o versiune mult mai light de Atom.

Rob Chandhok, senior vice-president la Qualcomm spune „Noi avem o alta parere asupra termenului de ultrabook„.

Qualcomm a livrat deja prototipul noului SoC (System on a Chip) catre producatorii cu care lucreaza pentru o testare amanuntita pe Windows 8 si intentioneaza sa il implementeze alaturi de un modul 4G pe viitoarele notebook-uri, ultrabook-uri, ultrathin-uri sau cum s-or mai numi acele dispozitive.

Qualcomm se alatura astfel Nvidia si Texas Instruments in cursa pentru chipset-uri compatibile Windows, iar noul model este asteptat la finalul acestui an, atunci cand Intel va veni cu o noua serie de ultrabook-uri si AMD va lansa si el platforma Ultrathin.

Personal, sunt de parere ca noul chipset nu va avea puterea de procesare nici macar a APU-ului AMD E350, insa in ceea ce priveste autonomia va depasi cu usurinta 10 ore de functionare la o singura incarcare. Probabil va fi un netbook ceva mai elegant, cu posibilitati de rulare FullHD si multe ore de functionare in browsing web.

Qualcomm este cu mult in urma lui Intel in segmentul de procesoare x86 si va mai dura ceva vreme pana se vor putea bate de la egal la egal.