06 iun. 2012 | 18:08

Nintendo la E3 2012 – Dezamagire totala

TEHNOLOGIE
Nintendo la E3 2012 – Dezamagire totala

De cand a lansat Wii, Nintendo a devenit o companie care promoveaza in special gamingul casual, lasand experientele hardcore pentru Sony si Microsoft. Ei bine, noua consola Wii U are sansa de a aduce jocurile “serioase” inapoi in ograda sa. Totusi, dupa ce am vazut conferinta de anul acesta de la E3, este clar ca nu aceasta este obligatoriu strategia pe care compania japoneza o abordeaza.

Startul conferintei Nintendo a fost dat de anuntul unui nou titlu din seria Pikmin. Avem de a face cu cel de-al treilea joc, dezvaluit la opt ani de la Pikmin 2. Acesta este destinat noii platforme Wii U si pare sa se impace perfect cu noul Wii U GamePad. Este un titlu de strategie, iar ecranul tactil ajuta foarte mult in gameplay. Cu toate acestea, Nintendo promoveaza si vechile Wii Remote-uri pentru acest joc, utilizatorii avand libertatea de a utiliza oricare metoda de control prefera.

Trebuie sa recunosc: nu sunt un fan al seriei Pikmin, intrucat nu am avut niciodata un GameCube, insa jocul de fata arata bine si cu siguranta va fi primit cu bratele deschise de catre cei care au experimentat primele doua titluri.

Imediat dupa demonstratia lui Pikmin 3 a venit insa prima parte plictisioare din cadrul conferintei, in care a fost discutata strategia pentru Wii U, descrisa de trei cuvinte: Games, Social, Entertainment. Au fost confirmate mai multe sisteme distributie video, precum Netflix, YouTube, Hulu si Amazon Video, insa in afara de celebrul serviciu al Google, niciunul nu functioneaza in Europa.

Probabil cel mai important anunt a fost faptul ca Wii U va functiona cu doua GamePad-uri in acelasi timp, dupa ce anul trecut in timpul dezvaluirii noii platforme era sugerat ca va primi suport pentru unul singur. Nintendo a profitat de aceasta ocazie pentru a prezenta inca odata butoanele si port-urile disponibile pe Wii U GamePad, printre care gasim o camera video, un port infrarosu si NFC.

New Super Mario Bros. U este primul titlu din seria Mario care va fi lansat pe Wii U si va veni cu suport pentru serviciul Miiverse, anuntat in cadrul transmisiei Nintendo Direct duminica. Astfel, utilizatorii vor putea sa interactioneze asemeni unei retele sociale pentru a discuta despre  joc si pentru a schimba pareri despre experientele pe care le au in cadrul acestuia.

Din punct de vedere al graficii si al gameplay-ului, New Super Mario Bros. U nu apre foarte diferit de jocurile omonime de pe Wii sau DS, insa acesta nu este obligatoriu un lucru rau.

Publisherul Warner Bros. pare a fi un sustinator major al noii platforme, anuntand doua titluri pentru Wii U in cadrul conferintei Nintendo. Primul este Batman: Arkham City Armored Edition, care este dezvoltat in cadrul studioului Warner Bros. Montreal. Este acelasi titlu pe care PC-ul, Xbox 360 si PlayStation 3 l-au primit in toamna trecuta, insa cu functionalitate extra, gratie Wii U GamePad. Touchscreen-ul serveste drept un ecran suplimentar cu informatii, ofera accesul la inventar si poate fi folosit pentru scanarea mediului inconjurator din joc si pentru a folosi anumite gadget-uri din arsenalul lui Batman.

In timp ce prezentarea nu a fost tocmai rea, s-a vazut o lipsa de entuziasm din partea tuturor, intrucat avem de a face cu un joc pe care toti l-au jucat deja de mai bine de jumatate de an.

Scribblenauts este urmatorul titlu pe care Warner Bros. l-a adus in prim-plan in editia Unlimited. Dupa succesul pe care aceasta serie l-a avut pe originalul DS si pe iOS, Wii U va oferi experienta definitiva prin adaugarea de medii explorabile si posibilitatea de a realiza propriile creatii pe care apoi sa le poti impartasi prin internet cu prietenii.

Nintendo a ratat ocazia de a prezenta mai multe jocuri pe scena in cadrul conferintei si a preferat doar sa insire o lista de titluri pe care Wii U le va primi. Astfel am primit confirmarea ca jocuri precum Darksiders 2, Mass Effect 3, Tank! Tank! Tank!, Tekken Tag Tournment 2, Trine 2: Directors Cut, Ninja Gaiden 3: Razor’s Blade si Aliens: Colonial Marines vor fi prezente pe aceasta platforma, insa doar prin prezentari de cateva secunde pentru fiecare in cadrul unui trailer.

In schimb, compania japoneza a promovat Wii Fit U, un nou joc din celebra serie de fitness, care va folosi vechiul Ballance Board pentru a aduce noi experiente prin care utilizatorii sa faca exercitii.

Din cate am putut vedea, nu este nimic cu adevarat revolutionar in noul titlu care nu putea fi realizat si pe originalul Wii. Singura functie cu adevarat exclusiva pare a fi independenta de televizor, continutul putand fi afisat pe display-ul de pe Wii U GamePad. Sing este de asemenea un titlu care a primit prea multa atentie in cadrul acestei conferinte, fiind un simplu joc de Karaoke, care nu beneficiaza de nimic in plus pe Wii U.

Nintendo 3DS nu a primit foarte mult timp in cadrul conferintei, accentul fiind pus clar pe noua consola „de casa”, dar au fost amintite cateva titluri portabile care vor fi prezente pe aceasta platforma.

New Super Mario Bros. 2 va veni pe 3DS pe 19 august 2012, iar Paper Mario Sticker Stars va veni in aceasta toamna atat in format fizic, cat si in format digital prin Nintendo eShop. A fost de asemenea confirmat faptul ca Luigi’s Mansion va fi lansat in cadrul acestui sezon de sarbatori. Dupa mentionarea acestor trei jocuri pentru 3DS a fost prezentat un nou trailer care insira mai multe jocuri pentru consola portabila, dezvoltate de studiouri third party: Castlevania -Lords of Shadow: Mirror of Fate, Disney Epic Mickey: Power of Illusion, Scribblenauts Unlimited si Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance.

Un joc interesant, dar care nu este exclusiv Wii U, a fost demonstrat in continuare. Este vorba despre Lego City: Undercover, un soi de GTA in format LEGO, unde jucatorul joaca rolul unui politist sub acoperire. Atat povestea cat si ideea jocului pare intriganta, iar varianta pentru Wii U beneficiaza de extra functionalitate, gratie GamePad-ului cu display tactil. O varianta pentru 3DS a fost de asemenea confirmata, insa aceasta va include o poveste diferita.

Publisherul Ubisoft a fost prezent si in cadrul conferintei Nintendo si a adus pe scena doua titluri. Este vorba despre Just Dance 4 pentru Wii U, care vine cu un mod de joc exclusiv si ZombiU, un shooter cu zombie exclusiv noii console. In Just Dance 4, vor putea fi prezenti pana la patru dansatori in acelasi timp, iar al cincilea jucator poate sa decida miscarile urmatoare din rutina de dans. Zombie U, in schimb va folosi ecranul tactil pentru a detecta zombie din proximitate si va servi drept inventar pentru personajul din joc. O functionalitate interesanta, dar care nu a mers cum se asteptau cei de la Ubisoft, a fost transpunerea fetei unui zombie pe cea a utilizatorului gratie camerei de pe GamePad, insa are nevoie de mai multa finisare in cod pentru a fi ceva cu adevarat impresionant.

La final, Ubisoft a prezentat un nou trailer prin care confirma din nou jocurile pe care le va lansa pe Wii U:  Assassin’s Creed III, Rabbids Land, Your Shape Fitness Evolved 2013, Rayman: Legends, Sports Connection si  Avengers: Battle for Earth.

Conferinta a fost incheiata cu o prezentare lunga si plictisitoare a noului titlu Nintendoland, o colectie de mini-jocuri. Acestea vor fi 12 la numar si vor fi bazate pe licente celebre Nintendo precum Zelda, Animal Crossing, Luigi’s Mansion, Donkey Kong si Takamaru. Acest titlu va fi disponibil la lansarea consolei si va fi practic un parc de distractii virtual care va familiariza utilizatorii de Wii U cu diversele functii ale GamePad-ului.

Per total, conferinta Nintendo a fost cea mai dezamagitoare dintre toate, intrucat avea potentialul sa cucereasca atentia tuturor prin prezentarea de jocuri adevarate. In schimb, accentul a fost pus pe experiente casual de genul Wii Fit U, Nintendoland si pe prezentarea de trailere, fara demonstratii live. Un lucru este sigur insa, compania Nintendo a ramas constanta in ceea ce priveste calitatea prezentarilor de la E3.