15 mai 2012 | 10:39

Maguay myway U1401i – Singurul ultrabook „made in Romania” [REVIEW]

REVIEW
Maguay myway U1401i - Singurul ultrabook

Maguay myway U1401i keyboard

Maguay Myway U1401i este singurul ultrabook de productie romaneasca, si probabil unul dintre cele mai interesante produse pe care le-am intalnit.

 

Cred ca segmentul de ultrabook-uri si-a facut intrarea destul de bine in ultimele luni. In orice magazin ati intra exista doua trei exemplare de laptopuri ultra-subtiri, ultra-usoare si  nu in ultimul rand ultra-scumpe. Nu stiu daca s-a inteles pana acum termenul de ultrabook. Ma simt nevoit sa il mai explic inca o data, facand o scurta referinta la un articol scris ceva mai recent.

Ultrabook-ul reprezinta un nou segment de laptop, dotat cu procesoare din seria SandyBridge, si in viitorul apropiat, Ivy Bridge special concepute pentru acestea. Astfel noile procesoare au un consum mai redus, degaja o cantitate mai mica de caldura si lucreaza la o frecventa mai redusa decat cele normale. Avantajele unui ultrabook sunt portabilitatea crescuta si autonomia mai mare a acumulatorului in pofida unei performante putin mai mici. Nu trebuie comparate cu netbook-urile pentru ca sunt cu mult deasupra acestora.

Intel Ultrabook Maguay

Majoritatea ultrabook-urilor pe care am pus mana pana acum sunt sisteme cu pret de vanzare ce porneste de a 4000 Lei si poate creste si pana la 6000 lei, in functie de dotari. Primul review al nostru a fost cel al lui Asus Zenbook, o „bijuterie” tehnologica care nu este accesibila chiar tuturor utilizatorilor. Daca ne aducem aminte acum cativa ani tot ASUS a fost primul care a venit pe piata cu un netbook, acel segment de portabile pe care multi l-au indragit de la prima vedere.

Ei bine, Maguay este primul producator, spre surpriza si placerea noastra, autohton, care vine pe piata cu ultrabook de buget. Este asadar un pionier in acest domeniu, sarind un pas important pentru alti producatori. In toamna vom vedea si mai multe modele de ultrabook-uri „de buget” cu carcase realizate din materiale mai putin „nobile”.

Maguay Myway U1401i este numele complet al produsului pe care il vom analiza pe parcursul acestui review.

 

Maguay MyWay U1401i – Design si Constructie

 

Trebuie sa tinem cont in primul rand ca nu analizam un produs premium cu un pret de 1000 Euro ci dimpotriva, unul care este destinat publicului larg. Astfel trebuie sa fim putin mai ingaduitori cu anumite aspecte la care s-a facut rabat pentru crearea acestui produs. Primul aspect ce difera fata de „restul lumii” este materialul principal folosit la constructia acestuia. Daca ASUS, HP sau Toshiba folosesc aluminiu, magneziu, si alte aliaje usoare din abundenta, Maguay foloseste material plastic. Plasticul nu este atat de rigid ca metalul asadar este nevoie de o carcasa mai groasa pentru a oferi o rezistenta apropiata. Grosimea lui MyWay 1401i este de 20,9 mm, cu 0,1 mm mai putin decat specifica intel grosimea maxima pentru ultrabook-uri. Greutatea acestuia este implicit ceva mai ridicata, 1,69 Kg. Singurul vinovat pentru acest lucru este materialul plastic al carcasei care trebuie sa fie putin mai gros pentru a isi mentine rigiditatea, aluminiul pe de alta parte poate fi foarte subtire insa pretul acestuia este mult mai ridicat.

O mica paranteza aici, produsul testat de noi este un sample, un produs care va primi o serie de mici modificari pentru versiunea de retail. Pentru cei interesati produsul final va fi ceva mai bun decat cel din specificatiile noastre. De asemenea se vor imbunatati si anumite elemente ale constructiei acestuia.

Maguay myway U1401i capac

O alta diferenta majora este display-ul de 14 inci fata de 13 sau 11,6 inci cat au celelalte dispozitive din aceeasi categorie. Rezolutia este standard pentru acest tip de display, si anume 1366×768 pixeli. Partea superioara, capacul display-ului, este realizat dintr-un plastic de culoare maro cu o textura placuta la atingere. Partea inferioara este realizata din acelasi material plastic, de data asta de culoare neagra, si detine cateva fante de aerisire dispuse in locurile esentiale cum ar fi procesorul sau memoria RAM.

Maguay myway U1401i left

Lateralele acestuia detin cele cateva porturi esentiale, astfel pe partea stanga avem conectorul de alimentare, doua porturi USB 2.0 si conectorul pentru casti.

Maguay myway U1401i right

Pe partea dreapta U1401i mai are un cititor de carduri SD, inca un port USB 2.0 si doi conectori pentru video HDMI si binecunoscutul D-SUB VGA. Este interesant cum un standard atat de vechi inca sta la baza compatibilitatii cu orice tip de display. Nu cred ca am vazut vre-un monitor sau televizor pana acum care sa nu aiba acest port, cat despre portabile singurul de care stiu este cel de la Apple care nu includ aceasta conectica. Singurul neajuns din punct de vedere al conectorilor este lispa unui USB 3.0 pe acest dispozitiv. Apreciez insa existenta a 3 porturi USB 2.0.

Maguay myway U1401i keyboard

Partea interioara lasa totusi putin de dorit. Chiar daca este elegant si simplu, zona din aluminiu ce formeaza wristpad-ul si inconjoara tastatura este destul de subtire pentru a se indoi sub o greutate destul de redusa.

Tastatura este un element foarte important care as vrea sa spun ca este foarte reusit. Din pacate cursa butoanelor mi se pare destul de scurta iar acestea opun o rezistenta destul de mica la apasare. Pentru mine sincer nu reprezinta nici un fel de problema, insa stiu din experienta ca majoritatea utilizatorilor sunt „heavy-typers”, apasa destul de tare pe taste atunci cand scriu. Poate este un semnal de alarma pentru multi dintre noi sa invatam sa tastam mai cu bun simt, mai ales pentru confortul auditiv al colegilor nostri. Tastatura de asemenea se curbeaza destul de mult atunci cand este folosita, de vina fiind lipsa unei ranforsari a carcasei sub aceasta.

Maguay myway U1401i touchpad

Touchpad-ul este un alt element crucial pentru un portabil. Acesta are o textura fina, placuta insa este de asemenea supus unei flexibilitati crescute, butoanele acestuia ar trebui sa fie putin mai usor de apasat.

 

Maguay MyWay U1401i – Specificatii

[table id=112 /]

Dupa cum am precizat mai sus sunt cateva elemente car vor fi diferite la produsul pe care il veti gasi in magazin. Unul dintre acestea este procesorul. Versiunea testata de noi a venit cu un CPU intel Core i3-2357 cu o frecventa nativa de 1300 MHz iar varianta finala va detine un CPU Intel Core i3-2367 cu o frecventa nativa de 1400 MHz. Ambele sunt dual core si au aceeasi cantitate de memorie cache, diferenta fiind de 100 MHz in plus. Un alt aspect va fi memoria RAm, care desi este deja de 4 GB va permite upgrade-ul la 8 GB. interesant este ca U1401i este singurul produs de acest gen de pana acum la care am intalnit termenul de upgrade.

Un lucru interesant de mentionat despre Ultrabookuri este acela ca procesorul, memoria RAM, si in unele cazuri si SSD-ul este inclus direct pe placa de baza, fara posibilitatea de a fi schimbate. Maguay a ales un alt barebone ce permite instalarea unui slot de memorie RAM si detine un lacas si un conector normal de SATA. De asemenea este si singurul Ultrabook care vine cu un SSD de 32GB (optional) pe un conector mSATA, pentru sistemul de operare, si cu un HDD ce pleaca de la 250 GB pentru stocarea datelor.

 

Maguay MyWay U1401i – Galerie Imagini

 

Va las in compania unei galerii de imagini cu ultrabook-ul de la Maguay. Dupa cum se poate observa nu sunt singurul care s-a atasat de acest produs. As putea sa spun ca este Kitty Approved! 🙂

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Maguay myway U1401i/”/]

 

Maguay MyWay U1401i – Teste Practice

 

Testele Practice pe care le-am rulat pe acest dispozitiv au fost concepute sa demonstreze performanta laptop-ului in situatii cat mai reale. Nu ne-am concentrat atat de mult pe teste sintetice pentru ca am considerat ca utilizarea normale este cea mai indicata in acest caz. PC Mark 7 este unul dintre softurile de testare pe care le-am rulat pe dispozitiv si care a oferit un rezultat destul de slab as putea spune in comparatie cu alte portabile din acest gen. Motivul este destul de simplu, pe cand ceilalti producatori folosesc procesoare core i5 sau chiar core i7 in configuratiilor lor cei de la Maguay folosesc un core i3 care este aproape la jumatate din frecventa de lucru a acestora. De aici vedem si o scadere drastica a pretului dispozitivului.Scorul pentru PC Mark 7 este de 1862 puncte.

Testele pentru partea grafica nu sunt atat de relevante pe cat ati crede. Solutia integrata este un intel HD3000 si nu va oferi un nivel de performanta suficient pentru jocurile de ultima generatie. Va suporta insa destul de bine rularea continutului High Definition, atat fisier de film cat si Adobe Flash. 3DMark Vantage ofera un scor de doar 1183 puncte in modul performance. Se pot juca o seri de titluri precum FarCry 2 insa cu un nivel de detaliu minim, pe rezolutia nativa a ecranului, unde atinge nivelul de 30 fps.

Autonomia  a fost testata in functie de 2 cazuri de utilizare normale, incluzand cele doua profile predefinite de Windows 7, si anume Power Saver si High Performance. Pentru Power Saver am setat luminozitatea ecranului la 50%, mod in care ecranul este vizibil pentru a putea lucra pe el si am lasat modulul de Wireless pornit pentru accesul la internet. Astfel autonomia maxima in acest profil a fost de aproximativ 5 ore si 20 de minute, destul de buna daca tinem cont de faptul ca laptopul a fost folosit exclusiv pentru navigare pe internet si pentru editare de documente online si in Word.

In modul High Performance, ruland un film HD si avand cateva aplicatii uzuale deschise in fundal, cum ar fi cateva pagini de internet, Yahoo Messenger, chiar si o pagina de Facebook. Rezultatul final al testului a oferit aproximativ 2 ore si 40 de minute de autonomie in acest mod. Destul de putin daca stam sa ne gandim ca este totusi vorba de un ultrabook.

Temperatura este unul din factorii destul de importanti in alegerea unui laptop. Avand in vedere ca afara temperatura depaseste 25 de grade in majoritatea zilelor, nu cred ca si-ar dori nimeni un laptop tinut pe genunchi care sa ajunga la 30-40 de grade dupa cateva minute de utilizare. In medie laptopul se comporta destul de bine la acest capitol, temperatura maxima atinsa fiind de aproape 43 de grade in zona procesorului, ma refer la temperatura externa a carcasei. Acest lucru se intampla doar dupa folosirea intensa de aproximativ o ora, mai ales in jocuri. tastatura se mentine destul de rece pentru a nu cauza probleme de folosire, singurul element care se incalzeste putin deranjant este partea dreapta a wristpad-ului si putin touchpad-ul.

 

Maguay MyWay U1401i – Concluzii Finale

 

Trebuie sa tinem cont de un element important in tot acest review. Produsul testat de noi nu este cel care va fi disponibil pe piata in varianta retail. Performantele sale vor fi putin mai ridicate si de asemenea se vor rezolva o mare parte din problemele legate de aspect, sau cel putin asa speram. Analizat in comparatie cu celelalte modele de ultrabook-uri pot sa spun in primul rand ca este mult mai ieftin. Comparatia nu este astfel chiar corecta.

Pe de alta parte nici greutatea si nici grosimea acestuia nu sunt atat de reduse ca in cazul unui ultrabook de 4500 lei. Maguay Myway U1401i este la limita specificatiilor intel pentru acest segment, atat din punct de vedere al greutatii cat si al grosimii. Aceste mici neajunsuri sa zicem asa au si ele un avantaj, dispozitivul este destul de robust si bine inchegat. Avand in vedere ca dispune de un display de 14 inci, mai mare decat al concurentei capacul acestuia nu este atat de flexibil deci nu trebuie sa ne facem prea multe griji pentru acesta.

U1401i este un ultrabook destinat celor care nu isi permit sau care chiar nu vor sa scoata din buzunar peste 1000 de euro pentru achizitionarea inca unui sistem portabil. La pretul de aproximativ 2700 lei pentru varianta cu SSD de 32 GB eu zic ca este o alegere demna de luat in seama. De ce nu promovez cel mai ieftin model, cel la 2400 Lei? Pentru ca sunt de parere ca mai ales pentru un Ultrabook SSD-ul este o componenta esentiala, oferind o viteza de lucru mult mai ridicata de cat un HDD normal. Cei 32 GB sunt suficienti pentru sistemul de operare si pentru cateva programe folosite in mod uzual.

Asadar Maguay Myway U1401i primeste o nota de 9 din partea redactiei Playtech pentru faptul ca reuseste sa iasa in fata atat prin configuratie cat si prin pretul destul de mic de vanzare.