31 mai 2012 | 10:20

Japonezii creeza un nou robot pentru teleprezenta… de pe umar

ACTUALITATE
Japonezii creeza un nou robot pentru teleprezenta... de pe umar

robot

Un grup de cercetatori de la Universitatea Yamagata din Japonia lucreaza la un robot, MH-2, pentru teleprezenta care sta foarte bine pe umarul tau transmitand in doua sensuri informatii de la si catre un prieten aflat in celalalt capat al planetei.

Creat sub forma unui humanoid in miniatura, robotul este gandit ca mijloc perfect pentru partajarea unei experiente cu un prieten, mai ales cand este vorba de o calatorie. In cazul in care cautati o parte magica in intregul sistem, acesata vine sub forma tipului de informatii transmise intre robot si invidvidul de la capatul celalalt al firului.

Robotul din imagine transmite continut video tridimensional celui mai bun prieten insa si, invers, celui care il poarta pe umeri ii arata gesturi sau reactii ale celui care preia streamul video.

In practica, sistemul este incredibil de complex si nici macar nu e terminat. Persoana conectata la robot, de exemplu, foloseste pentru o experienta cu un grad sporit de imersiune un tip de display 3D care inconjoara privitorul pe o raza de 360 de grade pentru a vedea in orice pozitie tot ce vede robotul. Acelasi individ este imbracat intr-un costum pentru captura a miscarilor, care ulterior sunt transmise cu precizie destul de mare catre robotel.

In ceea ce priveste abilitatile robotului, acesta are un grad de libertate sau mai bine zis un sistem de miscare foarte bine pus la punct si raspandit prin maini, cap si picioare. Dintr-un motiv inca necunoscut, poata chiar sa simuleze respiratia, aspect zic eu, mai degraba de speriat decat altceva.

Ca sa nu-l neglijam nici pe cel care poarta robotul pe umar, ghiozdanul acestuia trebuie sa fie destul de rezistent. 22 de motorase functioneaza in permanenta pentru a reproduce miscarea intr-un mod cat se poate de natural si, din pacate, acestea nu sunt foarte usoare.

Desi nu se cunosc foarte multe detalii legate de respectivul robot, audienta a fost uimita la conferinta internationala IEEE 2012 pe Robotica si Automatizari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele