28 mart. 2012 | 16:46

HP Z1 redefineste termenul „statie grafica”

ACTUALITATE
HP Z1 redefineste termenul

Astazi a avut loc lansarea oficiala si in Romania a noii serii de statii grafice HP, printre care si celebrul all-in-one Z1.

Am fost si noi acolo, am facut poze, am cerut cateva detalii si ne-am lamurit in mare parte care e treaba cu acest Z1, prin urmare, sa trecem la explicatii…

HP Z1 este de fapt un sistem all-in-one, o combinatie interesanta de componente de desktop si notebook sub o singura carcasa, cea a monitorului de 27 inci. Procesorul este unul pe socket normal, din noua gama de procesoare Intel Xeon E5, memoriile sunt DIMM-uri normale DDR3, HDD-ul este unul de desktop la 15.000 rotatii sau la alegere diferite combinatii intre SSD si HDD-uri de 3.5 inci. Placa grafica face parte din gama celor profesionale Nvidia Quadro si este pe un conector de notebook, probabil MXM.

Sistemul de racire este interesant pentru un all-in-one, fiecare componenta vitala beneficiaza de o carcasa proprie si de un ventilator propriu cu evacuare directa, cam la fel cum se intampla intr-o carcasa de workstation de tip tower. Sistemul este destinat celor care doresc o economie a spatiului de lucru, o economie de energie si au nevoie de o flexibilitate ridicata. Vorbesc de flexibilitate pentru ca sistemul se desface la fel de usor ca o servieta, oferind acces complet la toate componentele.

Unitatea optica este tot una de laptop, iar sursa este proprietara, in pofida asemanarii acesteia cu sursele de la serverele blade. Am observat pe placa de baza trei conectori miniPCI-Express, de inaltime normala, unul dintre ei fiind deja ocupat de placa de wireless, ceilalti doi putand fi ocupati cu o serie de SSD-uri de ultima generatie pentru sistemul de operare sau pentru caching, sporind astfel foarte mult viteza de lucru a sistemului.

Placa de baza intermediara pentru display prezinta inca doua conexiuni nefolosite, fapt ce ma face sa cred ca ori este un model standard de PCB folosit pentru sistemele all-in-one cu touchscreen, ori cei de la HP s-au gandit la posibilitatea adaugarii unui touchscreen la acest model, cu toate ca au infirmat aceasta supozitie la fata locului.

Display-ul este unul FullHD cu un panou transreflectiv IPS, ce ofera o calitate foarta bune a imaginii, o acoperire excelenta a spectrului NTSC de redare a culorilor, perfect pentru orice profesionist in editare foto sau video, caruia ii este destinat in primul rand sistemul. Sper ca pentru clientii mai exigenti sa existe posibilitatea achizitionarii sistemului cu un panou 2560×144(1600) pentru a beneficia din plin de avantajele puterii de procesare si dimensiunii sistemului.

Mai jos aveti specificatiile complete ale lui Z1, clic pe  imagine pentru a o mari. Avand in vedere ca vorbim de un sistem de tip workstation, nu puteam sa omit nici una din specificatiile producatorului.

Pe langa Z1, am mai admirat noile sisteme tower din seria Z, anume Z420, Z620 si Z820, in ordine crescatoare in functie de scalabilitate si putere de calcul.

Z820 mi-a atras din nou atentia, fiind un sistem dual CPU Xeon, cu o racire absolut brutala. Stim ca in cazul statiilor grafice sistemul de racire acopera complet procesoarele, aici insa, pe langa cele doua ventilatoare principale, mai avem doua de dimensiuni reduse si inca trei de tip turbina pentru a crea un airflow constant in interiorul carcasei si pentru racirea suplimentara a procesoarelor. Sursa a fost modificata, ocupand toata partea superioara a carcasei si oferind un airflow foarte eficiente. Aerul rece este tras prin partea din fata si evacuat prin spate.

Mai jos, din nou, specificatiile complete ale sistemului, precum si o galerie de imagini cu acesta si cu fratiorii sai mai mici. Clic din nou pe imagine pentru marire.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Statii Grafice HP/”/]