28 nov. 2012 | 12:26

Google nu a fost „spart” de nimeni!

ACTUALITATE
Google nu a fost

In aceasta dimineata Google.ro afisa o cu totul alta imagine decat cea cu care ne-a obisnuit in fiecare zi. Daca ati crezut ca era vorba despre un nou doodle ceva mai hazliu, ei bine nu a fost asa.

Google ROTLD DNS poisoning

Google.ro a provocat ceva mai devreme o serie de probleme existentiale atat in randul internautilor obisnuiti cat si a mediilor de comunicare online/tv care s-au grabit sa ii declare decesul in urma unui atac cibernetic inchipuit. Asadar o gramada de „specialisti” care mai de care mai euforici si bucurosi ca au prins exclusivitatea s-au grabit ca „fetele mari la maritat” sa anunte cu surle si trambite fenomenul: „Google cazut prada hackerilor nemilosi”.

Senzational Realitatea

Marturisesc ca am fost online la acea ora si nu am observat anomalia pe pagina motorului de cautare, dar in schimb mi-au zgariat retina aceste titluri disperate, extra-senzationale, desprinse parca din prompterul lui Dan Diaconescu, parintele OTV-ului. Dar oare cum sa relatezi asa ceva fara macar o verificare de rutina? Cum sa inghiti atat de usor galusca legata de caderea unui asemenea gigant din lumea internetului? In cel mai rau caz, macar simtul comun ar fi trebuit sa determine un minim de verificare a informatiei. Nu ai cum sa crezi ca orice albanez/algerian care are acces la internet si se autointituleaza hacker poate sa darame uriasii din online cu puterea mouse-ului sau cu bila sau chiar optic 🙂

Senzational Cancan

Intre timp s-a demonstrat ca nu a fost vorba de nici un atac mega-iscusit asupra serverelor gigantului Google, ci mai degraba o exploatare a unor brese in securitatea RoTLD. Astfel dupa cum noteaza si computerblog.ro, hackerii au reusit sa intre in baza de date a RoTLD (Romanian Top Level Domain) unde s-au jucat cu adresele DNS a mai multor domenii din Romania. Acest tip de actiune se mai numeste si DNS spoofing sau poisoning si pentru moment se pare ca ar fi afectat site-urile locale ale gigantilor Google si Yahoo.

Senzational B1

Practic avand acces la domeniile locale, asa zisii hackeri au deturnat traficul catre o cu totul alta pagina decat cea a motorului de cautare. Bine ca nu ne-am trezit cu vreun site porno in loc de cel mai folosit motor de cautare, atunci sa fii vazut titluri de stiri :).

Mai jos aveti cateva date tehnice care confirma ca problema a fost de la RoTLD.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/DNS Poisoning Google.ro/”/]