21 aug. 2012 | 14:48

Freecom Mobile Drive XXS Leather – Stocare cu eleganță [REVIEW]

REVIEW
Freecom Mobile Drive XXS Leather - Stocare cu eleganță [REVIEW]

Freecom Mobile Drive XXS Leather (4)

Până acum câțiva ani dispozitivele de stocare externă se limitau la o cutiuță anostă de culoare gri sau neagră ce adăpostea un HDD de capacități limitate și care era recunoscut imediat de către ceilalți utilizatori. De ceva vreme însă, neexistând prea multe implementări utile pentru un astfel de dispozitiv, forma și culoarea acestuia au devenit foarte importante.

Freecom Mobile Drive XXS Leather reprezintă o metodă mai elegantă de a purta informațiile vitale în buzunarul de la sacou sau în poșetă. Acest mic dispozitiv nu face apel doar la o eleganță mai deosebită ci și la performanțe peste medie folosind un port USB 3.0 pentru transferul datelor. Sincer, sunt destul de încântat de faptul că nu mai am de a face cu suprafețe lucioase, mai ales cand vine vorba de un dispozitiv care este predispus la zgârieturi din momentul în care îl scoți din cutie.

Design

Freecom Mobile Drive XXS Leather (9)În mediul de business nu se aprobă atât de mult de exemplu aceste dispozitive glossy, cele foarte vii colorate ieșind automat din discuție. Dispozitivele de business trebuie să dețină o suprafață mată de culoare închisă, conservatoare. Exact pentru acest segment este gândit și acest mic dispozitiv de stocare de la Freecom.

Dimensiunile acestuia sunt foarte reduse, motivul principal fiind faptul că nu deține o carcasă proprietară sub învelișul elegant de piele. Un alt motiv este prezența conectorului USB 3.0 direct pe placa internă a HDD-ului, nemaifiind nevoie de un adaptor de la conectorul SATA. Acest lucru înseamnă că nu poate fi conectat pe unul din porturile interne ale unui PC.

Avem de a face cu un singur cablu USB 3.0, si dacă analizăm puțin situația acesta era o problemă pentru acele PC-uri care nu reușeau să ofere o tensiune constantă de 500 mAh. Din fericire cablul este suficient de scurt pentru a oferi un avantaj în acest sens.

Design-ul acestuia se rezumă la o simplă husă din piele, tratată pentru umezeală ce acoperă HDD-ul de 2.5 inci inclus. Marginile sunt cusute cu grijă, pe exterior, cu ață de culoare portocalie, bordura rămasă având și rol de protecție anti-șoc.  Marginile sunt și lipite pentru a evita deteriorarea cusăturii în timp. În partea frontală dispozitivul deține mufa standard USB 3.0 în format de notebook. Având în vedere că am rămas fără cuvinte la capitolul descriere am să vă las în compania galeriei de imagini pentru a vă satisface curiozitatea.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Freecom Leather XXS/”/]

Specificatii

Așa cum v-am obișnuit in review-urile noastre, găsiți mai jos tabelul complet de specificații al acestui produs.

[table id=133 /]

Performanțe

Freecom HD Tune ReadPerformanțele au fost testate folosind sistemul desktop. Rezultatele sunt aceleași ca și pe laptop, singurul caz în care ar putea fi mai ridicate decat cele obținute de noi este când transferul se va face de pe un SSD. Noi am folosit un HDD normal, puțin obosit de trecerea vremii, pentru a simula cele mai comune cazuri de utilizare.

Freecom HD Tune WriteTestul cel mai concludent a fost realizat cu HD Tune, Citire, Scriere si Acces Secvențial. Testele au arătat ca viteza maximă de scriere se apropie foarte mult de cea de citire, aproximativ 110 MB/s pentru ambele. Minimul de 35 MB/s si 45 MB/s pentru scriere si respectiv citire se aplică în cazul în care tensiunea este mai redusă pe portul USB, și/sau sunt accesate fișiere de mici dimensiuni, multe ca număr. Timpul de acces este specific unui HDD de laptop și variază în jurul cifrei de 15 milisecunde.

freecom green button

Ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost faptul că unitatea vine cu un soft de backup al informației de pe acesta și cu o opțiune numită Green Button. Aceasta din urmă poate fi configurată pornind de la 1 minut și poate opri activitatea HDD-ului pentru a economisi acumulatorul laptopului la care este conectat și pentru a prelungi durata de viață a unității. Softul este foarte ușor de utilizat și pornește automat la prima conectare a HDD-ului.

Concluzii

Perfomanțele nu sunt neapărat un crieteriu de achiziționare al acestui tip de produs, însă nici nu lasă de dorit. Cu toții știm că acestea variază în funcție de gradul de încărcare al porturilor USB din vecinătate, sau de tipul de fișiere transferate pe unitatea de stocare. De asemenea testele de mai sus sunt mai puțin relevante pentru cei care dețin un laptop cu porturi USB 2.0, unde viteza maximă de transfer ajunge la doar 25 MB/s.

După cum am spus în deschidere, acest model de HDD este destinat celor care doresc să isi asorteze dispozitivul de stocare la stilul de viață și de lucru. Husa din piele cu care este acoperit face parte din categoria premium, insa acest lucru se reflectă puțin și în prețul acestuia. Purtat cu grijă, ar trebui să fie un companion pentru o lungă perioadă de timp.

Freecom Mobile Drive XXS Leather (1)

Prețul este puțin mai ridicat decat ale altor dispozitive de acest gen, însă nu cu foarte mult. De exemplu varianta de 500 GB, cea testată de noi, se gaseste in magazine la un pretde aproximativ 460 Lei. Singurul element de construcție pe care nu l-am putut favoriza a fost conectorul acestuia, care dacă este tratat neatent se poate rupe. În locul respectiv unde iese mufa din HDD ar fi trebui o protecție din material plastic pentru a rigidiza acea zonă. Cu puțină îndemânare și un pistol cu silicon problema poate fi rezolvată permanent, însă mă îndoiesc că cei care va opta pentru acest model vor dori să facă modificări după achiziționare.