24 apr. 2012 | 17:30

Facebook va avea de castigat din patentele AOL

ACTUALITATE
Facebook va avea de castigat din patentele AOL

Facebook-Microsoft

Daca in urma cu cateva saptamani anuntam ca Microsoft achizitiona aproape toate patentele detinute vreodata de AOL, iar cele pe care nu le achizitiona le licentia, acum se pare ca si Facebook are ceva de obtinut din respectiva tranzactie.

In aceste zile, s-a anuntat ca Facebook va cumpara de la Microsoft 650 de patente legate de retele sociale, pentru suma de 550 milioane$, patente care la o privire mai atenta se numara printre cele 925 pe care Microsoft le cumparase de la AOL in urma cu doua saptamani. Pentru ca si celelalte 275 de patente sunt cel putin interesante, dar nu sunt de vanzare, Facebook va plati pentru utilizarea lor o taxa de licentiere catre Microsoft.

Desi Microsoft ieste extrem de bine din aceasta afacere si tinde sa fie una din companiile care se imbogateste mai mult din patente decat din altceva, si Facebook se pare ca a facut o miscare tactica. Daca Microsoft deja castiga bani din sisteme de operare precum Linux sau Android fara sa aiba aparent vreo treaba cu ele, Facebook se pare ca a facut aceasta miscare cu o finalitate defensiva.

Pentru a explica mai bine ce s-a intamplat cu respectivele patente, Brad Smith, General Counsel la Microsoft, a afirmat: „Intelegerea de azi cu Facebook ne ajuta sa ne recuperam mai bine de jumatate din costuri, in acelasi timp permitandu-ne sa ne atingem scopurile din afacerea cu AOL”. De partea cealalta a baricadei, Ted Ullyot, General Counsel la Facebook, a afirmat: „Acesta este un alt pas important in procesul nostru de construire a unui portofoliu de proprietati intelectuale pentru a proteja interesele Facebook pe termen lung”.

Intr-o perioada in care marii giganti au mai multe procese decat intelegeri amiabile, este placut sa vezi ca Microsoft si Facebook se pare ca lucreaza impreuna intr-un mod constructiv. In definitiv, este evident ca aceasta idee nu i-a venit nici uneia dintre parti de pe o zi pe alta si cel mai probabil este un plan gandit de cateva luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele