18 feb. 2012 | 16:16

Cum va fi urmatorul iPad… iPad 3, iPad Pro, iPad 2S?

FEATURE
Cum va fi urmatorul iPad... iPad 3, iPad Pro, iPad 2S?

Apple-IPad-3-Launch-Date-Apple-IPad-31

Si iata ca mai e un produs Apple realizat pe banda rulanta, ca doar ne apropiem de urmatorul iPad, acel iPad 3… sau iPad Pro… sau iPad 2S?… Vedem.

Un lucru e cert: nu a durat mult dupa lansarea iPad-ului, la inceputul lui 2010, pana ce tableta sa ajunga cel mai important producator de finante din cadrul companiei, dupa iPhone. Numai in ultimul trimestru, cel mai performant al companiei din toate timpurile, cele 15,43 milioane de iPad-uri comercializate – cu 7,33 milioane mai multe decat cu un an in urma – au reprezentat un sfert din vanzarile companiei – 9,2 miliarde$. Daca cifrele mentionate mai sus nu sunt o sursa de stres supllimentar pentru nou model iPad 3, nu stiu ce altceva ar putea fi.

Se apropie luna martie. Adasar, daca ar fi sa ne ghidam dupa anii trecuti, putem spune ca se apropie luna in care Apple lanseaza un nou iPad. In definitiv, nu degeaba toate site-urile de IT din lume incep sa urmeasca zvonuri din ce in ce mai putin credibile legate de urmatoarea generatie a celei mai populare tablete din lume.

Credeti ca, avand in vedere fluxul extrem de mare de alternative Android, urmatorul iPad va purta pe umeri cea mai mare greutate de la lansarea primului model?

Intr-o lume in care gadgeturile sunt din ce in ce mai subtiri, pixelii pe ecrane sunt din ce in ce mai inghesuiti, iar parerile legate despre dimensiunea perfecta a unei tablete sunt din ce in ce mai radical impartite, ne-am straduit sa punem laolalta un amalgam de informatii mai mult sau mai putin credibile legate de cel ce va ramane in istorie ca „iPad al Treilea”.

Tim Cook on stage

Dupa lungi speculatii legate de data de anuntare a iPad 3, cei mai multi au opinat ca respectivul eveniment se va desfasura in prima saptamana a lunii martie, iar cateva zile mai tarziu s-a confirmat o data mai precisa – 7 martie, potrivit  iMore.com. Pe langa informatia sigura ca Tim Cook se va urca pe scena din San Francisco pentru a ne impresiona cu abilitatile noului device,  un alt lucru sigur este ca va ajunge in mainile primilor utilizatori la o diferenta de o saptamana – maxim doua.

ipad 3 high res

Calitate Display:

Un upgrade inerent, care a fost vehiculat extrem de mult si in cazul modelului de anul trecut, se refera la rezolutia ecranului din urmatorul iPad. Pentru simplul motiv ca este vitala compatibilitatea cu toate aplicatiile de iPad din AppStore, singura schimbare logica este o marire de 4 ori a densitatii de pixeli fata de panourile actuale (din iPad si iPad 2), cu specificatia de a respecta acelasi raport de aspect – 4:3.

Astfel, pe sistemul Retina Display, care a transformat cei 480 x 320 din iPhone 3G in 960 x 640 pixeli in cazul iPhone 4, MacRumors.com a confirmat ca un algoritm asemanator se va aplica si in cazul noului iPad 3. Vom vedea un panou de 9,7 inci cu fabuloasa rezolutie de 2048 x 1536, cea mai mare de pana acum pe o tableta. Cum vi se pare?

two case

Carcasa:

Nici un produs recent din ograda Apple nu si-ar face treaba la fel de bine daca nu ar fi incastrat in acelasi aluminiu precum iMac-urile sau MacBook-urile recente, iar iPad-ul cu siguranta nu va fi o exceptie nici in cazul celei de a treia iteratii a conceptului. Cu un set de trasaturi care se vor asemana extrem de mult cu actualul model, iPad 3 va avea acelasi spate de aluminiu si aceeasi fata de sticla.

Diferentele, cel putin daca ne luam dupa zvonuri, se pare ca vor fi la fel de multe ca cele dintre un iPhone 4 si un iPhone 4S. Personal, sper sa ne inselam, dar nu cred.

 

Conexiunea de date:

Conexiunea de date din noul iPad a fost subiectul mai multor dezbateri, pentru simplul motiv ca un upgrade este inevitabil. Foarte multi operatori au facut trecerea catre conexiuni LTE 4G, mai ales in Statele Unite, iar daca Apple a gasit o solutie pentru a combina suportul hardware pentru conexiuni 3G cu unul pentru LTE in toate iPad-urile cu suport pentru MicroSIM, aceasta ar fi o reteta de maxim succes. In aceasta directie, un articol al celor de la WSJ.com sau WallStreetJournal detaliaza exact aceasta tendinta, cu mentiunea ca, in situatia in care o conexiune 4G nu este disponibila, noul iPad va fi suficient de destept incat sa treaca pe o conexiune mai slaba fara interventia utilizatorului.

case camera

Procesorul si senzorul de imagine:

Procesorul este creierul intregii afaceri, iar daca luam anii trecuti ca model sunt mari sanse ca noul iPad sa fie propulsat de un SoC A6. Facand parte dintr-o noua generatie de cipuri System on a Chip, A6 ar trebui sa fie extrem de performant pentru a impinge continut catre un ecran atat de spectaculos pe cat sa anunta cel din iPad 3.

Din pacate, desi GPU-ul va fi mult mai puternic fata de modelul actual, CPU-ul nu se anunta a fi un quad core, ci mai degraba un dual core tactat la o frecventa mai mare. Surse apropiate celor de la TheVerge.com au confirmat ca un astfel de chip va fi suficient de performant incat sa castige cam orice test in fata tabletelor cu Android reusind in acelasi timp sa mentina un consum energetic si o temperatura de lucru mai scazute.

Legat de interior, foarte multi spera ca noul iPad va veni cu o noua camera. Speculatiile ne fac sa credem ca vom vedea un senzor de 5 sau chiar 8 megapixeli pe partea din spate a dispozitivului, in timp ce pentru video conferinta pe partea din fata vom avea o camera HD de o rezolutie necunoscuta.

jpeg screen

Software:

Si SIRI are mari sanse sa apara pe iPad 3, avand in vedere succesul pe care l-a manifestat in tarile vorbitoare de engleza, franceza si germana pe iPhone 4S. Desi nu prea exista zvonuri care sa confirme aceasta directie, specificatiile hardware ale noului model cu siguranta nu ar trebui sa aiba probleme in a rula in conditii optime SIRI. Un alt argument pentru implementarea SIRI ar fi ca ar reprezenta inca un motiv solid de upgrade pentru posesorii mai vechi de iPad.

steve-jobs-ipad

 

Pret:

Cum ne-a obisnuit Steve Jobs inca de la primul iPhone in 2007, si noul iPad se va comercializa incepand cu acelasi pret de 499$, urcand proportional cu capacitatea de stocare si posibilitatiile de comunicatii (3G/LTE 4G sau exclusiv WiFi).  Un nou zvon care a inceput sa circule ne face sa credem ca Apple nu va renunta la iPad 2 din linia sa de produse, ci doar ii va micsora pretul de achizitie cu 100$, pentru a aduce astfel de dispozitive in mainile cat multor oameni.

Concluzii:

In alta ordine de idei, zvonurile sunt multe  si nu par sa se opreasca aici, saptamanile urmatoare fiind, cel mai probabil, aglomerate de noi informatii mai mult sau mai putin plauzibile. Mai sus am incercat sa atragem atentia asupra catorva informatii din a doua categorie. Mai ramane sa vedem in seara anuntului de lansare daca am avut sau nu dreptate.

Ne dorim ca reprezentatia scenica din martie a mai noului CEO Apple sa nu fie doar pentru un facelift cu un „S” in coada, ca la mai cunoscutul iPhone, ci sa fim surprinsi de noul iPad 3 atat la propriu, cat si la figurat,  sau, macar de dragul maketing-ului, de noul  iPad Pro. Ne tinem inclestati dintii, apoi rasuflam adanc ca noul model sa aibe macar o parte din specificatiile pe care le-am  enumerat mai sus,  chiar si unele in plus care sa ne surprinda. Poate avem si norocul sa ajunga in tara noastra la extrem de putin timp dupa lansare in SUA, pentru a vi-l prezenta in „carne si oase” .

Pana atunci, va provoc sa va lasati opiniile la rubrica de comentarii despre mult asteptatul iPAd 3/iPad Pro sau  iPad 2s .