02 apr. 2012 | 12:04

Canon EOS 5D Mark III – demontat, clarificat…

ACTUALITATE
Canon EOS 5D Mark III - demontat, clarificat...

low-pass 5d mark III

 

Desi abia pusese mana pe noul sau Canon 5D Mark III, este limpede ca James Miller nu a rezistat tentatiei si l-a demontat cu scopul nobil de a-i spori claritatea.

Dupa ce a studiat cu atentie problema, si-a demontat noul full-frame si i-a indepartat unul din filtrele low-pass, cu scopul de a-i spori claritatea oricum inalta a senzorului de 22,3 megapixeli integrat in Mark III.

Imaginile cu procesul de dezasamblare nu sunt pentru cei sensibili la integritatea gadgeturilor scumpe, insa rezultatele, dupa cum puteti vedea si mai jos, sunt promitatoare. In cazul aceleiasi case fotografiate in momente diferite ale zilei, este evident ca fara respectivul filtru se pot vedea mai multe detalii ale caramizilor de pe peretele casei. Desi scopul filtrului era de a compromite un pic din detalii pentru a preveni efectul moire, in imaginile de mai jos acesta nu este vizibil. Moire se refera la niste artefacte care apare pe imaginile ce infatiseaza niste scene al caror nivel de detalii succesive depaseste rezolutia camerei.

Dubios e ca o astfel de procedura nu este nemaintalnita si, desi nerecomandabila, in cazul Nikon D800 puteti obtine imagini mai detaliate daca indepartati un filtru de antialiasing.

5d-mark-iii-comparison

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele