29 iul. 2012 | 18:20

Bit.ly lanseaza Realtime – un motor de cautare viral

ACTUALITATE
Bit.ly lanseaza Realtime -  un motor de cautare viral

Popularul serviciu de prescurtare al URL-urilor bit.ly s-a decis sa profite de volumul mare de informatii pe care il are la dispozitie si sa creeze un motor de cautare al carui principal criteriu de sortare este popularitatea.

Bit.ly Realtime short link

Infatisat ca un motor de cautare viral, Realtime este numele noului serviciu creat de bit.ly. Aflat momentan in private beta, adica trebuie sa va inscrieti pentru a-l accesa, noul serviciu are o adresa care nu are de ce sa nu prinda la public http://rt.ly

Realtime agregheaza toate URL-urile scurtate prin bit.ly de pe intreg mapamondul, afla de cate ori este accesat fiecare link la un moment dat, dupa care depinde de utilizator sa ajunga la informatia care-l intereseaza. Astfel oricine acceseaza respectivul site poate filtra rezultatele printr-un cuvant cheie ce poae fi un anume subiect, limba, tara, site-ul sau reteaua sociala pe care a aparut informatia.

Distantandu-se considerabil de ce ofera alte motoare de cautare, precum Google sau Bing, bit.ly defineste Realtime ca un ,,attention ranking engine” – motor de cautare pe criteriu de atentie. Spre deosebire de ideea promovata de Twitter, Trending Topics, Realtime nu ia in calcul comentariile postate pe un anumit subiect, ci subiectul in sine aferent unui URL.

Utilitatea unui astfel de motor, este foarte mare, mai ales pentru jurnalisti. Din pacate, pana nu va castiga sau recastiga popularitate bit.ly, utilitatea sa scade invers proportional cu rata de adoptie. Avand in vedere numarul foarte mare de servicii pentru scurtarea URL-urilor care circula pe internet, acest lucru va fi destul de dificil.

Viral Bitly

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele