07 aug. 2012 | 11:00

ARM duce grafica pe tablete la un nou nivel cu seria Mali 600

ACTUALITATE
ARM duce grafica pe tablete la un nou nivel cu seria Mali 600

Dupa ce a impresionat intreaga planeta cu performanta chip-ului Mali 400 prezent in Galaxy S III, cei de la ARM au anuntat oficial noua generatie de GPU-uri: seria Mali 600.

ARM MALI

ARM a anuntat oficial 3 GPU-uri pentru mobile din noua serie 600 intitulate T624, T628 si T678. Create  pentru a duce puterea grafica a terminalelor mobile la un nou nivel, T624 are 4 core-uri, in timp ce T628 si T678 are 8 core-uri scalabile, care vor fi folosite in functie de nevoie.

Engadget ne informeaza ca care desi vor consuma acelasi volum de energie electrica precum generatia precedenta, noile cipuri vor fi cu pana la 50% mai rapide. Reusind din cate se pare sa aduca jocuri de calitatea celor de pe consola pe mobile, GPU-urile Mali din seria 600 vor fi in acelasi timp capabile si de alte lucruri. Vor putea de exemplu sa lucreze cu clipuri video la rezolutie 4K si 8k, indiferent daca vorbim de captura sau editare la aceasta rezolutie.

Marea inovatie in noile chip-uri poarta numele de ASTC – Adaptive Scalable Texture Compression. ASTC este un codec versatil care functioneaza ca un standard de programare cross-platform. Adoptat de Khronos Group, marele avantaj al tehnologiei ASTC este faptul ca nu implica costuri de licentiere, grabind astfel adoptia la scara larga.

Desi nu stim inca nici un smartphone, tableta, sau smart TV care sa includa noul GPU, ne putem astepta ca undeva pe parcusul anului viitor sa avem si aceste informatii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele