10 iul. 2012 | 13:35

Apple TV 2012 – Streaming si video-on-demand la purtator [REVIEW]

REVIEW
Apple TV 2012 - Streaming si video-on-demand la purtator [REVIEW]

Review Apple TV 20121 

Probabil ar trebui sa incep cu inceputul, adica sa detaliez istoricul companiei si al acestui segment de produse din care face parte Apple TV. Fiind vorba de Apple, voi presupune ca sunteti la curent cu trendul acestui producator si ma voi rezuma la cateva idei principale.
Apple a fost unul dintre primii producatori de echipamente care au cautat sa creeze un ecosistem intre acestea. La inceput, cheia acestei conexiuni a fost iTunes, disponibil in prima faza doar pe Mac, fapt ce a dus la constientizarea brandului in randul utilizatorului de iPod. Odata cu lansarea iPhone-ului, chiar putin mai devreme, iTunes a primit suport si pentru Windows, nu doreau sa isi canibalizeze piata de smartphone blocand sincronizarea acestuia doar cu sistemele proprietare. Acum cativa ani, a luat nastere conceptul de Apple TV, o unitate creata in principal pentru streaming-ul de podcasturi de pe iTunes pe televizor sau pe un monitor. Acesta a primit intre timp recunoastere din partea mai multor provideri de astfel de servicii, fiind in prezent compatibil cu YouTube, Netflix, Vimeo si altele.

Principalul avantaj al noului Apple TV este compatibilitatea cu smartphone-urile, tabletele si mp3-playerele producatorului, oricare din ele putand transmite live pe TV informatia afisata pe ecran. Astfel, Apple TV functioneaza ca o „punte tehnologica” intre acestea si televizor. Produsul testat de noi este cel din ultima generatie, facut public in cursul lunii martie a acestui an. Normal ar fi sa il comparam cu un alt produs de acest gen, creat pentru streaming multimedia, insa pot sa spun ca nu am facut rost de unul la timp, asadar Apple TV va ramane ca etalon.

 

Apple TV – Design, Constructie si Specificatii

 

Apple TV 2012 CutieDesignul este specific Apple, simplu, usor si practic. Cutia este de dimensiuni reduse, creata parca doar sa acopere produsul, nu sa il si protejeze in mod deosebit. Exista si un avantaj in faptul ca produsul are o cutie mica, si anume costurile reduse de transport pentru mai multe unitati. Pot preciza ca nu toti producatorii s-au aliniat acestui trend, unele dintre ele venind inca intr-o cutie de 4 ori mai mare decat este necesar.

Cutia contine, pe langa Apple TV, cablul de alimentare, manualul si telecomanda, atat! Ah era sa uit, ca orice produs Apple original cutia include si doua stickere cu logo-ul producatorului. Apple TV-ul propriu-zis este de forma patrata cu diagonala de 98 mm (aproximativ 10 cm), are o grosime de 23 mm si o greutate de doar 270 grame. Logo-ul producatorului este prezent atat pe capacul exterior, cat si pe cel inferior. Doar laterala din spate detine porturile necesare conectarii.

Apple TV Telecomanda (5)Telecomanda este, dupa parerea mea, cel mai bine construita de pana acum. Pentru cei care sunt familiarizati cu produsele Apple, este celebra Apple Remote, cu mici imbunatatiri aduse din 2009. In primul rand este fabricata din aluminiu, ceea ce spune multe si despre atentia la detalii pe care o are producatorul. Mai trebuie sa tinem cont ca telecomanda este accesoriul (sa ii spunem asa) care se defecteaza primul la utilizarea pe termen lung. Layout-ul este simplu: doua butoane mici, unul pentru meniu si celalalt cu functie dubla Play/Pause sunt asezate chiar sub butonul central cu 4 directii. Butonul de Enter sau OK nici macar nu este marcat, si se afla in centrul acesteia.

[table id=125 /]

La prima vedere, am putea spune ca sunt destul de putini conectori. Singura modalitate de conectare cu TV-ul este HDMI. Probabil ati fi preferat si un port VGA sau ceva conectori RCA, insa producatorul a gandit acest dispozitiv pentru vizionarea de continut de calitate. Pentru cei care detin un sistem audio dedicat si nu doresc sa isi asculte piesele preferate prin boxele televizorului, exista conectorul optic pentru audio. Acest conector este intalnit si pe placile de baza mainstream sau high-end, insa ma indoiesc ca exista macar 5 procente din cumparatori care l-au si folosit.

Pentru conexiune la reteaua locala si la internet avem portul 10/100 LAN sau, mai simplu, reteaua wireless N cu care este compatibila. Pentru vizionarea de continut HD fara intreruperi, Apple recomanda o conexiune de minim 8 Mbit (1MB) constanta. Asadar, un router de generatie veche poate iesi din calcul pentru o experienta „neintrerupta”.  Alimentatorul este intern si are un consum de doar 6 W.
Procesorul dispozitivului este un A5, folosit si in ultimul iPod Touch. Este un procesor destul de puternic ce va rula si clipuri la 1080p fara probleme. Ca sistem de operare, Apple TV ruleaza un iOS 5 putin modificat tocmai pentru a oferi compatibilitate cu dispozitivele prezente pe piata.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Apple TV Design/”/]

 

Apple TV – Functionalitate

&
Apple TV 2012Instalarea este extrem de usoara. Odata introdus in priza si conectat la TV, porneste rapid si cere detalii despre reteaua interna, sau parola in cazul conectarii pe Wireless. Procesul este apoi urmat de introducerea unui Apple ID. Acest cont trebuie creat pe site la Apple si este general valabil daca aveti deja unul creat pentru iTunes.

Am mentionat mai devreme despre o functie interesanta ce permite rularea continutului de pe alte dispozitive iOS pe TV. Aceasta se numeste AirPlay. Daca ne referim la continut multimedia atunci sunt acceptate toate dispozitivele cu o versiune iOS de minim 4.3. Este valabil si un Mac sau un PC cu iTunes instalat, in acest caz iTunes-ul trebuie sa fie deschis pentru ca Apple TV sa poata accesa libraria de informatii.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Apple TV Setup/”/]

Mirroring-ul sau rularea in Dual Screen a jocurilor, browser-ului sau a altor aplicatii este posibila doar cu iPad 2 sau cu iPhone 4S. Ma depaseste lipsa suportului pentru iPhone 4 sau macar pentru noua generatie de iPod Touch. Aici intra in calcul, se pare, necesitatea de a vinde separat diverse dispozitive sau cabluri pentru boxe de tip wireless. Politica lor (eu nu am reusit sa o inteleg pe deplin pana acum) probabil asta e si motivul succesului actual al companiei. Ce este interesant in aceasta situatie e posibilitatea de a transforma iPad-ul 2 sau iPhone-ul 4S intr-un adevarat controller, jocul sau clipurile vizionate fiind disponibile doar pe TV. Galeria de imagini de mai jos atesta aceasta afirmatie. Din aceasta cauza sunt putin „ofticat” de lipsa de compatibilitate cu iPod Touch.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Apple TV Airplay/”/]

 

 Apple TV – Concluzii

 

As putea incepe sa enumar aici o multime dintre motivele pentru care nu mi-as cumpara un astfel de dispozitiv, pe de alta parte as putea sa il laud pentru tot ce ofera si sa spun cat de mult isi va merita investitia. Cel mai ciudat este ca sunt parca… indiferent. Nefiind un utilizator de iPhone 4S sau de iPad 2, parca nu ma atrage. Avand in vedere ca gigantul Netflix nu este disponibil in Romania pentru streaming de continut video masiv, din nou nu ma atrage.

iTunes este de asemenea un mamut de informatii, seriale si podcast-uri, care din pacate nu si-au gasit locul catre IP-urile de la noi din tara si nu stiu daca o vor face prea curand. Desigur, exista modalitati de jailbreaking, insa momentan versiunea de iOS instalata nu permite acest lucru. Sigur, exista o mie de modalitati de a fenta IP-ul de State pentru a face device-ul sa functioneze, insa, atentie, la fiecare restart trebuie reintrodus si trebuie sa ai un proxy stabil pentru a il putea folosi. Dar chiar si asa, obtii mai mult continut gratuit, cel premium ramanand subiect tabu daca nu ai un card de State sa faci si plata pentru epsioadele vizionate.

Apple TV 2101 Playtech (11)

Mi-ar placea sa mearga mai mult decat YouTube, Vimeo si Apple Trailers atunci cand il scoti din cutie. Desigur, poti sa te amagesti ca vei asculta muzica si vei vedea continutul video de pe PC pe TV, insa atunci sigur vei opta pentru un cablu, nu pentru o cutie al carei pret este si dublu fata de tara mama. … Bine, poate ca am fost putin prea dur…

Apple TV este un produs de calitate, bine gandit, bine construit, care se misca excelent. Insa avand in vedere inventivitatea de care dam noi dovada ca popor cand vine vorba de a vedea un film, sa fim sinceri, este un produs pe care il vor achizitiona doar cei care si-l doresc cu adevarat, si nu cei care citesc review-uri pe internet despre el. Unde mai pui ca goana dupa Smart TV-uri abia incepe si multe dintre ele promit conectivitate cu orice tip de smartphone, direct prin wireless, fara nici un fel de alt dispozitiv ce se achizitoneaza separat. Macar Apple TV este atat de mic, incat il poti lua cu tine oriunde si te poti bucura de functionalitatea pe care o detine, asa limitata cum este.