17 feb. 2012 | 11:30

Apple anunta OS X Mountain Lion fara surle si trambite [PREVIEW]

REVIEW
Apple anunta OS X Mountain Lion fara surle si trambite [PREVIEW]

overview_mountainlion

Fara vreun eveniment special sau o previziune din partea jurnalistilor de profil, Apple a anuntat OS X 10.8 Mountain Lion, prima schimbare majora de versiune de la 10.7. Adevarul este ca nimeni nu a crezut ca Apple se va grabi atat de mult sa lanseze o noua versiune a celebrului sistem de operare, atat de repede dupa Lion.

overview_messages

Vorbim de un sistem de operare care, odata cu Lion, a imprumutat si cateva functii de la terminalele cu iOS pentru a-l face si mai accesibil, in conditiile in care era oricum foarte prietenos cu utilizatorii. Totusi, abia cu Mountain Lion putem vedea viziunea completa a celor de la Apple in ceea ce priveste sistemele de operare pentru computere desktop sau portabile.

Incercand cu succes sa traga niste linii de legatura intre iPad, iPhone si Macbook sau iMac, echipa de dezvoltare de la Apple a creat o serie de aplicatii si functii care, desi par cross platform – imprumutate parca de la iOS, sunt create de la zero pentru a beneficia de fiabilitatea si functionalitatea unei aplicatii de OS X. Astfel, veti avea cateva noi aplicatii pe desktop pe care le aveti si pe iPhone, insa imediat veti observa ca au fost create doar pentru a profita si mai mult de functionalitatea iCloud si pentru va face tranzitia mai usoara de la iPad, in avion, masina, sau la Mac-ul de la birou.

overview_notifications

Ca urmare, desi renunta la nu foarte popularul iChat, Apple integreaza serviciul Messages, o noua aplicatie pe care deja o puteti descarca in stadiu beta. Messages este cea mai buna cale pentru a recrea experienta utilizarii iMessage de pe un terminal cu iOS, si pe un Macbook sau iMac. Astfel, pe langa Facetime care continua sa fi un mod de comunicare extrem de bine pus la punct a celor de la Apple, acum, daca aveti mai multe dispozitive marca Apple cu iOS sau OS X, sau aveti prietenii care au, puteti comunica gratuit cu ei. Nu aveti nevoie decat de un numar de telefon in format universal sau o adresa de email pentru a trimite mesaje sau fotografii prietenilor. Gratie faptului ca folositi un singur ID pe mai multe aparate, si toate sunt autentificate simultan, in orice moment puteti incepe o conversatie pe Mac si o puteti continua pe iPhone sau iPad.

overview_reminders

Ideea de Reminder este prezenta in zeci si sute de aplicatii, insa versiunea celor de la Apple este una dintre cele mai utile. Acest lucru se datoreaza faptului ca va veni preinstalata in Mountain Lion si deja exista pe device-urile cu iOS 5. In acest context, orice reminder apare peste tot pentru a va fi imposibil sa mai uitati ceva. Daca bifati ceva pe un dispozitiv se va bifa peste tot, daca stergeti un reminder va disparea si de pe iPhone si de pe Mac. Cu astfel de posibilitati devine mai util ca niciodata.

Notes pe OS X 10.8 va fi o versiune mult imbunatatita fata de solutia asemanatoare de pe iOS. Veti putea insera imagini, intega diverse tipuri de continut iar in secunda urmatoare le puteti transfera prin Mail sau Messages. Pentru un plus de functionalitate, orice „notita” poate fi smulsa din „caiet”  si lipita pe desktop.

overview_notes

Sistemul de notificari era departe de a fi performant pe Lion, iar o data cu Mountain Lion a beneficiat de schimbari radicale. Acum fiecare cerere de prietenie pe Facebook, notificare din calendar, mesaj instant sau banal email apare sub forma unui anunt subtil, scurt, care sa nu deranjeze pe nimeni. In acelasi timp, notificarile sunt centralizate intr-un panou asemanator cu cel din iOS si pot fi accesate cu usurinta printr-un simplu swipe spre stanga.

Trendul actual de partajare a tuturor informatiilor din viata voastra prin tot felul de retele sociale in Mountain Lion se manifesta printr-un nou buton de share pe care-l veti putea gasi in diverse colturi ale sistemului de operare. Veti putea posta mai usor poze pe Flickr, veti putea trimite si mai usor clipuri video pe Vimeo si veti putea posta si mai usor pe Twitter linkul unui site pe care l-ati descoperit in urma cu 3 minute.

overview_gamecenter

Pe langa faptul ca pe OS X Mountain Lion vom vedea o serie de aplicatii noi ale caror versiuni mai simplificate le regasim si pe iDevice-uri, iCloud va fi de asemenea o componenta importanta din noul OS X 10.8. Practic, cu iCloud, orice notita, contact, reminder, calendar, email sau document care ajunge pe Mac este automat cu toate dispozitivele Apple pe care le aveti in dotare. Indiferent daca adaugati, stergeti sau modificati ceva pe vreun dispozitiv, nu va trebui sa tineti minte versiuni diferite de documente, pentru ca totul se va sincroniza automat fara nici un fel de interventie din partea utilizatorilor.

Daca lucrurile merg cum trebuie, portarea aplicatiei Game Center pe OS X ar trebui sa se reflecte in niste beneficii majore in a percepe Mac-urile ca dispozitive de gaming, mai ales ca toate dispozitivele cu iOS  pot fi considerate parteneri de joaca in multiplayer. Pe langa faptul ca veti vedea performanta prietenilor in diverse titluri, daca dezvoltatorii vor crea jocuri crossplatform, utilizatori de Mac vor putea in sfarsit sa devina gameri inraiti.

icloud

Daca vorbim de Apple TV, cu Mountain Lion instalat pe sistem puteti face oricand mirroring de continut pe TV si nici macar nu va conta daca planuiti o vizionare film cu prietenii sau o prezentare cu colegii de munca. Totul se va desfasura fara probleme si, mai ales, fara fire. Pe zi ce trece, Apple TV-ul face si mai multe lucruri pe care pana nu demult nu ti le-ai fi imaginat. Nu trebuie decat sa aveti un Apple TV in reteaua locala.

Gatekeeper este alternativa pentru OS X a aplicatiei Security Essentials de pe PC creata de Microsoft. Acesta este un program ce va protejeaza de comportamentul inadecvat al anumitor aplicatii, in special cele de tip malware. Va puteti configura un anumit nivel de securitate si puteti sta linistiti in ceea ce priveste influentarea performantei sistemului de catre programele dubioase pe care le gasiti pe internet.

Desi poate fi un raspuns la lansarea iminenta a Windows 8 de la Microsoft, noul Mountain Lion include cateva functii extrem de utile care nu vor face decat sa creasca si mai mult achizitia de sisteme Mac, portabile sau desktop. Deja este disponibil pentru download in varianta Developer Preview, pentru cei care au un cont de dezvoltator, iar pentru mijlocul verii, Apple se lauda ca ar lansa versiunea finala a produsului.

Personal, cred ca noul sistem de operare va face ravagii printre posesorii de iDevice-uri care inca nu au investit intr-un Mac. Faptul ca toate informatiile voastre personale sunt sincronizate fara nici un fel problema intre toate aparatele prin iCloud, reuseste sa fie cea mai mare inovatie a noii versiuni de sistem de operare marca Apple si s-ar putea sa constituie unul din cele mai importante criterii de achizitie pentru oamenii mai putin priceputi care nu mai vor sa fie stresati cu datele salvate.