22 feb. 2012 | 08:20

Operatiunea „Global Blackout”: Anonymous anunta sfarsitul internetului

ACTUALITATE
Operatiunea

anonymous

Desi prea putini se mai indoiesc de puterea grupului de hackeri Anonymous, cea mai noua miscare operatiunea „Global Blackout”, anuntata de echipa printr-un post pe Pastebin, s-ar putea sa fie un pic mai complicata decat o fac ei sa sune.

Evenimentul ar trebui sa se desfasoare pe 31 martie si sa sa aiba urmari dezastruoase pentru omenire in general.

Ca o forma de protest impotriva „presedintilor iresponsabili de tari si a bancherilor care infometeaza planeta pentru propriul divertisment sadic”, Anonymous vrea sa dea jos mai multe servere de root DNS care stau la baza traducerii adreselor de internet introduse intr-un browser in IP-uri. In total este vorba de 13 servere globale care detin unele din cele mai complete liste de nameservere si care stau la baza intregului proces de traducere a numelui de domenii in adrese IP – Internet Protocol. Folosind o unealta inhouse de tip Reflectie DNS Amplification DDOS  sau Denial of Acces distribuit, o serie de alte servere DNS ar trebui sa inunde cu cereri serverele root principale intarziindu-le functionalitatea pana la blocare.

Pe acelasi subiect insa, Robert Graham, CEO la Errata Security, a adus mai multe argumente de ce ideea celor de la Anonymous ar putea fi ori un esec, ori o tentativa reusita fara repercusiuni majore asupra desfasurarii activitatii online. ,,Ar putea afecta cateva din serverele root DNS, dar  e putin probabil sa le poata da pe toate jos pentru o perioada prea mare de timp. Ca urmare, in ziua anuntata ca fiind Global Blackout e putin probabil ca prea multi utilizatori sa sesizeze o problema.” Argumentand mai departe, acelasi Graham a spus ca un atac asupra unui server din cele 13 nu are nici o sansa se le afecteze pe celelalte 12 din cauza unei functii intitulate ,,anycasting”. Aceasta se traduce prin distributia cererii care nu poate fi procesata de un server catre altul care contine aceleasi informatii in timp real, fara nici un fel de intarziere.

Pe langa acest aspect, mai trebuie retinut un detaliu. Global mai exista sute de servere care cloneaza continutul serverelor root DNS in permanenta pentru a usura si mai mult propagarea respectivelor informatii de domain name server. Si operatorii locali de internet pentru a mari viteza de acces la site-uri inregistreaza informatiile serverelor root DNS in memoria cache si  o actualizeaza de cele mai multe ori o singura data pe zi. Cu o astfel de metodologie, foarte multi utilizatori nici macar nu depind de buna functionare in permanenta a serverelor mentionate mai sus.

Si, nu in ultimul rand, daca un astfel de server root este atacat, traficul malitios ar fi intrerupt intr-un timp extrem de scurt de la declansarea atacurilor, datorita faptului ca sunt supravegheate in permanenta. In cazul unor probleme de orice amplitudine in cateva minute, global, sute de experti in servicii internet si securitate online s-ar implica in solutionare cazului.

In definitiv, ramane sa vedem daca vom prinde ziua in care va pica internetul sau va fi un eveniment gen eclipsa de luna pe care, daca nu esti atent, tot timpul ai ratat-o.