03 aug. 2011 | 11:15

Un Troian pentru Android iti poate inregistra convorbirile fara probleme

ACTUALITATE
Un Troian pentru Android iti poate inregistra convorbirile fara probleme

Pe blogul CA Technologies a fost publicat in aceste zile un material extrem de interesant legat de un nou tip de virus Troian care poate ajunge pe telefoanele cu Android ale entuziastilor.

Tinand cont ca dispozitivele mobile tind sa ocupe o parte din ce in ce mai importanta din piata, nu ar trebui sa vina ca o surpriza faptul ca au inceput sa se dezvolte programe tot mai avansate de tip malware. Din pacate, singura metoda de protectie este atentia, asa ca aveti grija ce instalati.

Pachetul cu care au experimentat cei de la CA Security, pe langa faptul ca facea o treaba foarte buna in a salva toate conversatiile pe care le purtati pe telefon in format AMR, putea la fel de bine sa inregistreze log-urile apelurilor recente si durata acestora intr-un fisier separat.

Chiar daca permisiunile necesare respectivei aplicatii sunt mentionate clar in partea de jos a ecranului de instalare, atata timp cat nu cititi cu atentie ce se intampla acolo in secunda urmatoare sunteti infectati.

Pentru a intelege mai bine cum se desfasoara procedura de infestare, ganditi-va ca printr-un fisier de configurare, pe telefonul vostru incepe sa ruleze un serviciu la care un sistem server poate foarte usor sa aiba acces, in primul rand, iar in al doilea rand poate foarte bine sa joace rol de gazda pentru fisierele descrise mai sus.

In cazul troianului descris mai sus, conversatia este salvata pe cardul SD din telefon in directorul intitulat extrem de sugestiv Shagzhou/Callrecord.

Pentru a evita infectarea, din pacate singura cale este sa fiti extrem de atenti la aplicatiile cu care sunteti dispusi sa experimentati. Nu de alta, dar s-ar putea ca o aplicatie care la instalare se comporta la fel ca oricare alta la dezinstalare sa prezinte ceva probleme…