19 feb. 2011 | 13:42

Touch is old! Trecem la controlarea telefoanelor prin gesturi [+VIDEO]

ACTUALITATE
Touch is old! Trecem la controlarea telefoanelor prin gesturi [+VIDEO]

Nu conteaza ca aveti un dispozitiv mobil cu o camera frontala pe care nu o folositi niciodata pentru apelare video, pentru ca, poate, pur si simplu nu va place. In viitorul apropiat veti putea face si altceva prin respectiva camera: controlarea dispozitivul prin gesturi. Suna interesant, nu?

Este vorba despre asa numita experienta Me-D, care functioneaza pe platforma OMAP 4 a Texas Instruments. Prin diverse miscari ale mainii vei putea controla diverse functii ale dispozitivului mobil. OMAP4 este cipul integrat si in LG Optimus 3D, precum si in noua tableta Blackberry Playbook, iar experienta Me-D va fi disponibila in a doua jumatate a… acestui an. Exact, chiar de anul acesta, cel putin asa au promis cei de la Extreme Reality, o companie israeliana care comercializeaza tehnologia.

Demonstratia, facuta zilele acestea in cadrul Mobile World Congress, a presupus doua tipuri de interactiuni. Una a fost prin gesturi realizate de aproape, inclusiv rotirea pumnului, de exemplu, pentru functia zoom in/out si simpla miscare a mainii pentru derularea unei galerii foto. Este genul de interactiune Touchless Gesture a Elliptic Labs, daca va mai amintiti, dar prezentata acum pe telefoane mobile.

Celalalt tip de interactiune poate fi realizat de la o distanta de pana la 8 metri, dar prin gesturi mai ample, ceva de tipul Kinect.

Interfata touchless ar putea fi folosita pentru controlarea dispozitivelor in masina, au sugerat cei de la Extreme Reality, pentru ca soferului i-ar fi mai usor sa nu mai aiba nevoie de atentie sporita pentru apasarea unui anumit buton. Demonstratia a fost facuta pe un dispozitiv Android, dar functioneaza si pe alt tip de telefoane.

La final aveti si un video, dar mai intai hai sa vedem ce se poate face efectiv pe OMAP4:

–          Control exclusiv prin gesturi, fara atingere. Este vorba despre gesturile de miscare a mainii, rotire a pumnului pentru anumite functii ale dispozitivului. Chiar si volumul sunetului poate fi controlat fara atingere si fara o telecomanda.

–          A 3-a dimensiune stereoscopic 3D: experienta Optimus 3D

–          Proiectii interactive: de exemplu, pe un perete sau pe o masa poate fi proiectata o imagine si se poate interactiona cu ea ca si cum ar fi un touchscreen fizic.

Gata, iata filmuletul promis:


Sursa: Cnet