15 sept. 2011 | 14:40

Thunderbolt invadeaza si PC-urile

ACTUALITATE
Thunderbolt invadeaza si PC-urile

Desi este prezent in Macbook-uri de cateva luni bune, noul port Thunderbolt al celor de la Intel nu a ajuns si pe PC-uri… pana acum.  Odata cu IDF 2011, Intel a dezvaluit primele computere echipate cu o asemenea mufa.

Evident, toate acestea erau Ultrabook-uri, toate bazate pe procesoare Core i de generatie a treia bazate pe noua arhitectura Haswell. Din fericire, nu va trebui sa asteptam pana la momentul lansarii acestor procesoare pentru a pune mana pe un PC cu Thunderbolt, intrucat Acer si Asus  au anuntat deja ca vor lansa computere echipate cu noul port in 2012. Ce inseamna acest lucru? In primul rand, inseamna ca Apple nu poate sa se mai laude atat de mult cu portul Thunderbolt, intrucat acum va fi disponibil si pe PC-uri. In al doilea rand, USB 3.0 pare sa fie intr-un impas.

Avand in vedere ca Apple nu a adoptat acest standard, iar functionalitatea sa pe PC-uri este inca limitata de driverii de Windows, Thunderbolt ar putea deveni port-ul principal pentru perifericele din viitor care necesita viteza de transfer ridicata. Pentru gamepad-uri, mouse-uri si alte astfel de dispozitive, USB 2.0 inca merge fara probleme.