25 iul. 2011 | 17:17

Tableta Evolio Neura – Primul „””iPad Killer””” din Romania

ACTUALITATE
Tableta Evolio Neura - Primul

Observati sper cele trei randuri de ghilimele folosite. Nu m-am putut abtine, asa scria pe monitorul din sala de conferinte, si nu, nu am sa va spun motivatia adusa de cei de la Evolio referitoare la acest aspect.

„Bucureşti (25 iulie 2011)-  Evolio îşi propune să devină lider pe piaţa tabletelor Android, mizând pe Evolio Neura, cea mai puternică tabletă PC Android, lansată astăzi oficial în România.”

Sa inteleg ca Evolio tine neaparat sa fie numarul 1, la vanzari banuiesc, si aici le dau putina dreptate din perspectiva faptului ca pretul este „ceva”mai mic decat al celorlalte modele concurente.

Dar hai sa vorbim intai despre tableta. Evolio Neura (nu inteleg de unde vine aceasta denumire si ce legatura are cu produsul, probabil faptul ca este relativ neagra) detine un display de 9.7 inci, un panou multitouch capacitiv de tip IPS cu un unghi foarte bun de vizibilitate si o reproducere cat mai corecta a culorilor, cu o rezolutie de numai 1024×768. Partea de procesare depinde de platforma Nvidia Tegra 2 si detine un procesor dual core ARM Cortex A9 la 1 GHz. Neura dispune de toată paleta de conectivitate wireless, direct PC, internet, retea LAN având integrate: 3G, Wi-fi N, Bluetooth, USB, SD, iar prin adaptor sau docking:HDMI, Ethernet. Printre accesoriile pe care clienţii le pot folosi împreună cu tableta se află: diverse huse, standere (va rog nu ma intrebati ce inseamna acest cuvant)husă cu tastatură, suport de maşină (fixabil pe tetieră), docking station, microSD pentru extinderea memoriei interne, Stylus capacitiv, căşti şi boxe.

Deci cam avem de toate, nu? Ei bine sistemul de operare este un Android 2.2 si nu 3.0 sau 3.1 folosit si pe restul modelelor pentru ca acesta din urma fiind relativ nou nu are suport pentru atat de multe aplicatii si este ceva mai instabil. Perfect de acord. Acestia vor livra in curand si un update la Honeycomb, imediat ce va fi mai stabil si mai usor de utilizat.

Cu ce nu sunt de acord insa? Ei bine NU este un „””iPad Killer””” nu din perspectiva vanzarilor ci din cea a imaginii oferite de marketing si percepute de consumator. Nu am vazut in multe locuri ca iPad-ul sa fie promovat ca si „tableta iPad” ci doar simplu, iPad, suficient de sonor si de notoriu incat lumea sa stie despre ce este vorba. Un alt element care din pacate nu il vor atinge, cel putin nu in scurt timp, restul producatorilor de astfel de dispozitive este faptul ca iPad-ul nu este promovat ca si o tableta cu o anume configuratie, ci doar, „iPad 2” mai rapid, mai usor si mai performant ca si „iPad 1”.Daca stau bine sa ma gandesc nici nu ar mai trebui folosit acest termen. Nu e util nimanui sa compari mere cu pere.

Nu sunt utilizator de iPad, iPhone sau alte gadgeturi ale companiei Apple, inafara de o tastatura cu fir de tip vechi care ma ajuta enorm la scris.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/evolioneura/|width=480]

Al doilea element pe care s-a mizat foarte mult in cadrul conferintei este posibilitatea rularii continutului FullHD prin iesirea de HDMI. Sincer am vrut sa testez acest lucru la fata locului din nefericire dispozitivul avea doar cateva clipuri in format.mp4 (si aici sunt din nou furios ca nu mi-am luat laptopul cu mine, sau macar HDD-ul extern) dar va veni momentul cand voi copia pe ea un mkv sau un .ts pentru a vedea ce poate.

Apreciez foarte mult designul, constructia si software-ul folosit pe acest dispozitiv si de asemenea interesul celor de la Evolio pentru piata de aplicatii autohtona. Astept sa o iau la test drive pentru a va prezenta o parere ceva mai obiectiva.

Apropo, pretul de lista va fi de 1499 Lei pentru varianta cu WiFi, si 1799 Lei pentru varianta cu 3G, acum intelegeti acel „ceva mai mic”. Curios este faptul ca varianta mai ieftina are doar 512 MB RAM iar cea cu 3G detine 1 GB RAM, este doar un artificiu de a forta mana cumparatorului pentru varianta mai scumpa unde marja de castig e mai mare? Pentru ca sunt sigur ca un modul 3G nu are nevoie de inca 512 MB RAM in plus.