14 iun. 2011 | 09:27

SSD-uri pentru fisiere mici, cat un byte

ACTUALITATE
SSD-uri pentru fisiere mici, cat un byte

Chiar daca inca se afla inca in dezvoltare, o echipa de cercetatori de la Universitatea din California, San Diego, a creat un tip de memorie SSD, intitulat Moneta Onyx, pe unele planuri mult mai performant decat SSD-urile obisnuite.

Moneta Onyx, Moneta Onyx ssd

Cu o performanta de 2 pana la 7 ori mai mare cand vine vorba de fisiere si bucati de informatii extrem de mici fata de SSD-uri care exista deja pe piata, acest tip de dispozitive foloseste memorii PCM – Phase Change Memory. PCM-urile sunt capabile de inscriptionarea pe un disk a celor mai mici bucati de informatie, pana la 1 bit intr-un singur ciclu, daca domeniul vosrtu de lucru implica astfel de tipuri de informatie.

Chiar daca nu vorbim de un tip de SSD-uri create pentru tipurile obisnuite de informatii, si Moneta Onyx va veni cu 327MB/s la cititre si 91MB/s la scriere, cifre extrem de concludente la capitolul performanta.

E adevarat, un SSD obisnuit are mari sanse sa depaseasca acest model la performanta cand vorbim de fisiere mari, insa in cazul in care lucrati cu documente, fisiere text sau va intereseaza feed-uri de Twitter sau FaceBook, Moneta Onyx este altceva. In traducere, cu astfel de stocare pe server veti obtine cateva milisecunde in minus cand vine vorba de viteza cu care cititi informatiile zilei.

Pentru a va face o parere legata de stadiul actual al acestei tehnologii, Steve Swanson, unul din membrii echipei de cercetare a afirmat ca, desi cipurile cu schimbare de faza nu sunt chiar pregatite pentru utilizatorii finali, atata timp cat tehnologia va evolua, asa vor arata SSD-urile in cativa ani.


Sursa: Technology review