18 mart. 2011 | 12:32

Samsung NF210 te scoate din multime [Review]

REVIEW
Samsung NF210 te scoate din multime [Review]

netbook, Samsung, Samsung NF210, design, Intel Atom N550, hyperthreading, Intel GMA 3150, review

Lumea netbook-urilor devine un loc din ce in ce mai aglomerat si nu este deloc usor pentru un nou model sa mai iasa in evidenta cu ceva. Dar Samsung NF210 stie cu adevarat sa-si faca intrarea si inca de la lansare s-a remarcat drept un netbook aparte. Si asta in primul rand gratie unui design foarte special, care ii confera voluptuoase curbe pe marginile aparatului. Doua „valuri” care se onduleaza pe laturile tastaturii si modifica si structura capacului cu display-ul si care ii da un aer sic si un pic jucaus.

netbook, Samsung, Samsung NF210, design, Intel Atom N550, hyperthreading, Intel GMA 3150, review

Designul este principalul diferentiator in cazul lui NF210, dar trebuie spus ca si in materie de performante se situeaza in plutonul funtas al netbook-urilor momentului. Insa primul lucru pe care il remarci este acel „val”, care este scos in evidenta si de marginea care imita cromul, dar si de culoarea care imita metalul pe care o are plasticul din interior. Cele doua valuri delimiteaza o tastatura foarte comoda, cu taste „insulare” asa cum ii place lui Samsung sa le numeasca. Layout-ul tastelor este foarte bun si feedback-ul OK, insa, ca in cazul oricarei tastaturi de netbook, folosirea indelungata are toate sansele sa te oboseasca pana la urma, intrucat oricat ar fi de bine spatiate tastele (si sunt) dimensiunea lor generala tot te va face sa stai cu mainile inghesuite. Dar daca nu ai de gand sa scrii o carte, pentru toate celelalte scopuri imaginabile tastaura este remarcabila.

netbook, Samsung, Samsung NF210, design, Intel Atom N550, hyperthreading, Intel GMA 3150, review

Cum la fel de remarcabil este si ecranul acestui netbook, care nu are acel strat de acoperire glossy care sa il faca sa reflecte tot felul de lucruri din jur. E drept ca pentru asta trebuie sa accepti compromisul unei imagini cu un colorit si un contrast ceva mai estompate, dar fara a deveni vreun moment deranjanta. Iar cum utilizarea in conditii de mobilitate este de fapt poanta cu orice netbook, faptul ca il poti folosi in conditii de iluminare naturala fara a suferi din cauza unor reflectii nedorite este un lucru foarte bun. Cu o rezolutie de 1024 x 600, displayul afiseaza nuante intunecate destul de pregnante, iar albul nu te orbeste, imaginile fiind deosebit de clare si fara nici un pic de lumina reziduala din fundal, fiind iluminat pe baza de LED-uri. De remarcat si textura deosebita a plasticului ce inconjoara display-ul, care se curbeaza pentru a putea primi cele doua „valuri” ce delimiteaza tastatura.

Netbook-ul vine cu mai multe variante cromatice; eu am avut unul cu carcasa gri metalizat, dar exista si o varianta crem deschis. In ambele cazuri insa, chiar daca plasticul atrage amprentele si praful ca in cazul altor netbook-uri, culoarea le face destul de greu observabile. La fel si la interior, plasticul care imita metalul prinde amprente dar nu le poti vedea decat daca te incapatanezi sa te uiti sub anumite unghuri.

netbook, Samsung, Samsung NF210, design, Intel Atom N550, hyperthreading, Intel GMA 3150, review

Si ca sa terminam cu exteriorul, trebuie mentionat si touchpad-ul multi touch, care isi face treaba foarte bine, la capitolul senzitivitate si precizie. Dar chiar daca suprafata sensibila este colorata diferit, marginile acesteia nu sunt in vreun fel delimitate, asa ca pe inturneric risti sa cam freci carcasa fara ca mouse-ul sa mearga acolo unde vrei tu. Cele doua butoane ale touchpad-ului sunt insa usor de simtit si au un finisaj cromat care le scoate in evidenta si vizual.

Pe laterale gasesti strictul necesar in materie de conectori: 3 porturi USB 2.0, un card reader (SD, SDHC, SDXC, MMC), o iesire VGA, portul de retea, iesirea pentru casti si o intrare pentru microfon, precum si portul de alimentare. In plus, ai si un port Kensington Lock, daca folosesti asa ceva.

Daca exteriorul face in mod clar diferenta in sens pozitiv fata de multe alte modele de netbook-uri, nici la interior NF210 nu se lasa mai prejos. Netbook-ul este echipat cu noul procesor dual-core Intel Atom N550, care are doua nuclee ce merg fiecare la 1,5 GHz. Asta pare mai putin decat cei1,66 GHz ai procesorului N450 gasit pe majoritatea netbook-urilor, dar sa nu uitam ca e vorba de doua nuclee, cu suport Hyperthreading pentru pana la patru core-uri virtuale. Procesorul grafic integrat in CPU este un Intel GMA 3150, ceea ce inseamna ca nu vei putea rula clipuri FullHD (1080p), insa vei putea vedea relativ decent clipuri HD Flash (cum sunt HD-urile de pe YouTube). Restul specificatiilor sunt relativ standard pentru un netbook: 1 GB de memorie RAM, un hard disk de 250 GB la 5,400 rpm, Bluetooth 3.0 si Windows 7 Starter pre-instalat.

netbook, Samsung, Samsung NF210, design, Intel Atom N550, hyperthreading, Intel GMA 3150, review

Pe partea audio, nimic impresionant. Cele doua boxe de 3W integrate ofera un sunet surprinzator de puternic pentru un netbook, dar cu aceleasi neajunsuri clasice: bass aproape imperceptibil si niscai distorsiuni la volum maxim, dar cu o pereche de casti de calitate lucrurile se imbunatatesc exponential. Oricum, la dimensiunile unui netbook nu poti avea fizic o camera de rezonanta suficient de mare pentru a oferi un sunet plin si bogat, asa ca tot castile raman solutia universala pentru astfel de masinarii, iar NF210 nu este o exceptie.

netbook, Samsung, Samsung NF210, design, Intel Atom N550, hyperthreading, Intel GMA 3150, review

In materie de autonomie a bateriei avem de-a face cu un performer. Chiar daca Samsung pretinde o autonomie de 13 ore (probabil in conditii foarte stricte de folosire), in realitate autonomia pe care am remarcat-o in teste a fost undeva peste zece ore, ceea ce oricum este absolut remarcabil, intrucat te poate tine destul de lejer vreo doua zile in conditii de utilizare medie, gratie unei baterii cu sase celule de 600m Ah. Daca nu-l fortezi prea mult, insa, autonomia cred ca poate atinge si valoarea mentionata de Samsung.

netbook, Samsung, Samsung NF210, design, Intel Atom N550, hyperthreading, Intel GMA 3150, review

Samsung NF210 este un netbook care surprinde placut pe oricine il vede pentru prima oara, acest sarm al sau fiind, cum spuneam, principalul sau atu. Dar nu este doar o masinarie aratoasa, ci si una performanta la nivelul unui netbook, asa ca avem de-a face cu o forma de invidiat, dublata de un fond tehnologic mai mult decat decent, ceea ce rezulta intr-un netbook multifunctional, care se poate asorta cu o gramada de scenarii de utilizare posibile. Samsung devine astfel o prezenta absolut remarcabila in peisajul netbook-urilor. Pretul, care oscileaza in jurul valorii de 1.600 RON, nu este tocmai modest pentru un netbook, fiind mai degraba propriu unui obiect din zona fashion, dar chiar avem de-a face cu un astfel de obiect, intrucat designul lui NF210 va fi remarcat ca atare. Asa ca, daca vrei un netbook mai special, care sa te scoata din multime, NF210 este o sugestie foarte atragatoare.