03 mart. 2011 | 14:28

Roboti inteligenti la CeBIT 2011

ACTUALITATE
Roboti inteligenti la CeBIT 2011

Ca si la CES 2011, acum CeBIT-ul are parte de o multime de roboti complet functionali, expusi in standurile producatorilor. Acest segment pare sa acapareze din ce in ce mai mult atentia vizitatorilor, mai ales ca unele variante sunt capabile de interactiune verbala directa si beneficiaza de un „coeficient de inteligenta” destul de ridicat.

ROBO Thespian este un model creat de inginerii unei companii din Marea Britanie si, pe langa posibilitatea de a intretine o conversatie directa cu oamenii, poate copia diverse personalitati si chiar canta la cererea interlocutorului. Producatorii au si vandut deja cateva exemplare si au confirmat ca si sediul NASA din Statele Unite detine un astfel de model.

Viitorul acestor „jucarii” ce au un pret de aproximativ 60.000 dolari este destul de nesigur, avand in vedere ca producatorul intentioneaza sa ii interconecteze pe toti la o baza de date comuna pentru a putea imparti informatii despre locurile in care se afla. Mie personal, chiar daca sunt un sceptic, mi se pare destul de asemanatoare situatia cu aproape orice film din ultimii 2 ani in care robotii interconectati incearca sa preia controlul asupra lumii.

O alta varianta interesanta de roboti a deschis conferinta Intel de la CeBIT 2011. Este vorba despre robotii NAO, construiti de Universitatea din Bremen din Germania. Acestia nu numai ca nu au nevoie de nici un fel de control dedicat al utilizatorului si sunt complet autonomi, dar pot fi invatati sa execute anumite miscari sau pot invata singuri elementele unui procedeu mai complex. Interesant este ca au fost clasificati drept cei mai buni jucatori de fotbal in campionatul pentru roboti din 2010. Da, exista un astfel de campionat de care pun pariu ca nu stiati! Se pare ca au fost destul de bine vazuti, astfel ca in 2011 au deschis conferinta Intel de la CeBIT printr-o rutina de dans.