26 sept. 2011 | 13:15

MacBook Air – Linii de design incununate de performanta [REVIEW]

REVIEW
MacBook Air – Linii de design incununate de performanta [REVIEW]

Indiferent daca vorbim de moda, de IT sau de filme, dupa o perioada de timp de lucrat intr-un singur domeniu, incepi sa observi niste trasaturi sau aspecte care se repeta la intervale regulate de timp, chiar si la producatori diferiti. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa existe exemple demne de urmat, care pot fi o sursa de inspiratie. In urma cu trei ani, mai precis pe 29 ianuarie 2008, Apple anunta o alta clasa de produse care, chiar daca pentru un ochi neexperimentat puteau fi clasificate ca simple laptopuri, realitatea era cu totul alta.

Reusind sa calculeze o medie intre design si performanta, cu un deficit destul de mare de partea performantei la momentul respectiv, compania condusa la momentul respectiv de catre Steve Jobs anunta cel mai subtire si mai usor ultraportabil din lume. Avea un singur USB, sunet mono, o singur port audio si un hard disk de 80gb. Practic, desi aveai sentimentul unui produs creat din ambitie si nu din utilitate, MacBook Air-ul a fost un hit si multe companii au incercat sa-l copieze. La sfarsitul lunii iulie a acestui an, Apple a vrut sa-si demonstreze ca MacBook Air poate fi si un partener de incredere cand vine vorba de munca. Sa fi gasit oare reteta perfecta?

Noul Air este disponibil in doua versiuni, una cu ecran de 11,6 inci si o rezolutie de 1366×768 si una de cu ecran de 13,3 inci si o rezolutie de 1440×900. Fata de modele anterioare, noul MacBook Air, chiar daca estetic nu pare a fi o revolutie fata de versiunile anterioare ale aceluiasi produs, schimbarile sale din interior il propulseaza cu mult peste performanta pe care putea Apple sa o ascunda in suplele carcase acum unul, doi sau trei ani.

Chiar daca am avut ocazia sa punem mana doar pe configuratia cea mai ieftina (daca se poate asocia ideea de notebook ieftin cu suma de aproximativ 4500 lei), schimbarile prezente in aceste model s-au propagat pe intreaga linie de configuratii disponibile. Cele mai noi procesoare Intel Sandy Bridge (i5-2467M, i5-2557M sau i7-2667M) propulseaza intreaga serie, iar pentru a demonstra incredere in cipurile grafice incluse de catre Intel in procesoare, si in acest tip de sistem Apple a renuntat la NVIDIA. Intel HD Graphics 3000 care imprumuta din memoria de lucru a sistemul 256 MB RAM in cazul sistemul de 11” si 384 MB RAM in cazul sistemului de 13” reprezinta toata puterea grafica a sistemului. Tot la schimbari intra mult laudatul port Thunderbolt si nu in ultimul rand noul sistem de operare Lion sau OS X 10.7. Ca optiuni de upgrade, trebuie mentionate posibilitatea de urcare de la 64 GB SSD la 256 GB SSD si de la 2 GB DDR3 1033MHz la 4 GB DDR3. Cu astfel de specificatii, un sistem care cantareste doar 1,04 Kg chiar reuseste sa fie mai performant decat alte modele mult mai masive.

Revenind la Macbook Air, in momentul in care acesta se porneste, panoul LED de 11,6 inci chiar te impresioneaza cu unghiuri de vizibilitate foarte bune si culori naturale. Nici rezolutia de 1366×768 nu este mica pentru un panou de asemenea diagonala, numarul detaliilor pe care le puteti surprinde intr-un spatiu atat de mic oferind un avantaj teribil in momentul in care intra in discutie munca, indiferent daca vorbim de tehnoredactare sau proiectare. Pe langa procesorul Intel Core i5 2467 la 1,6 GHz si cipul grafic Intel HD Graphics 3000, aferent acestui procesor, cei 2 GB DDR3 definesc toata puterea de calcul a micutului. De comunicatii se ocupa un chip Wireless N BCM4322, pe care Apple il lauda ca poate atinge 300 Mbps, si care chiar se conecteaza la aceasta viteza la orice router compatibil. Desi nu stiu foarte multe accesorii Bluetooth 4.0, noul Air include un asemenea modul intern, cea mai noua si mai performanta versiune a acestei tehnologiei de comunicare.

O schimbare semnificativa, de care pana nu de mult puteau beneficia doar posesorii de MacBook Pro, este tastatura retroiluminata ajutata de un senzor fotosensibil pentru a nu va risipi bateria cand nu este cazul. Conectica, chiar daca este sumara, este suficienta in foarte multe cazuri. 2 porturi USB, un port de mare viteza Thunderbolt si o mufa de casti, cu suport pentru microfon pe fir, impreuna cu clasica mufa de alimentare MagSafe, sunt toate ,,scobiturile” pe care le gasiti pe marginea acestui ansamblu din aluminiu. La numai 17 mm grosime s-ar putea sa nu fi fost foarte usor de asamblat.

Chiar daca Thunderbolt inca este la inceput, Apple a creat un produs care demonstreaza destul de bine la ce poate ajuta aceasta noua mufa: Thunderbolt Display. Desi nu am avut ocazia sa ma joc cu el (la 4650 lei sau 999 dolari in SUA), acesta transforma un singur cablu intr-o imagine 2560×1600, un sistem audio 2.1, 3 porturi USB 2.0, un FireWire 800, un port Gigabit Ethernet si inca un Thunderbolt pentru a putea lega in serie mai multe astfel de dispozitive. Chiar daca monitorul celor de la Apple e destul de special incat sa justifice un procent considerabil din bani, asteptam totusi versiuni mai accesibile de la alti producatori.

Legat de Lion si de toate gesturile multitouch pe care Apple le-a implementat in noua versiune a sistemului de operare proprietar, un alt aspect hardware important era desigur Trackpadul. Chiar si in cazul acestui model extrem de compact, dimensiunile generoase si sentimentul de sticla care parca nu se incalzeste, ofera un avantaj major utilizatorilor care vor sa lucreze cu pana la 4 degete simultan.

Legat de performanta, chiar daca nu se justifica neaparat sa intram cifre, e suficient sa amintim ca fata de modelul de acum un an care avea un Core 2 Duo la 1,4 GHz, noul Air cu Sandy Bridge, in GeekBench, Cinebench si Xbench si-a depasit predecesorul cu procente intre 100-150% in aproape toate testele, demonstrand ca micul computer apple chiar ofera posibilitatea de a putea lucra pe el, in ciuda dimensiunilor si greutatii sale. Nici placa video nu a fost o alegere proasta, comportandu-se asemanator cipului grafic NVIDIA GT320M de acum un an. In practica, e suficient sa spunem ca cei care nu sunt pretentiosi la detalii se pot juca linistit nu doar un World of Warcraft, dar si Call Of Duty. Pe partea de autonomie va puteti baza fara probleme pe 5 ore fara cateva minute in cazul noului Air de 11 inci.

In definitiv acest sistem si-a propus sa aduca si mai multi utilizatori de PC pe Mac, mai ales ca in orice moment puteti instala un Windows pe el daca nu sunt pregatit si de tranzitia la OS X. Intradevar, suma de bani de care trebuie sa va despartiti pentru acest sistem este departe de a fi mica, dar din fericire Apple s-a straduit destul de mult sa o justifice, chiar daca vorbim mai mult de pretul din SUA decat de pretul de la noi.