28 iun. 2011 | 14:34

Logitech Z906 – un sistem audio pentru orice situatie [REVIEW]

REVIEW
Logitech Z906 - un sistem audio pentru orice situatie [REVIEW]

Sistem audio Z906 All

Chiar daca tot timpul au existat sisteme de boxe destinate PC-urilor si sisteme de boxe pentru DVD payere sau Blu-ray playere, in urma cu aproximativ cinci ani Logitech a creat un produs ideal pentru orice echipament, dimensiune de camera sau nivel de pretentii in ceea ce priveste calitatea sunetului. Era vorba de Z5500. Un mare succes la momentul lansarii si multi ani dupa aceea, respectivul sistem home theather avea atat intrari analogice, cat si digitale si facea o treaba foarte buna in a transforma o sursa stereo intr-una surround printr-o simpla apasare de buton. Avea o consola cu ajutorul careia puteai aplica o serie de efecte, puteai controla volumul diferential pe fiecare grup de sateliti si pe subwoofer, iar daca nu iti era la indemana puteai in orice secunda sa folosesti o telecomanda extrem de simpla pentru a indeplini exact aceleasi functii.

Anii au trecut si Logitech a simtit ca Z5500 trebuie inlocuit cu un alt titan, la fel de impozant, la fel de hotarat in ceea ce priveste puterea sunetului emis si, mai ales, la fel de potrivit pentru dormitor, cat si pentru o sufragerie sau chiar  pentru o sala de conferinte. Compania a creat Z906 ca un urmas al popularului sistem, de 500W cu 5 sateliti si un subwoofer, o consola de control si o telecomanda. Daca ar fi sa distingem o schimbare majora intre cele doua sisteme, aceea ar fi constructia consolei de control. Daca in cazul Z5500 consola era verticala si aproape imposibil de integrat intr-o linie audio, mai degraba langa un monitor de PC, in cazul Z906 consola este orizontala si se integreaza cu usurinta in orice mediu, indiferent daca este plasata sub televizor sau este integrata intr-un loc stramt deasupra unui noul Blu-ray player.

Dimensiunea si constructia satelitilor este extrem de importanta pentru ca acestia sa fie integrati cu usurinta in orice mediu. Indiferent daca vreti sa-i agatati intr-un cui pe perete sau vreti sa-i puneti pe un suport, cu ajutorul benzilor subtiri de pe sub fiecare satelit si a locasului de agatat de pe spatele fiecaruia, voi alegeti optiunea care vi se potriveste. Cu 67W RMS pe fiecare satelit, la care se mai adauga cei 165W ce pot fi emisi sub forma de joase de catre subwoofer, puterea si claritatea sunetului care va va umple sufrageria oricum va vor imbia dupa ce ati pozitionat incintele pentru experienta de cinema acasa. Tot legat de design, faptul ca Logitech a optat pentru culori inchise si materiale mate, mai degraba decat acrilice sau lucioase, dau intregului ansamblu un aspect mult mai profesional si mai potrivit pentru orice mediu.

In ceea ce priveste conectica, toate firele se intalnesc la subwoofer.  Satelitii folosesc aceleasi cabluri stereo izolate (rosu si negru) pe care ne-am obisnuit sa le conectam la boxe de cand eram mici, in timp ce sursele se conecteaza fie prin 3 jack-uri stereo (sunet 5.1 de la un PC), 2 RCA-uri (clasicul stereo, de la un TV sau DVD Player), 2 optice (sunet 5.1 digital de la un Blu-ray Player, consola de jocuri sau TV) sau 1 coaxial. In total este vorba de 5 surse separate de sunet digital si analogic pe care sistemul stie sa le reproduca atat stereo, cat si 5.1.

Sistem Audio Logitech Z906 conectica

Un avantaj major si o parte importanta din pret sunt date de decodarea sunetului Dolby Digital AC3 sau DTS. Daca aveti un TV sau player care nu stie cum sa decodeze aceste formate, sistemul de boxe citeste semnalul audio dintr-o sursa digitala (optic sau coaxial) pentru a-l decompresa si reproduce printr toti cei 5 sateliti si subwoofer. Din pacate, in pachet nu este inclus decat un singur cablu cu 3 mufe jack stereo de 3,5mm (verde, orange si portocaliu) la ambele capete. Acest tip de mufe este de cele mai multe ori intalnit la placile de sunet de PC sau notebook, fie ele interne sau externe, particularitate care tradeaza acest tip de utilizatori ca fiind targetul principal al produsului, chiar daca Z906 se poate adresa oricui isi doreste un sistem surround puternic ce se poate conecta la orice sursa de semnal.

Sistem Audio Logitech Z906 interfata

Consola, chiar daca nu integreaza nici un fel de display, cu ajutorul led-urilor va indica fara nici un fel de probleme toate informatiile de care aveti nevoie pentru a intelege ce se petrece cu sunetul vostru, de unde vine si unde pleaca. Pentru inceput, aveti sectiunea de input care va indica foarte clar ce sursa de semnal este folosita intr-un anumit moment. Led-ul aferent functiei decode se va aprinde doar in momentul in care folositi o intrare digitala pe care va vine semnal Dolby Digital sau DTS pentru a va indica faptul ca in respectivul moment este folosita functia de decodare interna a sistemului Z906.

La sectiunea stereo aveti 3 led-uri si 4 optiuni. Dintr-o sursa stereo puteti fie sa optati pentru ca sunetul sa vina doar din 2 sateliti (fata-stanga si fata-dreapta), fara nici un efect, fie sa auziti acelasi semnal stereo, ca mai sus, dar de aceasta data frecventele joase sa fie redate de subwoofer (2.1), fie sa auziti acelasi sunet din fata stanga si in spate stanga si acelasi sunet fata dreapta si spate dreapta, impreuna cu joasele iesind din subwoofer (4.1).

Sistem Audio Logitech Z906 basChiar daca nu este cea mai fericita alegere de fiecare data, puteti opta si pentru activarea unui mod pseudo 3D prin care sistemul reuseste sa imparta un sunet stereo intr-un mod extrem de interesant pentru ca acesta sa se auda din toti cei 5 sateliti si din subwoofer.

Roata mare de volum din mijlocul consolei aduce aminte de combinele audio din urma cu 10-15 ani si o face intr-un mod extrem de placut. Pentru a va da seama in orice moment de intensitatea volumului, un set de 11 led-uri va indica in orice moment la ce distanta sunteti de a va motiva vecinii sa va sune la usa, iar asta chiar nu este o gluma.

Daca intr-un sistem 5.1 totdeauna v-a incantat posibilitatea de modifica diferential volumul pe sateliti si subwoofer, acest lucru poate fi realizat direct din consola. Nu trebuie decat sa apasati butonul marcal level, moment in care led-urile aferente satelitilor al caror volum il controlati se lumineaza, iar dumneavoastra puteti invarti de roata din centru pentru a-l modifica.

Sistem Audio Logitech Z906 telecomandaIn ceea ce priveste telecomanda, chiar daca pare plasticoasa si nu este extrem de silentioasa la apasarea butoanelor, tinand cont ca oglindeste aceeasi functionalitatea ca cea a consolei, intr-un pachet extrem de compact si de eficient, reuseste sa transmita utilizatorului sentimentul unul lucru bine gandit.

Referitor la calitatea sunetului, la volume foarte mari bass-ul pare mai evident decat mediile sau inaltele, dar sunetul per ansamblu este cuprinzator. Nu exista distorsiuni, nici macar la 100% din volum, si chiar daca o sursa de calitate a semnalului este de preferat, Z906 s-a descurcat foarte bine si cu MP3-uri de acum 10 ani, cand 128KB/s era un lux. La capitolul reproducere a sunetului din filme si jocuri, detaliile si nuantele sunt redate cu mare  precizie, iar vocile dintr-un film HD chiar daca nu umplu camera sunt extrem de bine definitie cand vin, desigur, din satelitul centru- fata.

Pretul de aproximativ 1500 lei nu este cea mai la indemana optiune cand cautati un sistem audio pentru PC, insa, daca PC-ul vostru este legat la un ecran de 24 inci sau chiar un TV pe care il folositi si pentru a va uita la filme, situatia s-ar putea schimba. Z906 este un sistem matur care concureaza foarte bine cu sistemele home theater dedicate, de la producatori de renume, iar  daca puterea si calitatea sunetului sunt primele pe lista de prioritati, iar echipamentele din casa va permit sa profitati si de intrarile digitale, atunci merita sunt strangeti aceasta suma de bani.