03 mart. 2011 | 10:22

iPad al 2-lea in preview

ACTUALITATE
iPad al 2-lea in preview

Dupa inca un set de zvonuri care au continuat sa se dezvolte in ultimele luni, ieri Apple a lansat noua versiune a popularei sale tablete: iPad al 2-lea. Sa vedem cum se prezinta, la prima vedere.

Multi cred ca iPad-ul arata si se misca foarte bine, e adevarat, insa de azi valoarea lui s-a schimbat teribil. Mergand de la ideea ca ce e bun poate deveni si mai bun, Apple, in frunte cu al sau Steve Jobs, au lansat cu surle si trambite o varianta mult imbunatatita a deja vechiului dispozitiv. Compania din Cupertino a lansat un dispozitiv mai subtire, cu un procesor mai rapid, capabil sa filmeze HD, dar mai ales capabil sa transmita HD catre un alt dispozitiv.

Incepem cu design-ul, pentru ca aici e ceva “de speriat”: Noua versiune de iPad este cu exact o treime mai subtire decat anteriorul model. De la 13,4 mm, a ajuns sa aiba acum 8,8 mm in cel mai gros punct. Am auzit un.. uau? Din primele imagini, aparent este doar ecranul intr-o carcasa mult mai subtire, care insa ajuta la manevrabilitate mult imbunatatita. Din greutate, lipsesc pana la 100 de grame in functie de modelul ales. Daca vechiul iPad venea la capitolul greutate intr-o carcasa de 680 grame, pentru modelul doar cu WiFi, si 730 grame pentru modelul cu WiFi si 3G, acum aceste cifre au fost puse sesizabil la slabit: 601 g la WiFi si cu doar 607, respectiv 613 grame la versiunile cu 3G.

Tot la capitolul design intra doua mult ravnite camere. S-a optat pentru includerea unei camere frontale VGA si a uneia posterioare capabile de filmare HD, asa ca nu veti mai putea niciodata sa evitati comunicarea cu protocolul FaceTime. Tinand cont de versiunile de Yahoo! Messenger sau Skype existente deja pe AppStore, e inevitabila compatibilitatea celor doua aplicatii si cu noile camere. Instinctul imi spune ca cele doua camere sunt identice cu cele incluse in cel mai nou iPod Touch, insa urmeaza sa ni se confirme sau infirme acest detaliu.

Daca tot s-a amanat la infinit iPhone-ul 4 de culoare alba, Apple a hotarat sa raspunda clientilor nemultumiti cu un nou iPad care poate fi achizitionat si pe alb si care, atentie, va fi lansat in aceeasi zi cu varianta pe negru. Deci vor fi mult mai multe variante de iPad 2 fata de primul iPad, mai precis 24 de variante. Posibilitatile de conectare la internet includ WiFi, EDGE plus quadband HSPA sau CDMA / EV-DO Rev.

In ceea ce priveste specificatiile ecranului, nu s-au facut schimbari, este folosit acelasi panou LED cu tehnologie IPS. O constanta este si spatiul de stocare, cu 16, 32 si 64 GB.

Insa la interior, vorbim de o cu totul alta poveste. Si cum putea sa nu fie asa, avand in vedere aparitia pe piata a unor procesoare dual core pentru portabile, precum Tegra 2 in Motorola Xoom? Apple si-a dat seama ca, pentru a concura de pe picior de egalitate cu valul de tablete care urmeaza sa se lanseze, este obligat sa-si actualizeze propria linie de procesoare PoP SoC. Apple A5 este cel mai nou ansamblu de tip PoP (Package on Package – CPU peste GPU) SoC (System on a Chip – procesor, controller de memorie, RAM si GPU). Chiar daca la capitolul frecventa reala vorbim de acelasi 1 GHz pe care am ajuns sa-l iubim, in ceea ce priveste numarul de core-uri s-a facut trecerea de la un core la doua core-uri. Astfel aproape ca s-a dublat performanta noului iPad pe partea de procesare.

Marea inovatie este insa data de procesarea grafica. Cipul care sta la baza unei puteri de pana la 9 ori mai mari decat in modelul original este inca necunoscut, dar rezultatele sunt sigure. Jocurile se vor misca incredibil de bine, iar interfata sistemului de operare impreuna orice element care poate fi propulsat de un GPU vor fi accelerate intr-un mod impresionant. Din imagini este evidenta o imbunatatire a performantei fata de modelul disponibil acum pe piata.

Tot la inovatii intra accesoriile care pot fi achizitionate impreuna cu noul sau vechiul iPad, iPhone 4 [review] sau iPod Touch 4G. Puteti avea in sfarsit tot continutul iPhone-ului sau iPad-ului pe un ecran cu orice diagonala doriti, folosind un port HDMI conectabil, desigur, la dock-ul cu 30 pini. Avantajul noului iPad fata de “vechile” iPod-uri 4G, iPad-uri sau iPhone 4 este rezolutia maxima a semnalului la iesire, de 1080p fata de la 720p in cazul celorlalte dispozitive. La utilizare, veti avea un ecran conectat prin cablul HDMI care va functiona ca o oglinda, oferind in acelasi timp posibilitatea a incarcarii. Daca v-ati facut deja o colectie impresionanta de cabluri si adaptoare inclusiv cititorul de SD-uri din Camera Connection Kit, puteti sta linistiti, toate acestea sunt compaibile si cu noua generatie de iPad.

Fiind extrem de subtire, Apple a incercat sa nu isi mai imbrace tableta intr-o carcasa de mari dimensiuni, optand in schimb pentru o simpla coperta magnetica. Noul Smart Cover, disponibil intr-o varietate de culori, poate fi achizitionat fie din poliuretan, fie din piele. Ideea care sta la baza acestei coperti este una foarte bine definita: practic, aveti 4 placi magnetice individuale imbracate in aceeasi bucata de material. Fata de iPad, pe langa faptul ca se lipeste foarte bine pe ecran, punctul de pornire este asemanator unei balamale clasice care se lipeste prin acelasi sistem magnetic, insa, de aceasta data, de marginea din aluminiu, nu de ecran. Partea care sta pe ecran este realizata dintr-o microfibra care stie, la fiecare atingere de ecran, sa mai stearga un pic din amprentele atat de evidente pe orice display multitouch. Pe langa protejarea ecranului, alta posibilitate de utilizare a noul Smart Cover, poate fi pliat sub forma unui triunghi, este sustinerea iPad-ului pe orizontala, pentru tehnoredactare, sau pe verticala, pentru vizionarea unui slide-show.

Tableta va veni cu iOS 4.3 preinstalat, insa aceasta versiune de firmware va putea fi instalata si pe iPhone 4 sau 3GS, vechiul iPad sau ultimele doua generatii de iPod Touch. Printre inovatii se numara un suport extins pentru gesturi multitouch, o varianta de Photo Booth, iMovie pentru iPad, nu doar pentru iPhone 4, ca pana acum, si o mult dorita functie de Mobile HotSpot doar pentru posesorii de iPhone 4. Functia de HotSpot permite utilizatorilor de iPhone 4 care au internet de la operator sa imparta respectiva conexiune la internet cu un numar de pana la 5 utilizatori conectati cu varii dispozitive.

Bine, bine, dar cand? Daca vechiul iPad era anuntat cu aproximativ o luna inainte de a ajunge la utilizatori, in acest an Apple este mult mai eficient in ceea ce priveste raspandirea noii tablete. Incepand cu 11 martie iPad 2 va fi disponibil in SUA, iar din 25 martie, tineti-va bine, va ajunge deja intr-un numar de alte 26 tari. Da, dupa un an intreg s-au facut progrese considerabile in ceea ce priveste distribuirea, nu? Tara noastra nu se afla, din pacate, printre cele 26 de prime destinatii ale lansarii, dar asta nu cred ca e o surpriza.

Pretul, confirmand o politica Apple inceputa in urma cu cativa ani, ramane neschimbat: 499$, 599$ si 699$ pentru variantele de 16, 32 si 64 GB cu conectivitate WiFi. Pentru una din variantele capabile si de conectivitate 3G, se adauga 130$ la fiecare din preturile de mai sus.

Gata. Acum asteptam… Cum ce? Sa punem mana pe noul iPad pentru un review complet.