08 iul. 2011 | 13:25

HTC Sensation – Senzatii tari de la HTC [REVIEW]

ACTUALITATE
HTC Sensation - Senzatii tari de la HTC [REVIEW]

HTC Sensation a fost probabil cel mai anticipat device al producatorului taiwanez  de la Nexus One pana in prezent. Ei bine, odata cu lansarea sa in Romania, am avut ocazia sa testez acest telefon, care promite sa fie o alternativa foarte capabila la noul Galaxy S II de la Samsung. Foarte interesant este faptul ca ambele device-uri se lauda cu specificatii tehnice asemanatoare: Procesoare dual-core la 1.2 GHz, camere de 8MP si display-uri de 4.3 inci.

Dar sa vedem mai intai unboxing-ul:

Inca din primele momente de cand am scos din cutie HTC Sensation am avut un zambet mare pe fata, in mare parte datorita carcasei telefonului. Ce mi-a sarit in ochi imediat a fost metalul de pe spatele device-ului, folosit la rigidizarea acestuia, care se continua si pe margini. Evident carcasa include si bucati realizate din policarbonat, insa elementele metalice fac acest telefon sa para mult mai solid decat contracandidatul sau, Galaxy S II.

Pe exteriorul carcasei gasim butoanele de volum in partea stanga, un buton de power/lock screen si un jack de casti de 3.5mm in partea de sus a telefonului, iar un port microUSB a fost pozitionat pe partea din stanga jos. Odata scos din “ambalaj”, Sensation ne dezvaluie un slot pentru carduri SIM si unul microSD. Telefonul vine cu un card de 8GB din fabrica, care aduce astfel spatiul disponibil la 9 GB, incluzand memoria on-board. Destul de bine, avad in vedere ca majoritatea telefoanelor din prezent includ cel putin 8 GB de memorie interna.

Foarte interesant este display-ul de 4.3 inci, care foloseste tehnologia Super LCD pentru a afisa imagini in rezolutia qHD (960×540). Diferenta fata de alte terminale asemanatoare se simte inca din primele momente, densitatea pixelilor de pe acest display fiind sensibil mai mare decat cea de pe Galaxy S II, de exemplu. Din pacate, acesta nu reuseste sa fie foarte luminos, si in pofida rezolutiei superioare, parca tot mai atragator este display-ul de pe terminalul Samsung.

Un avantaj clar pe care acest ecran il are in cadrul redarii de continut widescreen este faptul ca rezolutia sa este in formatul 16:9, ceea ce inseamna ca readarea filmelor se face fara a taia din parti sau bare negre deasupra. Este ceva demn de luat in calcul de cei care consuma multe materiale video pe telefonul mobil. Un dezavantaj major este insa unghiul de vizionare care este mult mai restrans decat in cazul telefoanelor din ultima vreme. Odata trecut pragul de 45 de grade, culorile de pe display isi pierd intensitatea si acuratetea.

Telefonul ruleaza pe versiunea 2.3.3 de Android, sub un skin specific telefoanelor HTC: Sense UI. Acesta a ajuns la versiunea 3.0, si incearca sa se diferentieze de editiile precedente prin transformarea ecranului de start intr-un mediu tridimensional. Acesta reuseste sa uimeasca in prima faza, insa nu ofera functionalitate in plus. Probabil ecranul de deblocare a primit singura imbunatatire majora, fiind bazat pe un inel ce trebuie adus in centrul ecranului pentru a oferi acces la functiile telefonului. Mai mult, acest ecran include si patru scurtaturi personalizabile catre aplicatii ale telefonului, care pot fi accesate mult mai usor printr-un simplu gest de drag’n’drop pe inelul din centrul ecranului.

Deja clasice pentru utilizatorii de  terminale HTC cu Android sunt si widgeturile care includ ceasul, Weather si Friend Stream pentru retele sociale. Widget-ul dedicat pentru starea vremii are un look deosebit, si vine chiar si cu efecte sonore, insa de cateva ori acesta a reusit sa blocheze device-ul la boot, necesitand un restart. Din fericire, acest lucru se intampla rar, iar cei care nu au mania de a inchide telefonul vreodata nu trebuie sa se teama de blocari frecvente.

Din pacate pentru cei care nu agreaza skin-ul Sense UI, nu prea exista alternative, intrucat HTC foloseste o protectie la boot ce impiedica schimbarea ROM-ului oficial de Android cu unul personalizat. Din fericire, cei care nu agreaza launcher-ul (care poate arata toate aplicatiile, aplicatiile preferate sau doar cele downloadate) sau tastatura implicita de la HTC (mult mai slaba decat cea de pe Galaxy S II) pot folosi Android Market pentru a le inlocui.

La capitolul performanta, telefonul s-a prezentat bine, insa poate ca interfata Sense l-a incetinit putin fata de competitorul sau direct. Desi totul se misca aproape perfect cand vine vorba de meniuri si internet, uneori se simt mici sacadari ale animatiilor care nu sunt prezente pe terminalul de la Samsung. Flash-ul functioneaza la fel de bine (sau prost?) ca pe restul device-urilor cu Android, functionand in parametri normali pana cand dam de filmele full HD.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/HTC Sensation/|width=480]

Si ca tot am ajuns la partea de media, voi vorbi putin despre capitolul camere, care sunt din nou destul de slabe. Camera de pe spatele device-ului poate capta imagini la 8MP, insa HTC a decis sa adauge un fel de blur care face imaginile sa arate foarte bine pe display-ul telefonului insa foarte dubioase pe un display mare. Acest lucru ajuta la inlaturarea “zgomotului”, insa cei care se asteptau la imagini clare bune de folosit pentru altceva in afara de wallpaper pentru telefon sau postat pe Twitter si Facebook, ar trebui sa caute in alte parte. Tot aceasta camera inregistreaza materiale video in rezolutie Full HD cu sunet stereo (gratie celui de-al doilea microfon), insa si aceasta functie sufera de acelasi inconvenient ca imaginile. Blur-ul intre pixelii apropiati este fortat, dar rezultatele sunt ceva mai suportabile pe display-uri mari.

Mai ciudat mi s-a parut formatul default in care clipurile video sunt inregistrate: 3gp, fata de popularul mp4. Camera frontala foloseste un senzor VGA, suficient pentru apeluri video.

Partea media nu are de suferit, cei nemultumiti de playerele incluse in soft-ul telefonului putand sa foloseasca alte aplicatii de pe Android Market. Difuzorul principal poate fi obstructionat cu greu, gratie pozitionarii sale inteligente, insa castile incluse in pachet nu sunt motiv de lauda pentru HTC. Acestea par a fi destul de fragile, iar forma lor nu este tocmai potrivita pentru foarte multe persoane. Astfel exista riscul ca acestea sa cada din urechi, iar butoanele media se pot apasa singure, chiar si din cauza miscarii.

Ca telefon, Sensation s-a comportat foarte bine, calitatea apelurilor fiind in limite decente. Nu au fost probleme cu semnalul sau cu apeluri intrerupte din senin, iar cei care erau pe partea cealalta a convorbirii au laudat claritatea apelurilor venite de pe telefonul HTC. Motivul a fost cel de-al doilea microfon, care elimina zgomotul de fundal.

Producatorii taiwanezi ai lui Sensation s-au laudat ca au inclus cea mai mare baterie pe care au produs-o vreodata in noul telefon, insa din cauza faptului ca dispune de un display atat de mare, aceasta tot nu reuseste sa impresioneze.

Marea problema este energia consumata in stand-by cu ecranul inchis, in cazul in care sunt aplicatii care pot trimite si primi informatii de pe internet. Astfel, daca va place sa folositi notifierul de email-uri, pregatiti-va pentru aproximativ o zi de folosire la o singura incarcare. Cei care isi inchid aplicatiile din fundal si folosesc telefonul doar pentru convorbiri si putin browsing, pot ajunge insa chiar si la doua zile de uz dupa o singura incarcare. Un mic avertisment, insa: daca planuiti sa folositi flash in browsing si camera pentru filmat si fotografiat, nu lasati cablul de alimentare acasa.

HTC Sensation a reusit sa ma uimeasca din anumite puncte de vedere, insa m-a dezamagit din altele. Daca stau sa adun plusurile si minusurile, cred ca ajung la o oarecare egalitate cu device-ul coreenilor de la Samsung lansat de curand. Astfel, HTC Sensation ia nota 8,5 aceeasi pe care a luat-o si Galaxy S II. Cei care nu se pot decide intre aceste doua terminale ar trebui sa compare diferentele in materie de carcasa, spatiu de stocare, interfata si display si abia apoi sa ia o hotarare.

Un lucru este cert: platforma Android a ajuns la o mult asteptata maturitate, experienta oferita pe oricare dintre aceste device-uri fiind una de calitate.