26 ian. 2011 | 12:27

HIS AMD RADEON HD 6950 – Mai rapid, Mai rece, Mai silentios [REVIEW]

REVIEW
HIS AMD RADEON HD 6950 - Mai rapid, Mai rece, Mai silentios [REVIEW]

Probabil ati auzit ultima veste legata de AMD si ATI (mai bine zis, fostul ATI). AMD s-a decis sa integreze complet micuta companie pe care a achizitionat-o cu ceva vreme in urma. Nici o grija, oamenii au fost pastrati. Astfel, incepand cu noua serie 6800 placile se vor numi AMD Radeon. Am vorbit despre Radeon HD 6870 si Radeon HD 6850, iar acum a venit vremea sa luam la puricat si a doua serie, Radeon HD6900. Modelul avut la test a fost HIS Radeon HD 6950 2 GB, da, o placa grafica single GPU cu nu mai putin de 2GB memorie grafica GDDR5. Vom vedea pe parcursul acestui articol cum se comporta placa grafica, cat de mari sunt performantele acesteia in comparatie cu concurenta ,precum si cu variantele mai vechi.

Arhitectura seriei 6900 s-a schimbat. Nu mult, insa suficient pentru a descatusa performante nebanuite. Nu este un cip cu totul nou, insa aduce o serie de imbunatatiri demne de luat in seama. Cayman, numele noii serii, vine de la insulele Cayman din Caraibe, un nume interesant pentru o placa grafica, ce ar sugera liniste si relaxare – vom vedea daca isi merita pe deplin numele. Acesta este succesorul lui Cypress (seria 5800) si este construit tot in acelasi proces de fabricatie de 40 nm.  O mare parte din componentele acesteia se aseamana cu mici diferente, insa ierarhia este destul de diferita. In cazul lui Cypress, dispuneam de un singur nucleu grafic care procesa datele si le trimitea mai departe catre nucleele SIMD si un alt procesor care se ocupa de canalizarea datelor catre nucleele SIMD. Cayman ofera un nivel mult mai ridicat de procesare prin impartirea nucleului grafic pentru nucleele SIMD, dubland astfel numarul unitatilor de tesselare.

Ce este teselarea? Ei bine, reprezinta modalitatea de a accentua grafica jocurilor, mai ales prin analizarea unei suprafete si multiplicarea ei. Scopul este de a mai scadea din nivelul de procesare cerut GPU-ului pentru a recrea aceeasi portiune identica ce se poate regasi intr-o imagine de mai multe ori.

In imaginea de mai sus puteti observa in stanga imaginea fara tesselare, iar in dreapta cu aceasta optiune activata.

Click pe imagine pentru marire.

Nu va voi plictisi cu o multime de detalii tehnice exclusiviste, insa las pentru expertiza celor cunoscatori o serie de imagini.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/radeon 6900 techs/|width=480]

 

Pachetul placii grafice este destul de complet si ofera un manual de utilizare, un CD cu drivere un adaptor DVI-VGA, precum si doua cabluri de tip Y pentru alimentarea la 4 cconectori molex (cei care se conectau de exemplu la HDD-urile IDE) pentru a alimenta placa. Cutia este de forma dreptunghiulara si este ingusta. Designul placi grafice este identic cu cel de referinta, diferenta fiind doar abtibildul colorat ce demonstreaza apartenenta placii. S-a folosit, de asemenea, acelasi tip de sistem de racire dual slot precum si acelasi PCB. Iesirile video sunt destul de numeroase: 2 porturi DVI dual link, un port HDMI 1.4 si doua porturi Mini Display Port 1.2. Avantajul acestora este in cazul DVI compatibilitatea cu majoritatea display-urilor, pentru HDMI 1.4 suportul pentru sunet 7.1 precum si suport excelent pentru dispozitivele 3D, iar in cazul lui Display Port 1.2, ei bine, avem numai vesti bune. Standardul Display Port 1.2 suporta acum doua monitoare pe acelasi conector prin folosirea unui adaptor pasiv – deci implicit mai ieftin  – sau conectarea mai multor monitoare cu acest tip de conector (nu uitati, vorbim doar de versiunea 1.2) intr-o matrice de tip cascada sau serial mai pe intelesul altora.

Mai jos puteti urmari o clasificare dupa specificatii in ordinea performantelor desigur ale lui 6950:

[table id=56 /]

Ce ne-a atras atentia a fost un switch micut aflat chiar langa conectorii de CrossfireX, care, dupa cum am aflat ulterior, ofera o protectie la scrierea BIOS-ului placii grafice atunci cand este pe una din pozitii, idee destul de inteleapta din partea producatorului, ce sugera un potential de overclocking si mai bun daca folosim alt BIOS decat cel implementat din fabrica.

Am testat o serie de jocuri unele mai noi altele ceva mai vechi pentru a vedea cum se comporta HD 6950. Au fost ceva surprize. Sunt cazuri in care rezultatele sunt mai mari decat placile de referinta ale lui AMD, respectiv HD6870 si HD5870, sau chiar si fata de cele de la Nvidia, cu care au fost comparate. In alte cazuri, asa cum ar trebui, placa exceleaza de-a dreptul. Este clar ca la o rezolutie FullHD toate titlurile sunt perfect jucabile. De mentionat ca nivelul detaliilor a fost in mare parte din cazuri aproape de maxim si ca am tinut cont de dezactivarea setarii PhysX la toate jocurile, pentru a nu lasa Nvidia prea in urma.

Aveti tabelul cu rezultate mai jos:

[table id=57 /]

Consumul de energie – este un subiect destul de delicat pentru campaniile de marketing ale tuturor producatorilor. Ei bine, AMD sta cu fruntea sus intotdeauna la acest capitol. Radeon HD 6950 are un consum de energie mai mic decat al competitorilor si net mai mic chiar si decat al seriei 5000. Aceste avantaje sunt aduse mai ales de faptul ca noile cipuri sunt ceva mai mici si sunt optimizate in primul rand pentru a consuma energie mai putina si pentru a fi cat mai reci. Aici discutam de valorile stoc ale placii grafice si nu de cele obtinute printr-un eventual overclocking. Consumul maxim de care am vorbit este situat undeva in jurul valorii aproximative de 127W, spre deosebire de seria 5870, care ajunge la aproape 145 W si de GTX480 de la Nvidia, de exemplu, care atinge o valoare de numai 255 W!!!.

Zgomot – la acest capitol este fara indoiala una dintre cele mai silentioase placi grafice pe care le-am auzit. La setari automate pot sa recunosc fara nici un dubiu ca este mai silentioasa chiar decat varianta stoc de 5850. Nici nu se mai pune problema sa o compari cu celelalte modele mai puternice. Chiar poti sa te joci linistit fara a fi fortat sa stai cu castile pe urechi.

Si acum concluziile…

Din pacate, pentru utilizatorii care se asteptau la o performanta care sa echivaleze cu cea a lui GTX580, ne pare rau, AMD are alte planuri. Sa vedem in curand ce se mai intampla cu vestitul gigant 6990 care trebuia sa isi faca deja aparitia pana acum. Intr-adevar va fi o placa dual-GPU, insa vom vedea atunci daca ii tine piept lui GTX580.

Veti fi entuziasmati insa sa auziti ca placa are un pret de lansare mai mic decat cel preconizat initial, fapt ce se datoreaza si procedeului de fabricatie care permite practicarea unor preturi mai scazute pentru aceste cipuri. Cel mai probabil este ca va scadea si mai mult odata cu lansarea urmatoarelor modele. 6950 se aseaza intr-o nisa neocupata pana acum de competitor cu capabilitati de a rula orice titlu de generatie noua in rezoluti FullHD cu un nivel de detaliu mai ridicat dupa cum am mentionat mai devreme.

Un alt avantaj insa mai mult pentru viitor pentru jocurile care folosesc tesselarea in mod mai agresiv sunt cei 2GB memorie video GDDR5. La momentul actual insa acestia nu sunt folositi la capacitate maxima.

Va lasam si in compania unei galerii de imagini cu produsul:

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/his radeon hd 6950/]