31 iul. 2011 | 18:58

Freeze! And stick’em up! (la frecventa ma refer)

ACTUALITATE
Freeze! And stick'em up! (la frecventa ma refer)

Avand in vedere ca temperatura de afara era prea mare pentru orice activitate de weekend, baietii de la lab501.ro au decis sa isi petreaca aceste cateva zile la temperaturi ceva mai joase, muuult mai joase, undeva la -170 de grade celsius!

Ei bine, colegii nostri s-au apucat de treaba in sediul ASUS si au chinuit ceva procesoare AMD, desi nici Intel-ul nu a scapat, precum si cateva placi video pentru a obtine cele mai bune scoruri de overclocking posibile – pe post de antrenament desigur, pentru competitiile internationale care au loc destul de frecvent. Regulile sunt destul de simple in aceste cazuri: procesorul cutare cu o placa de baza de anume fel si cu o anume placa grafica. Rezultatele se uploadeaza pe site-urile ce organizeaza aceste tipuri de concursuri, alaturi de un screenshot, bineinteles, pentru a se demonstra ca sunt valide.

Racirea uneltelor de lucru, precum Core i5-2500K sau ASUS Matrix 5870 si altele, se face cu azot lichid – da pentru asta e butelia aia imensa din imaginea de la inceputul articolului.

Iar pentru a folosi Azot ai nevoie de maini destul de sigure si o rabdare pe masura, doar nu credeti ca e pompat automat peste chipset-urile placii grafice sau ale procesorului. Bogdan Petre si-a facut treaba cu o meticulozitate de invidiat. El era responsabil de stabilizarea directa a temperaturii procesorului si trebuia sa toarne azot-ul regulat pentru a il mentine la acea temperatura.

 

Te intrebi acum, dar azotul lichid, e totusi lichid, nu? Cum il torni pe o componenta electronica in timp ce aceasta functioneaza? Nu intra in scurt daca faci asa ceva, chiar daca azotul se evapora foarte repede in contact cu orice suprafata?

Ei bine, Micutu (Razvan) se ocupa de izolarea socket-ului procesoarelor pentru a evita contactul azotului cu componentele electronice. Toate celelalte zone erau acoperite cu un mastic (un fel de plastelina) cu proprietati izolatoare si care ulterior se poate curata destul de rapid de pe circuitele electronice acoperite.

Monstru (Tudor – stanga) era maestrul de la butoane, cel care modifica frecventele procesorului cu ajutorul lui ROG Connect, un modul conectabil prin USB la un laptop de exemplu care te scapa de grija setarilor respective in BIOS-ul placii de baza.

Matose (Matei – mijloc) astepta presupun sa porneasca sistemul sau sa se stabilizeze tensiunea si dadea indicatiile necesare de voltaje si frecvente pentru a stabiliza acel exemplar naravas de Core i5 2500K.

Toate ca toate, treaba se face in echipa, nu? Am vazut acolo mai multe persoane, printre care si NWRadu, care avea o atractie extrema pentru azotul lichid, dorind neaparat sa testeze teoriile cum ca in cateva secunde aceasta substanta poate ingheta aproape orice.

Va las acum in compania unei galerii, caci imaginile vorbesc de la sine, nu?

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asusOClab/|width=480]