14 ian. 2011 | 03:03

Firefox 4, din februarie

ACTUALITATE
Firefox 4, din februarie

Firefox 4 [preview] se apropie de lansare, dupa cum sugereaza un raport intern Mozilla, potrivit PC World.

Momentan, au ramas aproximativ 160 de bug-uri semnificative sau “hard blockers”, asa cum sunt ele numite. Insa, odata ce numarul scade pana pe la 100 de bug-uri cunoscute, dureaza aproximativ sase saptamani pentru a putea fi lanasata noua versiune.

Oricum, de vreme ce numarul erorilor este inca mare, un nou beta va fi lansat, astfel incat sa poata fi efectuate si alte testari.

In urmatoarele saptamani, echipa de dezvoltare Firefox va lucra pe branci pentru ca versiunea finala a browser-ului open source sa fie disponibila pana la finalul lunii februarie.

Una dintre trasaturile tehnice majore va consta intr-o protectie impotriva erorii generale. Astfel, in cazul in care un tab este blocat, cel mai probabil din cauza unui plugin Adobe Flash, Apple Quicktime sau Microsoft Silverlight, nu va mai atrage reincarcarea intregului browser si, implicit, a tuturor celorlalte taburi. O simpla reincarcare a paginii cu probleme poate restarta pluginul si gata, problem solved.

De altfel, Damon Sicore, directorul de inginerie al Mozilla, le-a cerut tehnicienilor sa testeze browser-ul cu Flash, Silverlight si alte plug-in-uri importante pentru a asigura o functionare cursiva la momentul lansarii.

O alta imbunatatire semnificativa va fi viteza mai buna a motorului JägerMonkey JavaScript.

La nivel mondial, Firefox este al doilea browser folosit, dupa Internet Explorer, urmat de Chrome, Safari si Opera. Oricum, in Europa este browser-ul preferat, chiar daca nu cu mult inaintea IE, potrivit StatCounter.

Din acest punct de vedere, cititorii Playtech.ro sunt putin atipici. Conform unui sondaj realizat de noi la finalul anului trecut, cei mai multi dintre voi prefera Firefox, insa urmatorul browser folosit este Chrome, urmat de Internet Explorer si Opera.