03 aug. 2011 | 11:45

Centrele de date, mai eficiente in consum decat se asteptau analistii

ACTUALITATE
Centrele de date, mai eficiente in consum decat se asteptau analistii

Intr-un studiu supravegheat indeaproape de New York Times care avea ca scop analiza procentului din energia electrica globala consumat de fermele de servere de pe glob, rezultatele sunt mult mai roz decat se asteptau analistii.

Intr-un domeniu aparent in scadere fata de anii trecuti, data centerele par sa fie mult mai putine decat in 2005. Trecand peste faptul ca aceasta situatie poate fi datorata tehnologiilor mult mai avansate decat in urma cu 6 ani, sau de criza economica din 2008, realitatea e ca in 2010 toate data center-ele au consumat doar 1-1,5% din energila electrica globala. Daca ar fi sa luam aceasta cifra ca un reper pentru performanta energetica, lucrurile sau bine, mai ales daca ar fi sa-i credem si pe cei la Google, care afirma ca ei singuri consuma aproximativ 1% din energia globala.

E suficient sa ne gandim la faptul ca desi consumul de energie electrica reprezentat de data centere a crescut cu 56% din 2005 in 2010, acesta tot nu a atins o cota alarmanta. Avansarile tehnologice au adus de la sine componente care ofera mai multa performanta si care consuma mai putina energie.

Cati bani inseamna aceste procente? In 2010, industria IT si in special fermele de servere s-au reflectat intr-un buget de 7,5 miliarde de dolari, doar pentru energie electrica.