31 mart. 2011 | 09:39

BenQ MX760: o afacere buna [Review]

TEHNOLOGIE
BenQ MX760: o afacere buna [Review]

Un proiector la test este intotdeauna un prilej pentru un mic festival multimedia si de jocuri video pe tot peretele. Asta chiar daca proiectorul cu pricina este pozitionat de producatori in gama proiectoarelor destinate mediului de afaceri sau aplicatiilor educative, cum este cazul lui BenQ MX760, protagonistul review-ului de azi. Ce poate fi mai educativ decat sa constati cat de bine se vede Halo:Reach sau un film Blu-ray poiectate pe un perete intreg? Si este sau nu o afacere buna achizitionarea acestui proiector? Pai, sa vedem…

BenQ MX760 face o buna impresie inca de la prima vedere, gratie unui design ingrijit al carcasei, care extinde motivul grilei de aerisire pe toate laturile aparatului, cu exceptia, desigur, a celei din spate, unde gasim conectorii. Motivul de pe laterale se regaseste oarecum si pe capacul superior al proiectorului, desigur in format 2D, in zona butoanelor. Colturile rotunjite si curbele induse de sistemul de lentile completeaza aspectul placut al carcasei, care devine astfel la fel de usor de integrat intr-un ambient office, ca si intr-unul de sufragerie moderna. Asadar designul, fara a fi unul revolutionar sau excesiv de minimalist, constituie un prim element de atractivitate la acest proiector.

Un al doilea element de atractivitate la care te poarta automat ochiul este zona conectorilor din spatele aparatului. Aici, un ochi cat de cat antrenat va identifica imediat conectorul HDMI care este o aditie binevenita pentru orice proiector contemporan si mi-as fi dorit sa fi existat si pe modelul mai vechi pe care il am acasa. Motivul este, pe de-o parte, calitatea imaginii ce vine de la dispozitivul conectat la proiector care, ca sa fim corecti, in cele mai multe cazuri poate fi foarte buna si printr-un conector VGA, iar prin DVI este chiar identica cu cea HDMI (stiati ca HDMI este un DVI cu sunet digital, nu?). Dar, pe de alta parte, un cablu HDMI rezolva si problema transportului sunetului. Daca in cazul proiectarii de imagini rulate de pe un calculator problema sunetului nu este asa de spinoasa, intrucat poti folosi boxele atasate calculatorului, cine a incercat sa conecteze o consola de jocuri la un proiector cu siguranta s-a lovit de problema sunetului. HDMI te scuteste, asadar, de conectarea de cabluri audio suplimentare si asta este motivul intregii tirade de pana acum. Deci, phew, are!

In rest, conectica este cea la care te-ai astepta la un proiector. Pentru conectarea unui PC ai doi conectori analogici RGB D-sub si un port de retea care ofera proiectie directa din reteaua LAN. La capitolul USB ai un port obisnuit si unul de tip mini (pentru cablul care vine de la o camera sau un telefon mobile, spre exemplu). Conectica A/V include S-Video, composit si componente (partajat cu RGB analogic), precum si conectorii audio.

Acum, ca vorbiram despre ce intalneste ochiul prima data, hai sa vorbim si despre ce vede acesta dupa pornirea aparatului si probabil sistemul de meniuri va fi printre primele chestii pe care le veti accesa. Asta se poate face foarte comod si de pe panul superior al proiectorului, dar si de pe telecomanda aparatului, care are un layout aerisit, ergonomic si destul de intuitiv. Sistemul de meniuri este structurat intuitiv si te poti prinde dintr-o privire unde trebuie sa mergi pentru orice setare ai intentiona. Dar este vorba de o privire atenta, intrucat meniurile sunt destul de stufoase si poti regla o sumedenie de caracteristici ale aparatului insa totul este destul de usor de parcurs si de inteles. Multitudinea setarilor posibile tradeaza cumva destinatia de business a acestui aparat, care iti ofera tot ce ai putea avea nevoie pentru o prezentare perfecta.

Si asta se vede in primul rand la nivelul imaginilor proiectate si mai ales la geometria acestora. Fiind destinat in principal proiectiilor in medii de business sau sali de clasa, MX760 dispune de caracteristica Big Zoom Impressive Projection 1,6x, care asigura o imagine de 60 de inci intr-o gama throw impresionanta, de la 1,70 m pana la 2,72 m. In plus, imaginea poate fi translatata pe verticala pana la 20°. Si toate astea fara sa fii nevoit sa tot faci corectii de geometrie a imaginii, asa ca poti regla tot ce ai nevoie foarte rapid si usor inaintea unei proiectii, ceea ce oamenii din zona business sunt sigur ca vor aprecia.

Cat despre imagine, aceasta este in rezolutie nativa XGA, cu o luminozitate de 3.700 ANSI lumeni, rata de contrast ultra-inalta de 5300:1 si posibilitatea de proiectie 3D. Acum, daca nici asta nu striga „jocuri” nu stiu ce poate striga ca nu-mi imaginez o intalnire de afaceri cu toti participantii purtand ochelari 3D (desi, fara indoiala, se poate). Din punctul meu de vedere, capabilitatile 3D releva o versatilitate deosebita a acestui proiector, pe care il poti folosi foarte usor si la serviciu, dar si acasa. Proiectia 3D poate fi urmarita fie cu banalii ochelari anaglifici, fie – varianta recomandata – cu ochelari 3D activi (shutter glasses), ce trebuie achizitionati separat de la producator.

Cum spuneam, rezolutia nativa este XGA, adica 1024×768, dar asta doar in 3D la 120 Hz, in rest poti urca rezolutia la un mult mai confortabil 1600×1200. Deci, fara Full HD si cu formatul nativ al imaginii 4:3 (dar are 5 formate selectabile in total) asta nu prea spune multimedia, insa eu m-am incapatanat si vreau sa va spun ca mi-a rulat absolut decent jocuri de pe consola si filme de pe calculator. Sigur, nu la rezolutii inalte, dar acceptabil, cu o imagine stabila, bine echilibrata geometric, cu o cromatica OK (cam in toate modurile presetate, desi poti alege reglajele proprii) si o geometrie foarte buna. Per ansamblu, la capitolul imagine sta bine, chiar daca nu se ridica la nivelul unui proiector multimedia.

La fel de bine sta MX760 si la capitolul audio, avand incorporate doua boxe de 10 W pe fiecare latura a proiectorului, cu un design special „anti-shake” al lui BenQ, care contribuie la redarea unui sunet clar. Proiectorul reda foarte bine si vocea prin microfon a cuiva care face o prezentare, dar si coloana sonora a unui shooter de pe o consola, ceea ce m-a impresionat placut.

Oricat m-am incapatanat eu sa-l folosesc ca proiector multimedia, BenQ MX760 se incapataneaza si el sa ramana un instrument pentru prezentari. Motiv pentru care include functii PC-less, cum ar fi capabilitatea de a reda JPEG-uri direct de pe un memory stick USB sau functia Remote Desktop, care iti permite sa folosesti un mouse si o tastatura wireless.

In concluzie, BenQ MX760 este un instrument de business caruia ii poti gasi o intrebuintare utila si pe acasa. Daca prin natura jobului tau ai nevoie sa faci diverse prezentari, MX760 este o afacere buna, iar daca te apuca cheful de distractie seara pe acasa, face fata decent si unor astfel de solicitari. Daca insa iti doresti un proiector multimedia cu capabilitati excelente pentru jocuri si rezolutii inalte pentru filme, trebuie sa admit ca MX760 nu e tocmai masinaria perfecta, cu toate ca, la o adica, iti poate oferi o prestatie decenta.

Specificatiile complete ale acestui proiector le poti gasi aici.