14 oct. 2010 | 19:46

Windows Phone 7: O manusa pe obrazul Apple?

FEATURE
Windows Phone 7: O manusa pe obrazul Apple?

Inca de la inceputul anului, cand mi-a picat in mana Zune HD (de care si acum mi-e dor), nutream speranta ca zvonurile privind adoptarea excelentei interfete Zune pentru viitoarea generatie de telefoane mobile „powered by Microsoft” va deveni la un moment dat realitate. Se pare ca am nutrit-o bine de data aceasta, iar din ce am apucat sa vad legat de recentele lansari ale primelor telefoane echipate cu Windows Phone 7, cred ca sunt fan si fara sa fi pus mana inca pe asa ceva. Interfata se pare ca se misca la fel de bine ca a playerului Zune HD si, desigur, a capatat si toate functionalitatile specifice unui telefon inteligent. Practic, nu vad ce i-ar lipsi pentru a face o excelenta cariera in lumea telefoniei mobile.

Dar marea intrebare este daca WP7 este, in sfarsit, o alternativa solida la interfata consacrata a iPhone-ului, care trebuie sa recunoastem ca isi merita pe deplin suprematia pe care o detine in acest moment. Voi evita sa ma pronunt definitiv fara a fi apucat sa testez in detaliu noul sistem de operare mobil, dar premisele de la care pleaca mi-au trezit de multa vreme entuziasmul. Cifra 7 s-ar putea dovedi benefica pentru Microsoft, care, pe langa un sistem de operare pentru PC-uri care pare sa multumeasa in sfarsit pe toata lumea, va de detine in portofoliu de acum si un sistem de operare pentru dispozitive mobile ce are toate premisele pentru a obtine un succes similar.

Ca interfata este cheia succesului pentru un sistem de operare, mobil sau nu, este deja destul de evident. Ca o companie de talia lui Microsoft, care simboliza cumva ideea de conservatorism in lumea IT si care azi apare pe piata cu un sistem de operare despre care primul cuvant care iti vine in minte este „cool” pare, pe cat de neverosimil, pe atat de incurajator si nu pot decat sa salut curajul lor, indiferent care va fi rezultatul.

Toata lumea il simpatizeaza pe challenger si Microsoft, de-a lungul istoriei ei, rareori s-a aflat in aceasta postura. Dar ascensiunea fulminanta si binemeritata a Apple din ultimii ani s-ar putea sa fi rezentat bula de oxigen ce, pana la urma, a revitalizat colosul din Seattle, care dovedeste mobilizare si intelegere corecta a tuturor lectiilor cu care s-a confruntat.

Nu stiu in ce masura WP7 va distruge suprematia iPhone si este destul de greu sa bati un sistem care are la baza minimalismul in cea mai buna forma de exprimare a sa. Simplitatea interfetei iPhone poate duce la orice nivel de complexitate prin intermediul aplicatiilor disponibile pentru aceasta platforma si tocmai asta i-a asigurat succesul. Interfata lui WP7 insa, chiar daca nu afiseaza acel aer de extrema simplitate, colt cu austeritatea, iti ofera o experienta placuta orice ai incerca sa faci. Designul cubist al „placutelor” (tiles) pe care se bazeaza noua interfata mi se pare foarte cool si iti da o senzatie de control fara precedent asupra telefonului personal. Placerea de a atinge si de a manipula, pentru care iPhone a creat deja o mare apetenta, este exploatata intens de noul sistem de operare al Microsoft, care da senzatia ca „a pus ceva carnita” pe sistemul touchscreen, oferind o experienta mult mai consistenta decat posibilitatea de a lansa in executie niste programe prin simpla atingere a unor iconite.

Renuntarea la iconite este un pariu curajos pus de Microsoft, care daca stai sa te gandesti este chiar tatal lor. Noul concept de „tiles”, cu toate ca esentialmente acestea joaca exact rolul iconitelor, vine cumva cu o noua simbolistica, sugerandu-i utilizatorului ca are puterea de a manipula direct cipurile din maruntaiele aparatului, experienta care pe mine unul m-a cam convins inca din ianuarie, cand am avut la test Zune HD. Daca a apasa de doua ori rapid pe o iconita pentru a obtine rezultatul dorit este o actiune simpla si de o dezarmanta eficienta, a plimba cu degetul o placuta pare o experienta mult mai sofisticata si literalmente… digitala, desprinsa parca din „Minority Report” sau alte filme de acest gen, facandu-te sa te simti chiar mai stapan pe tehnologie decat probabil esti. In ce masura va avea si marele public o perceptie similara si in ce masura ii va si placea acest lucru, ramane de vazut. Cert este ca noua interfata WP7 aduce un suflu nou nu doar telefoniei mobile si nu m-ar mira ca multe aplicatii din lumea computerelor sa incerce pe viitor sa foloseasca acest concept de control.

Noul sistem de operare mobil al Microsoft se bazeaza pe ideea de interactiune, asa ca nu este de mirare ca are o puternica componenta de socializare, aducand in prim plan Facebook-ul si celelalte instrumente de comunicare non-verbala oferite de Windows Live. Nu mai putin interesant pentru cititorii Playtech este si posibilitatea de a juca jocuri Xbox Live, inclusa in sistemul de operare.

Posibilitatile extinse de personalizare a telefoanelor echipate cu WP7 ar putea reprezenta inca un atu important, iar fundatia solida de divertisment oferita de Zune este gandita pentru a oferi utilizatorului o experienta dintre cele mai placute. Designul intuitiv bazat pe text interactiv al aplicatiilor face navigarea la fel de intuitva si placuta.

Pana la primul test cu un astfel de dispozitiv nu voi sti exact daca tot ce-am intuit eu aici se confirma, dar daca se confirma intr-adevar WP7 ar putea genera multe nopti nedormite pentru inginerii din Cupertino, care in sfarsit vor avea cea mai serioasa provocare din cariera lor. Din perspectiva noastra de utilizatori, se intampla exact ce trebuie sa se intample, dat fiind rolul competitiei in avansul tehnologiei. Sper din tot sufletul ca iPhone sa-si fi gasit un challenger serios pentru ca, pe termen lung, beneficiile tot ale noastre vor fi.