19 ian. 2010 | 14:00

Windows Mobile 7 va aduce telefonul Zune HD?

ACTUALITATE
Windows Mobile 7 va aduce telefonul Zune HD?

zune-HD98

Multă lume așteaptă ca Microsoft să lanseze o nouă versiune a Windows Mobile, versiunea 7 mai precis, în cadrul Mobile World Congress, care va începe pe 15 februarie. Dar dacă zvonurile se vor confirma, Windows Mobile 7 va însemna și sfârșitul tuturor aplicațiilor WM de până acum, cel puțin în forma în care le știam. Un dezvoltator anonim a povestit celor de la MobileChrunch că noua versiune a softului este radical diferită de versiunea 6.x actuală și nu va fi compatibilă cu nici o versiune anterioară, deci soarta aplicațiilor de până acum ar putea fi pecetluită.

WinMo 7 se pare că va fi, esențialmente, o copie a kernel-ului lui Zune HD. Va suporta o singură dimensiune de ecran și va lucra cel mai bine cu display-uri OLED. Microsoft va da specificațiile oficiale producătorilor de hardware și îi va forța să se conformeze, în caz contrar refuzându-le accesul la sistemul de operare. Specificațiile vor include nu doar dimensiunea fixă a ecranului, ci și mărimea RAM-ului și viteza minimă a procesorului.

Interfața va arăta la fel cu cea a Zune HD-ului, cu anumite controale pentru telefon încorporate. Deci este de așteptat un ecran multi-touch, cu o mulțime de controale media.

WinMo 7 nu va avea procesare în background de nici un fel și va folosi un serviciu de notificare gen Apple. Nu va exista acces la resursele sistemului și nici procese threaded. De fapt, se pare că nu va fi în nici un fel personalizabil. WinMo 7 nu va rula cod 6.x. Punct. Se bazează pe Silverlight și .Net. Cu excepția câtorva programe de bază, nimic altceva nu va rula sub WinMo 7, deci nu va fi destinat dispozitivelor de tip „business”. Accenstul se va pune pe jocuri, inclusiv funcționalități XBox Live pentru gaming și mesagerie. Și va exista și un magazin Microsoft App cu un proces de aprobare facil.

Rămâne de văzut reacția dezvoltatorilor, care se pare că sunt destul de nervoși, întrucât trecerea la noul sistem ar putea aduce schimbări imense în ecosistemul WinMo. Eu, unul, pe parcursul testării lui Zune HD m-am gândit nu o dată cum ar fi să aibă și telefonie. Cineva acolo sus…

Sursa: MobileCrunch